Eu si uleiul de masline am avut incat de la inceput o relatie de tip love-love. Nu a fost niciun moment in care sa nu imi placa, sa nu il prefer inainte oricarui alt tip de ulei si sa nu il folosesc cu drag ori de cate ori am avut ocazia. In facultate, de la stres si de la somnul putin (pentru ca eram foarte studioasa, da? Si facultatea de psihologie si asistenta sociala nu e chiar cea mai usoara din lume) am inceput sa am probleme de digestie, dureri de stomac, de colecist…diverse. Am inceput in perioada aceea sa iau cate o lingurita de ulei de masline extra-virgin, in fiecare dimineata, pe stomacul gol si incet-incet am inceput sa ma simt altfel 🙂 Apoi am inlocuit dressingurile grele de la diverse salate cu o vinegreta simpla, din ulei de masline, lamaie, sare si piper. Iar bruschettele cu rosii foarte bine coapte, de gradina, in combinatie cu uleiul de masline de foarte buna calitate si cu o aroma puternica? Nu exista nimic mai bun in lumea asta!
Cu uleiul de masline Costa D’oro m-am imprietenit acum multi ani, cand am primit cateva sortimente pentru testare si am fost foarte placut impresionata. Asa ca azi, in pragul Sarbatorilor de iarna, vreau sa va aduc aminte ca printre preparatele din carne de porc, aperitive cu maioneza si fripturi – pe care le iubesc si eu, sa fim bine intelesi 🙂 – putem lua gustari sanatoase, cum sunt cele 2 retete pe care vreau sa fi le arat azi – focaccia cu ulei de masline si un dip cu ulei de masline, perfect pentru focaccia dar si ca dressing pentru salate.
Vreau sa va spun azi despre 3 dintre sortimentele de ulei de Costa D’oro care sunt deosebite si pe care va sugerez sa le incercati 🙂
Costa d’Oro Omega 3 care este o combinatie de mai multe tipuri de ulei: de floarea soarelui, de porumb, de seminte de in, de samburi de struguri si de tarate de orez. Asta inseamna ca este o adevarata “bomba” de arome si este perfect pentru salate, calit legume si orice mancaruri in general dar si foarte sanataos, combinand atributele curative a celor 5 tipuri de ulei pe care le contine.
Costa d’Oro Extra, uleiul de masline pe care l-am folosit in focaccia de azi este un ulei de masline extravirgin, obtinut prin tehnica de presare la rece, din cele mai bune masline, prospat culese. De ce este deosebit? Pentru ca in general, uleiul de masline extravirgin are o aciditate maxima admisa de 0.8%, iar Costa d’Oro Extra are o aciditate de 0.3-0.4%. A fost perfect pentru focaccia, i-a dat o aroma deosebita!
Costa d’Oro L’Integrale: sau uleiul pe care, vorba ardelenilor, l-as manca pe paine si…asta am si facut! L-am folosit pentru dip-ul cu ulei de masline, usturoi si ierburi aromatice pentru ca este un ulei de masline extravirgin nefiltrat, are o aroma usoara de fructe, este un ulei dens si asta il face perfect pentru dressinguri, salate, bruschette si…de mancat pe paine! 🙂
Ingrediente pentru focaccia:
– 350g faina alba
– 200ml apa calduta
– un pliculet drojdie uscata
– 2 lingurite zahar
– o lingurita sare
– 3 linguri ulei de masline Costa d’Oro Extra
– 3 linguri masline verzi
– 3 linguri porumb
– 3 linguri samburi de pin
– 3 linguri parmesan proaspat razuit
– ¼ lingurita sare grunjoasa
– ¼ lingurita ierburi aromatice asortate
Apa trebuie sa fie calduta si o amestecam cu drojdia, zaharul, 3 linguri de faina si sarea pana se dizolva drojdia, apoi lasam 10 minute intr-un loc caldut, pana incepe sa faca bulbuci, asta inseamna ca s-a activat drojdia. Intr-un bol incapator cernem faina si ii facem o gropita in mijloc, unde urmeaza sa turnam amestecul de drojdie. Turnam apoi si uleiul de masline si framantam cca 10 minute, sau pana avem un aluat omogen. Mutam aluatul intr-un bol curat, uns cu putin ulei de masline, il acoperim cu un prosop curat si il lasam sa dospeasca o ora. Dupa o ora, cand aluatul isi dubleaza volumul, il mai framantam o data (3-4 minute), apoi il intidem cu sucitorul intr-un disc cu diametrul de 20 cm si il asezam in tava. Apasam aluatul cu degetul din loc in loc pentru a face adancituri si il lasam din nou sa dospeasca timp de o jumatate de ora, acoperind tava cu un prosop curat.
Cand a expirat si al doilea timp de dospire, turnam putin ulei de masline peste foccacia, o acoperim si o lasam sa dospeasca alte 30 de minute. La final nu ne ramane decat sa impartim focaccia in 4 parti (nu o taiem, doar trasam linii usoare cu un cutit) si punem e fiecare sfert un alt toping: masline, porumb, pinoli, parmesan. Presaram sare si ierburi aromatice si dam focaccia la cuptorul incins la 180°C, 20-25 minute sau pana e frumos rumenita.
Ingrediente pentru dip-ul de ulei de masline:
– 125ml ulei de masline Costa d’Oro L’Integrale
– 1/4 lingurita sare
– ¼ lingurita piper
– ¼ lingurita boia afumata
– ½ lingurita cimbru uscat
– ½ lingurita oregano uscat
– 3 linguri busuioc proaspat, tocat marunt
– o capatana de usturoi
Incepem cu usturoiul: nu desfacem cateii de usturoi de pe capatana, insa ii taiem un capacel cu un cutit foarte bine ascutit, exact asa cum vedeti in poza. Il asezam pe gratar, in cuptorul incins la 180°C si il coacem minim o ora sau pana intreaga casa miroase a usturoi (a se citit “miroase extraordinar”) si capatana de usturoi e moale la apasare. Scoatem usturoiul, strangem foarte bine capatana si se va intampla o explozie de usturoi copt, care arata exact ca un piure si miroase minunat! Punem toate ingredientele in blender si le amestecam cateva secunde sau pana avem un sos omogen.
Daca va e greu sa intelegeti cum ar putea cineva sa manance paine inmuiata in ulei si sa spuna ca este un pranz extraordinar…va rog, VA ROG sa incercati reteta aceasta de focaccia in combinatie cu dipul cu ulei si usturoi copt! Delicios e putin spus si, ca sa fiti siguri ca ajunge pentru toata lumea, eu zic sa faceti din start cantitati duble 🙂 Cand mama era mica si mergea in vacante la tara, mancarea ei preferata era “pita cu oloi si cu miere”, respectiv paine de casa, coapta pe vatra (alta varianta nici nu prea era la tara), unsa cu un strat generos de ulei de casa si pudrata cu zahar. Daca nu am inteles-o pana acum…o inteleg acum! Daca ati incercat unul (sau toate) din cele 3 sortimente de ulei Costa d’Oro despre care v-am povestit aici, astept cu drag parerile voastre! Sa va fie de cel mai bine!
Foarte buna focaccia!! Este bestiala calda insa se pastreaza bine si a doua zi, nu se usuca si se taie bine.
Am incercat-o si cu rosii cherry, feta/parmezan. E suuuper buna!
Multumesc pentru inspiratie Teo!
Un an cat mai bun sa ai!
Multumesc mult, Alina draga, la fel iti doresc si tie :*
Uleiul de masline italian este o minune a naturii.