Mousse de lamaie si branza este o reteta de vara, un desert dulce acrisor, foarte racoritor si, cu putina rabdare, foarte rapid de preparat. Este un amestec de crema fina de branza, frisca si lemon curd. Despre lemon curd am mai vorbit aici pe blog si gasiti AICI reteta completa cu o reusita garantata. O data pregatit, lemon curd (sau crema de lamaie) se pastreaza foarte bine la frigider, in borcanel inchis ermetic, pana la doua saptamani (desi…nu am atins niciodata acest prag si, de obicei, o mananc cu lingurita, direct din borcan, direct din din frigider). Lemon curd este o crema pe baza de lamaie (dooooh!) respectiv suc si coaja de lamaie, galbenusuri de ou, unt si zahar. Desi va poate speria putin ideea de a face o crema pe foc, va promit ca e mult mai usor decat pare!
Acum sa ma marturisesc ceva: am pregatit reteta aceasta acu exact o luna si de atunci nu am apucat sa descarc pozele, sa o editez si sa o scriu. Am avut foarte multe proiecte si foarte mult de munca si, chiar daca eu va prezint mereu numai lucrurile pozitive, nu e chiar atat de usoara munca mea. Poate ca nu o spun destul de des sau poate nu o spun public, dar ii multumesc din tot sufletul lui Dumnezeu pentru fiecare proiect in parte, pentru ca muncesc ceea ce imi place, pentru ca mi-a dat sansa sa traiesc din pasiunea mea, ca oricat de mult m-a intors viata pe toate partile, mereu lucrurile s-au asezat intr-un fel sau altul pe plan personal, insa munca a fost mereu terapia mea, locul in care mi-am alinat sufletul si mi-a oblojit ranile de orice fel. Indiferent cat de grele au fost lucrurile pe plan personal am reusit sa ma adun in fiecare dimineata pentru o noua zi de munca, pentru ca intra in bucatarie, a gati si fotografia retete pentru voi, a fost terapia mea si modalitatea prin care Dumnezeu mi-a spus ca voi fi bine si voi fi puternica si voi trece peste orice. Dar sunt perioade cum a fost luna aceasta in care efectiv nu am avut timp pentru nimic din punct de vedere personal, dimpotriva, am avut impresia ca oarecum timpul s-a comprimat si ziua are maxim 10 ore, in care mi se parea ca nu reusesc sa fac mai nimic din ce imi propun. Asa ca am inceput sa imi lungesc zilele si sa scriu/editez pana tarziu in noapte, asa mi-am dereglat orarul de somn, asa am ajuns la o oboseala crunta, pe care o simt in primul rand psihic si mai apoi in picioare, care uneori se pare ca nu mai mai asculta deloc… Asa ca voi intra intr-o mica vacanta, nu mult, doua saptamani, in care va promit ca nu o sa imi simtiti lipsa prea mult pentru ca voi posta zi de zi retete pe facebook si va voi da idei noi, doar ca de undeva de pe (sper!) un sezlong! 🙂 Acum sa revenim la reteta de azi, mousse de lamaie si branza!
Sa stiti ca puteti pregati aceeasi reteta si sub forma de tort, aveti nevoie de o forma cu pereti detasabili cu diametrul de 25cm, pe fundul careia puneti hartie de copt. Daca faceti desertul in cupe, atunci nu e necesar sa puneti unt in amestecul de biscuiti, insa daca faceti tort, ar fi ideal sa puneti si unt topit (cca 100g unt topit la 200g biscuiti macinati) in amestecul de biscuiti, apoi sa presati amestecul pe fundul tavii pentru a face crusta si sa dati totul la rece o jumatate de ora inainte de a turna mousse-ul de lamaie.
Ingrediente pentru 8-10 portii:
– 200g biscuiti digestivi
– 50ml zeama de lamaie
– o lingurita coaja de lamaie confiata
– o lingurita esenta de vanilie
– 30ml apa
– 2 lingurite gelatina fin maruntita alba
– 350ml smantana dulce pentru frisca
– 100g zahar pudra
– 350g crema de branza natur
– 300g lemon curd (crema de lamaie)
– fructe proaspete pentru décor
Mai intai macinam biscuitii in blender si ii distribuim uniform in formele pentru desert. Batem smantana dulce (care trebuie sa fie foarte rece, de la frigider) pana avem o frisca potrivita. Intr-un bol amestecam gelatina si apa si o lasam 10 minute, pana gelatina se umfla si avem un jeleu. Punem bolul peste un vas cu apa fierbinte si topim gelatina la bain-marie, pana este lichida, avand grija sa nu fiarba.
In alt bol, amestecam crema de branza, zaharul pudra, lemon curd, zeama si coaja de lamaie, esenta de vanilie. Turnam si gelatina topita, amestecam cu mixerul pentru a o distribui uniform si apoi adaugam frisca batuta si amestecam cu spatula, cu miscari de sus in jos, pana frisca este incorporata. Distribuim mousse-ul de lamaie si branza in cupe, apoi dam totul la frigider cel putin 2-3 ore sau pana se intareste.
Pentru decor am folosit fructe proaspete, coacaze si zmeura si combinatia a fost delicioasa! Puteti incerca si alte fructe pentru decor sau puteti decora pur si simplu cu un mot de frisca. Chiar daca nu e un desert complicat, arata sofisticat si fresh si va asigur ca impresionaza pe toata lumea, de la mici la mari, de la musafiri la mama soacra 🙂 Sa va fie de cel mai bine!
Buna. Am tot citit ca nu ar fi prea buna coaja de la lamaie, ca poate fi toxica de la tot felul de substante cu care e ceruita. Desi ma tenteaza foarte mult reteta…oare cum putem deosebi lamaile bune de cele rele? Multumesc si mult succes in continuare, am facut cateva retete de-ale tale 🙂
Andreea draga, gasesti in magazine lamai bio, acelea sunt cele pe care le folosesc si eu si oricum le spal bine bine coaja 🙂 Mai mult de atat, nu cred ca putem face 🙂
Buna Teo! De unde se pot cumpara aceste pahare de plastic? Multumesc anticipat.
Buna 🙂 EU le cumpar de pe net, cauti pur si simplu “cupe de plastic pentru deserturi” 🙂