Chiar daca am descoperit soia in timpul postului, dupa ce ne-am indragostit de produsele pe baza de soia Inedit, ele sunt constante in meniul nostru. De ce? Pentru ca, soia Inedit, nemodificata genetic, este SINGURUL aliment vegetal care ofera organismului toti aminoacizii esentiali. Poate nu stim inca suficiente lucruri despre soia ca sa o apreciem asa cum merita, nu degeaba o numesc asiaticii “carnea fara oase” sau “vita chinezeasca”, fiind un aliment esential in alimentatia lor. Eu va invit sa cititi mai multe despre soia si proprietatile ei benefice AICI si impreuna sa decoperim cat de versatila este in tot felul de retete simpatice pe baza de texturat de soia, lapte de soia, tofu sau sos de soia.
AICI gasiti intreaga mea colectie de retete cu soia, de la aperitive la feluri principale, de la supe la salate si deserturi 🙂 Iar azi vom face unul dintre snitelele preferate ale lui Luca: snitel de soia cu ierburi aromatice, pe care de obicei il mancam alaturi de piure de cartofi cu pastarnac si sos de rosi sau sos chili dulce. Super bun, super rapid si mai ales pe gustul tuturor! 🙂 In general regula de folosire a texturatelor de soia Inedit este sa le fierbem in apa cu sare sau condimente, apoi le scurgem foarte bine, le apasam cu un prosop de hartie pentru a indeparta excesul de apa, apoi le folosim exact ca si pe carne 🙂
Ingrediente:
– 100g soia texturat felii Inedit
– 3 catei de usturoi
– sare, piper, paprika dupa gust
– 3 oua (2 daca sunt mai mari)
– 3 linguri faina
– un varf de cutit praf de copt
– 3 linguri ierburi aromatice asortate (busuioc, oregano, arpagic, salvie, patrunjel, tarhon, cimbru)
– 200ml ulei pentru prajit
Mai intai ne ocupam de texturatul de soia Inedit, pe care trebuie sa il fierbem timp de 15 minute in apa cu sare si catei de usturoi zdrobiti. Acestia dau o aroma deosebita texturatului de soia. Scurgem apoi bine soia din apa in care a fiert si o lasam in sita pana pregatim amestecul de ou.
Batem ouale ca pentru omleta, apoi adaugam faina cernuta cu praful de copt si amestecam bine bine cu telul, pana nu mai sunt cocolase. Adaugam sare, piper si ierburile aromatice si amestecam bine. Intr-o tigaie incapatoare incingem uleiul. Tamponam fiecare bucata de soia cu hartie pentru a indeparta toata apa, apoi o condimentam cu sare, piper, paprika inainte de a trece fiecare bucata prin amestecul de ou. Prajim snitele de soia pana sunt frumos rumenite pe ambele parti. Le scoatem pe hartie de bucatarie.
Piureul de cartofi e foarte simplu de preparat: exact ca si piure-ul de cartofi, doar ca adaugam si 4-5 radacini de pastranac, pe care le curatam bine si le fierbem impreuna cu cartofii (pe ele le punem primele pentru ca fierb mai greu decat cartofii). Apoi adaugam putin unt, sare, piper si putin lapte fierbinte si le paseram impreuna pentru piure. A fost o masa copioasa de care ne-am bucurat toti, iar Luca, desi stie ce este soia, spune mereu “ce buna e carnita asta!” 🙂
super buneeeeeeeeeeeeee
Au fost 🙂
Ca si alternativa pur vegana merge inlocuit oul cu putin ulei sau amidon in care pui toate ierburile si aromele. Iar eu prefer sa folosesc pesmet in loc de faina. Dar oricum o reteta minunata atat in post cat si in restul anului :D. Si daca le fierbi in apa odata cu supa iau aroma de la legume
super! Multumim mult, Ana, pentru idei :*
acum fac si eu aceste snitele,de mult timp nu le-am mai facut
tu Teo esti de vina(in sensul bun al cuvantului)ca mi-ai starnit pofta de a le gati din nou
te pup si mersi pentru reteta
Ma bucur, Veronica draga, acesta este si scopul meu, sa va fac sa gatiti de drag! Te pup si sper sa incerci cat mai multe retete de pe blog!
asta numa de post nu ii daca are oua:) , si mai sunt multe retete de post postate in rubrica asta care nu sunt de post 🙁 ….
Oul poate fi inlocuit cu ulei, de exemplu, sau fulgi de drogdie inactiva. Legat de post, am explicat de mai multe ori ca noi suntem catolici si tinem un astfel de post.