Aluat de pizza facut in casa? Da! Pentru ca pizza facuta in casa este un deliciu, mai ales ca putem alege cu grija ingredientele si combinatiile care ne plac. Desigur, fiecare gospo-diva are reteta ei pentru aluat de pizza facut in casa, dar nu puteam sa nu va arat reteta mea si sa va spun toate secretele ei! Acesta e cel mai simplu si mai rapid aluat de pizza pe care l-am facut vreodata. Si, desi sunt foarte multe retete pe aceeasi tema si am testat foarte, dar foarte multe dintre ele, acesta a ramas preferatul meu. Pizza iese perfect! Poate fi taiata felii usor, isi pastreaza forma, se coace uniform, poate fi folosit si pentru pizza cu blat mai subtire si pentru cea cu aluat mai pufos. Nu trebuie framantat foarte mult pentru ca folosim robotul de bucatarie! Desigur, daca nu aveti un robot de bucatarie, puteti la fel de simplu sa il framantati de mana, nu este nicio problema, va iesi la fel de bun.
De ce sa facem pizza in casa? Simplu! Pentru ca pizza-making in sine poate deveni activitatea voastra din weekend cu familia sau prietenii. Eu merg pe aluatul facut simplu, in blender, in doar cateva minute. Apoi il lasati la frigider peste noapte si seara – pizza party! Pregatiti diverse ingrediente in boluri si un borcan maaaaare cu sos pentru pizza facut in casa, asa fiecare isi poate personaliza pizza asa cum doreste 🙂
Ingrediente aluat de pizza pentru 2 blaturi cu diametrul de 35cm:
- 3 cani faina (350g)
- un pliculet drojdie uscata (7g)
- 240ml apa calduta
- o lingurita sare
- 2 lingurite zahar
- 2 linguri ulei de masline
Mod de preparare
- Mai intai amestecam drojdia, apa calduta si zaharul si le lasam 10-15 minute sa se odihneasca. Veti vedea ca amestecul incepe sa faca bulbuci, asta e perfect! Inseamna ca drojdia e buna. Daca nu…o luam de la capat! Drojdia uscata nu e neaparat sa fie amestecata cu apa, poate fi direct amestecata cu faina, dar aceasta e metoda pe care eu o folosesc de fiecare data si da rezultate, deci e neaparat sa o incercati.
- In vasul robotului de bucatarie punem faina, sarea si uleiul de masline si le amestecam cateva secunde, pentru a fi bine omogenizate. Turnam apoi amestecul cu drojdie, pornim robotul de bucatarie si il lasam sa isi faca magia 🙂
- Aluatul e gata cand e omogen, elastic si de desprinde de peretii vasului. Nu va faceti griji daca e inca lipicios cand il tineti intre degete, exact asta urmarim! Asta inseamna ca nu am pus prea multa faina si ca aluatul nu va fi prea tare. Oricum, dupa ce sta la dospit si il intindem pe masa tapetata cu faina, veti vedea ca e foarte usor de lucrat cu el, nu se lipeste nici de maini, nici de planseta si se modeleaza usor.
- Mutam aluatul intr-un bol curat, uns cu putin ulei de masline, il acoperim si il lasam la dospit 2 ore intr-un loc caldut. De obicei eu il pun in cuptor, unde pornesc doar lumina. Dospeste minunat…la bec 🙂 Fara gluma acum, eu dospesc aproape tot in cuptor fie cu becul aprins si cuptorul rece, fie cu functia de dospire, care tine aluatul la 40°C.
- Lasam aluatul sa dospeasca pana isi dubleaza volumul. Desigur, puteti sa il folositi imediat insa, dupa luna mea experienta ca pizzer-la-mine-acasa, am observat ca blatul iese mult mai bine daca las aluatul peste noapte in frigider, unde continua sa dospeasca in lumea lui si e fericit 🙂
- Pentru blat, impatim aluatul in 2-3 parti egale (in functie de cat de mare dorim sa fie pizza), din care modelam 3 bile, pe care fie le intindem cu sucitorul fie le intindem cu mana, pe planseta pudrata cu faina. Aici se pot implica si piticii, care iubesc sa se joace cu aluat, aceasta plastelina comestibila, din care, care printr-o minune, iese pizza cu tot ce vor ei!
- Modelam 3 discuri de dimensiunea tavilor in care coacem pizza si le pudram pe partea de jos cu faina de malai. Asezam cu grija blatul in tava, avand grija ca pe margini sa fie putin mai gros, ca sa faca, la coacere, marginea aceea specifica pizzei. Ungem aluatul cu sos, care, nu pentru ca e facut de mine sau ceva, dar este unul dintre cele mai bune sosuri de pizza pe care l-am mancat vreodata 🙂
- La capitolul toping pentru pizza, numai imaginatia voastra e limita! Incepem cu mozzarella si continuam cu ce vrem noi 🙂 Mie imi place foarte mult pizza cu multa mozzarella, gorgonzola, masline kalamata si apoi, cand pizza e gata, mult proscuito crudo si un pic de valeriana sau rucola 🙂
- Coacem pizza 4-5 minute, in cuptorul incins la 220°C sau pe o treapta foarte inalta la cuptoarele pe gaz.
Stim ca e gata cand e frumos rumenita si…arata ca o pizza pe care o mancam intai din ochi si abia apoi o feliem si o impartim cu cei dragi 🙂 Sa va fie de cel mai bine si sper ca v-a placut reteta de aluat de pizza facut in casa!
Super reteta! Am incercat azi si sunt foarte incantata. Multumim ca ai impartasit cu noi reteta.
Am folosit faina neagra o treime din cantitate si a iesit excelent.
Ma bucur ca v-a placut!
Dragă Teo, am pregătit pizza după această rețetă de cel puțin 15 ori și este perfectă. (Eu am frământat-o cu mâna de fiecare dată deoarece mi s-a stricat robotul). Explicațiile pe care ni le oferi sunt prețioase. Uneori o frământ de seara și după ce dospește la cald o bag în frigider până dimineața și e super. O dată am ținut aluatul în frigider 4 zile și a fost super și așa. Mulțumesc tare mult că ne împărtășești din secretele tale. P. S. : în curând voi încerca o rețetă de gogoși de pe blogul tău.
Draga Daniela, iti multumesc pentru cuvintele frumoase. Astept impresii despre gogosi! 🙂
Ffff moale și pufos! 10 cu felicitări.
Multumeeeesc, ma bucur ca va place!
Super! Este a patra oara in doua săptămâni cand facem pizza cu acest blat. Iese minunat!
Multumim pentru rețetă.
Ma bucur foarte mult sa aud asta. Sa va fie de bine!
Buna, Teo! Chiar in seara aceasta incerc reteta ta de pizza 🙂 am incercat sa gasesc si reteta de la sosul de rosii, fara succes insa. Poti, te rog, sa ma ajuti si cu aceasta reteta?
PS: mereu apelez la tine pentru retete, este totusi prima data cand iti scriu. Cea mai de succes reteta a ta pe care cred ca o fac de aprox 2 ani este reteta de brownies, sotul meu mare fan. Fara glazura deoarece nu-mi iese neam. Eu nu sunt fan ciocolata, dar totusi reteta aceasta o indragesc; rapid, simplu si parca prea gustos 🙂
Multumesc pentru toate retetele 🙂
Buna, Alexandra! Sper ca raspunsul meu sa nu fie prea intarziat, dar daca este imi cer scuze. Iti las aici linkul spre sosul de rosii, poate il vei folosi pe viitor: https://teoskitchen.ro/2017/10/pizza-caprese.html
Super rețeta!!O fac de fiecare dată când avem poftă de pizza de casă (toate ingredientele de casă )
Super, sa va fie de bine!
Buna Teo, incerc si eu reteta de pizza, sper sa iasa totul bine!
Vor fi 3 blaturi de pizza? as putea sa tai aluatul dospit in 2 bucati egale doar? voi face pizza in tava rotunda. Multumesc mult !
Salut. Am mentionat si in ext, poti face 2 sau 3 pizza, depinde cum vrei. Dar ajunge aluatul de 3 bucati.
Hey Teo!
Am incercat acest aluat framantat in Kitchen Aid si am fost tare multumita de cum a iesit. Prima data doar cu faina alba. Apoi am inlocuit o parte din faina cu semola (1/3). Super bun!
Tocmai ce am facut o noua repriza si de data asta am incercat blenderul. Marturisesc ca nu mi se pare la fel de bine framantat ca in Kitchen Aid, dar o sa vad cum arata dupa etapa de dospit. De asemenea, a fost nevoie sa pun faina in doua etape, desi pare ca avem aceasi dimensiune la blender. Asa faci si tu sau intra toata o data?
Keep up the good spirit!
CCu
Hello! Pot sa pun faina toata odata. Dar nu e problema daca o pui in doua etape. Si ma bucur tare ca ai incercat reteta si ti-a placut.
Și eu vreau sa o incerc astăzi .Mulțumesc mult pentru rețetă.
Minunat, sper sa iti placa!
De mulți ani fac pizza cu un alt tip de aluat, unul care nu a dat greș niciodată, dar nu a smuls nimănui vreun “wow!”. Fiul meu a crescut (la finalul lunii acesteia face 16 ani) și a spus că nu mai vrea să mănânce pizza cu tipul acela de aluat.
Astăzi l-am încercat pe cel propus de tine, Teo, și fiul meu este super încântat, a spus că e cea mai bună pizza, mai bună decât cea de la restaurant.
Mulțumesc frumos pentru această rețetă și pentru toate celelalte pe care le-am încercat și care m-au făcut cel mai de succes bucătar la mine acasă
P.S. De ziua lui îi voi face din nou (cred că al treilea an consecutiv) la cerere, bineînțeles, tortul cu triplu mousse.
Carmen draga, ma bucur mult sa aflu toate astea. La multi ani cu bucurie si sanatate!
Bună Teo,
Oare se poate lăsa aluatul în frigider de seara pânăa doua seară? Nu se acrește?
Mersi!
Salut, Cristina. Poti lasa linistita aluatul peste noapte la frigider, nu se intampla nimic cu el.
Bună ziua Teo!
După mai multe încercări de a face un aluat de pizza care sa fie pe placul meu si al celor dragi mie, am gasit rețeta ta. Este pentru a 5 a oară cand fac pizza cu aluat făcut după rețeta ta. Am un singur cuvânt de spus EXCELENT! Vreu sa încerc sa fac pâinici din acest aluat, ca prea este gustos. Eu fac aluat dintr-un kg de făina si coc 4 tăvi (cum se vede în poze) cu pizza. Eu fac sosul din pastă de tomate, oregano, puțin zahăr, sare, usturoi (îl mănânci pe pâine de bun ce este). MULȚUMESC pentru minunata rețetă și cu siguranță o să încerc și alte rețete postate de tine.
Salutare, Laura. Multumesc tare frumos pentru apreciere, ma bucur mult ca iti place atat de mult aluatul asta. Mult spor in tot ce faci!
Asa multa drojdie pt 350 gr de făină?
Nu este asa de multa, aluatul iese iese foarte bine.