Anul acesta se implinesc 10 ani de la vizita mea in Tunsia si de la cele 3 nopti petrecute in desert, in vizita la familiile berbere. A fost o experienta de neuitat si m-a marcat momentul cinei din prima seara, cand ne-am asezat toti turceste si in mijlocul nostru a fost adus un platou imens de cous-cous. Era prima data cand mancam astfel de cous-cous si nu cus-cus-ul clasic pe care ni-l pregatea mama ca si garnitura langa snitele 😊
Inspirata de aceasta amintire din Tunisia dar si de Cous-cous-ul din grau dur de la Paste Baneasa, va aduc reteta de azi, o reteta perfecta pentru vara, fara carne dar plina de arome – Cous-cous cu legume coapte. Cous-cous-ul Baneasa are o granulatie fina si se pregateste foarte usor: trebuie doar sa adaugati apa sau supa fierbinte, sa acoperiti sis a lasati cateva minute. Apoi, folositi o lingur sau o furculita pentru a afana cous-cous-ul. Nimic mai simplt cand pranzul sau cina sunt in intarizere!
[box type=”info”]Cate ceva despre cous-cous-ul din grau dur[/box]
- Isi are originea in Africa de Nord, fiind un preparat traditional al populatiei berbere. Si denumirea lui vine din cuvantul berber Kesksu say seksu, care inseamna “rotund”.
- Desi este foarte popular in tarile Africii de Nord (Maroc, Algeria, Tunisia, Liban sau Mauritania), a devenit foarte apreciat la nivel mondial pentru ca se pregateste atat de usor si in orice combinatie!
- Dintre tipurile de carne, cea mai potrivita alaturi de cous-cous este carnea de miel, dar la fel de populare sunt si oaia, puiul sau vita.
- La capitolul cous-cous vegetarian, sunt foarte populare in Algeria, Tunisia si Maroc tocanurile de legume si naut, retete asemanatoare cu reteta noastra de azi – Cous-cous cu legume coapte
- Cous-cous-ul din grau dur este foarte bogat in fibre si poate reprezenta nu doar o garnitura excelenta, ci si o masa in sine
- Cous-cous-ul are o aroma foarte subtila si asta il face foarte versatil. Pote fi folosit in preparate sarate, asa cum il folosim noi in reteta de Cous-cous cu legume coapte, dar si in retete de desert!
- Cous-cous-ul traditional se prepara din grau dur, exact asa cum este cous-cous-ul de la Paste Baneasa
- In Egipt, cous-cous-ul este pregatit ca un desert! Se adauga unt, zahar, scortisoara, stafide si nuci, si se serveste cu frisca. In Libia, se pregateste cu susan, curmale si miere, intr-un preparat pe care localnicii il numesc Maghrood.
Ingrediente pentru 4-6 portii cous-cous cu legume coapte
- 250g cous-cous din grau dur Paste Baneasa
- 450ml supa de pui/supa de legume
- o lingurita turmeric
- 100g stafide
- 50g fistic/migdale/caju
- 250g naut fiert (din conserva)
Ingrediente pentru legumele coapte
- un ardei gras rosu
- un ardei gras galben
- un dovlecel
- o vanata
- o ceapa rosie mare
- 3 morcovi taiati felii
- 2 linguri ulei de masline
- sare si piper
Pentru dressingul de lamaie Cous-cosu cu legume coapte:
- 30ml ulei de masline extra virgin
- 2 linguri zeama de lamaie
- o lingurita scortisoara
- 2 linguri mix de condiment arabesti (turmeric, curry, coriandru, cumin)
- 2-3 catei de usturoi trecuti prin presa
Pentru modul de preparare al retetei de Cous-cous cu legume coapte, apasati cu incredere PLAY retetei video de mai jos! 😊 Nu uitai sa va abonati la canalul de YouTube Teo’s Kitchen, pentru a nu rata nicio reteta video!
Mod de preparare Cous-cous cu legume coapte
- Punem toate legumele intr-o tava, le stropim cu uleiul de masline, le condimentam cu sare si piper, amestecam foarte bine. Coacem legumele in cuptorul foarte bine incins la 220°C timp de 15-20 minute. Legumele trebuie sa ramana al dente, nu sa fie foarte moi. Le amestecam o data in timpul procesului de coacere.
- Pentru dressing amestecam toate ingredientele cu telul, pana avem un dressing omogen.
- Pentru cous-cous, punem intr-un bol cele 250g cous-cous din grau dur de la Baneasa, stafidele si turmericul. Turnam deasupra 450ml supa de pui, legume sau apa fierbinte. Amestecam, acoperim, lasam 8-10 minute, apoi folosim o lingura sau o furculita pentru a afana cous-cous-ul.
- Nu ne ramane decat sa asamblam preparatul nostru – Cous-Cous cu legume coapte: punem intr-un vas incapator cous-cous-ul, apoi nautul, fisticul si turnam deaspura dressing-ul. Amestecam bine si servim, garnisit cu verdeturi proaspat tocate (menta, patrunjel, coriandru).
E grozava rețeta! Mulțumesc!
Sa va fie de bine!