Azi sarbatorim JOIA LIGHT cu o reteta foarte draga mie – Piadine din faina de alac. Joia light este rubrica in care invatam, in fiecare zi de joi, o noua reteta light, mai usoara pentru stomacel, mai utila pentru cei care isi doresc sa adopte un stil de viata sanatos, pentru cei care fac sport etc. Ati prins voi ideea rubricii JOIA LIGHT sper, de la cele 2 retete de pana acum – Painici dietetice si Pancakes sanatoase cu banane si ovaz 🙂
[box type=”info” style=”rounded” border=”full”]Azi avem reteta e Piadine din faina de alac…dar…ce este acela ALAC, sunt sigura ca este urmatoarea intrebare![/box]
- Alacul, sau graul spelt este o cereal cultivat inca din antichitate si recunoscuta pentru proprietatile ei unice, este o sursa foarte buna de mangan, cupru, fosfor, proteine și fibre.
- chiar daca nu este o faina fara gluten, are un continut de glutem mult mai mic decat faina alba de grau si un indice glycemic mic, in ciuda aportului mare de nutrienti.
- o cana de alac fiert are 246 calorii și numai 1,65 g grasime, iar cele 10,7 g proteine și 7,6 g fibre ajută la menținerea stării de sațietate pentru mai mult timp. Cu alte cuvinte, nu sunt “calorii goale” sau “inutile” 🙂
- faina de alac are un gust usor dulceag si “nutty”, adica aduce usor cu aroma nucilor
- poate fi folosita in retete de prajituri, torturi, biscuiti, exact ca si faina alba. Pentru a inlocui faina alba cu cea intregrala de grau spelt, folositi exact aceleasi cantitati. Chiar daca este o faina cu mai putin gluten, are suficient pentru a nu compromite o reteta
[box type=”tick” size=”large” style=”rounded” border=”full”]Sfatul antrenorului de fitness[/box]
Ce spune Romica Bocsa, antrenorul de fitness despre reteta de Piadine din faina de alac? “O portie (una piadina): 225 kcal, 12g carbohidrati, 2.5g proteine, 7g grasimi. Eu mi-as face o omleta din 2 oua + ciuperci si as pune-o peste o piadina impreuna cu cateva frunze de salata iceberg si un sos de iaurt cu lamaie. As manca oricand asa ceva, la mic dejun sau pranz. Ca antrenament as recomanda un circuit bun pentru accelerarea metabolismului”
Ingrediente pentru 6 portii (6 piadine din faina de alac)
- 300g faina de alac
- 40ml ulei de masline extra virgin
- o lingurita sare roz de Himalaya
- o lingura bocarbonat de sodiu (15g)
- 100-125ml apa
Pentru modul de preparare urmariti reteta video de mai jos 🙂 Pentru a sustine retetele video marca Teo’s Kitchen (ma stradui sa va fac din ce in ce mai multe), va rog sa va abonati la canalul de YouTube Teo’s Kitchen AICI 🙂 Multumesc si….pofta buna la Piadine din faina de alac!