Prajitura cu visine este o reteta care se poate incadra, fara nicio problema, la categoria “Sfanta prajitura de duminica!”. Spun asta pentru ca si in familia noastra, ca in muuuulte alte familii din Romania, traditia spune ca nu trebuie sa treaca o masa de duminica fara o prajitura delicioasa, facuta in casa. Asa ca azi, Prajitura cu visine, o reteta culoeasa dintr-un caiet de retete vechi, unde era denumita “Prajitura Ildi”, pesemne dupa doamna de la care pornise reteta 🙂
Chiar daca este o reteta cu crema “aceea complicata”, cu galbenusurile fierte pe baie de abur, va garantez ca nu e deloc atat de complicate pe cat pare! In plus, seaman putin asa cu Prajitura Toska, mie cel putin asta mi-a inspirat. Dar unde sunt visine, trebuie sa fie si Teodora si unde e crema de vanilie, trebuie si Teodora sa incerce reteta, nu se poate altfel! Si daca mai suni si nuci…
Ingrediente pentru Prajitura cu visine (tava de 25x35cm)
Ingrediente BLAT Prajitura cu visine
- 6 albusuri
- 6 linguri zahar
- 6 linguri faina
- o cana nuca macinata
- 350g visine din compot
- ½ pliculet praf de copt
Ingrediente CREMA Prajitura cu visine
- 6 galbenusuri
- 200g zahar tos
- 3 linguri cu varf de amidon
- 250ml lapte
- 250g unt moale (unt gras)
- 50g zahar pudra
- miezul de la o pastaie de vanilie
- 2 pachete biscuiti Petite Beurre
Ingrediente GLAZURA Prajitura cu visine
- 150g zahar pudra
- 2 linguri cu varf cacao
- 3 linguri apa clocotia
- o lingura ulei
Mod de preprare blat
- batem albusurile spuma cu un praf de sare, pana avem o spuma moale, apoi adaugam zaharul, lingura cu lingura, amestecand cu mixerul la viteza mare pana avem o bezea tare si lucioasa
- adaugam faina certnuta impreuna cu praful de copt, tot asa, putin cate putin, amestecand cu spatula, prin miscari de impaturile, cu grija, pentru a nu scoate aerul din compozitie
- adaugam si nucile, amestecam la fel, cu spatula sau lingura de lemn
- turnam compozitia in tava de 25x35cm, unsa cu unt si tapetata cu hartie de copt, asezam deasupra visinele
- coacem in cuptorul incins la 180°C, 18-20 minute sau pana trece testul scobitorii
Mod preparare crema
- amestecam cu mixerul la viteza mare galbenusurile si zaharul tos, pana avem o crema groasa, consistenta
- amestecam laptele caldut cu amidonul, amestecand bine cu telul, pentru a nu face cocoloase
- turnam laptele caldut peste galbenusuri, in fir subtire, amestecand in continuu, ca la maioneza
- punem vanilia si amestecam, apoi punem toata compozitia intr-un bol termorzistent, pe care il asezam peste o oala cu apa si punem totul pe foc.
- amestecam la foc mic pana crema se ingroasa ca o budinca.
- tragem de pe foc si lasam sa se raceasca. Pentru ca budinca sa nu faca scoarta, punem peste vas o folie alimentara, pe care o lipim efectiv de crema
- pana crema se raceste, spumam untul, care trebuie sa fie la temperatura camerei, cu zaharul pudra
- peste spuma de unt adaugam budinca de vanilie, numai cand aceasta este foarte rece
- turnam crema obtinuta peste blatul cu visine rece, nivelam cu spatula si lasam o ora la frigider pana crema e bine legata
- peste crema punem biscuitii, pe care ii inmuiem in siropul de la compotul de visine
Mod de preparare glazura rece
- amestecam toate ingredientele (este ideal sa cerneti zaharul si cacaua inainte de a adauga uleiul si apa)
- se amesteca bine cu telul sau o lingura, pentru a nu fi cocoloase
- glazura se toarna rapid peste perajitura pentru ca se intareste repede
Dupa ce punem glazura, putem, desigur, sa decoram cu nuca macinata, miez de nuca intreg, nuca de cocos, bombonele, fulgi de ciocolata sau ce credeti voi ca va face Prajitura cu visine si mai frumoasa! Sa va fie de cel mai bine!!!
Pot folosi vișine congelate?
D, dar trebuie decongelate bine intai, uscate cu servetel de hartie si date prin faina 🙂
Bună Teo
Pot sa înlocuiesc glazura cu cacao cu un ganache pe baza de ciocolata și smântână pentru frisca?
Mulțumesc anticipat
Salutare. Sigur ca da, poti sa glazurezi linistita.
O reteta care nu ai cum sa nu o incerci! <3
Multumesc!
E ok sa grabesc racirea cremei de vanilie tinand vasul in apa rece (cu folia de plastic lipita de suprafata, desigur)?
Multumesc frumos, Teo! Esti principala mea sursa de inspiratie pentru bunatati de tot felul… :)X
Salut, Delia. Nu, nu este nicio problema daca fortezi racirea cremei. Iti multumesc tare mult pentru aprecieri!
Buna ziua,
La glazura la ingrediente nu e trecuta faina insa in explicatii, apare : ” amestecam toate ingredientele (este ideal sa cerneti faina si cacaua inainte de a adauga uleiul si apa) “
Buna ziua. Este vorba de zahar.
Multumesc, am s-o incerc 🙂