A venit toamnaaaa! Asta inseamna ca ne apucam de copt! Iubesc deserturile de toamna, cele care sunt mai consistente, de care ne putem bucura in zilele mai racoroase si ne incalzesc burtica si sufletelul 🙂 Ei biine, odata cu venirea toamnei au trecut mai bine de 3 luni de cand folosesc saptamanal, in bucataria mea, aparatul de gatit Philips Multicooker HR3037/70. L-am folosit toata vara pentru a face in special supe sau preparate cu timp mai indelungat de gatire, gen tocanite, pentru ca aparatul face totul pentru mine: nu a trebuit sa amestec, nu a trebuit sa pazesc mancarea, sa spumez supe, pur si simplu am selectat functia dorita: boil, fry, bake, apoi am ales timpul de peparare si din cand in cand, daca a fost cazul, am deschis multicooker-ul pentru a adauga ingrediente noi. Nimic mai simplu si mancarea a iesit delicioasa de fiecare data!
Multicooker Philips inlocuieste cu succes aproape orice aparat de gatit – cuptor, tigaie, cuptor cu microunde, oala si este foarte simplu de folosit, asa cum veti vedea in reteta video. Desi multicooker-ul Philips vine cu o carte de bucate in care inveti sa prepari o sumedenie de retete, de la supe si ciorbe si pana la risotto, paste sau deserturi, ai posibilitatea de a seta programul manual, pentru a stabili temperatura si timpul de preparare. Astfel, schimbi retetele cum doresti si iti manifesti creativitatea in bucatarie. In plus, la finalul retetei, multicooker-ul intra automat in modul Keep Warm, care tine mancarea calda pana in momentul servirii, o functie foarte utila daca nu suntem langa aparat in momentul in care se termina procesul de gatire.
Daca am pregatit deja la Philips Multicooker doua retete de supa, cea de pui si supa crema de rosii, apoi un fel principal – Fajitas de pui, azi e momentul sa completam meniul nostru cu un desert delicios, foarte simplu de preparat – Tort cu banane si caramel. Desi nu m-am gandit vreodata ca un aparat de gatit poate fi folosit si pentru prepararea unui tort, multicooker mi-a demonstrat cat de simplu este sa gatesti un tort delicios, fara teama ca nu creste la copt, ca se arde intr-o parte pentru ca nu coace cuptorul uniform, ca nu putem seta temperatura corecta de coacere, in cazul cuptoarelor clasice, pe gaz. Totul a decurs foarte repede si usor si functia keep warm este ideala pentru retete ca aceasta – putem servi tortul caldut, cu un glob de inghetata alaturi 🙂
Ingrediente pentru 6-8 persoane:
– 60g unt
– 100g zahar brun
– 4 banane
– 130g unt moale, la temperatura camerei
– 350g zahar tos
– 3 oua
– 300ml lapte
– miezul de la o pastaie de vanilie
– 300g faina
– o lingurita sare
– o lingurita praf de copt
Scoatem vasul interior al multicooker-ului si in ungem cu unt, inclusiv pe peretii laterali. Asezam pe fundul vasului bananele taiate felii, peste banane presaram zaharul brun si apoi cubulete de unt (cele 60g unt). Deschidem aparatul de gatit, asezam vasul in interior, apoi inchidem aparatul. Alegem din meniu functia FRY, apasam butonul COOKING TIME si setam aparatul la 15 minute, apoi apasam butonul START.
Pana se caramelizeaza bananele, noi pregatim compozitia pentru tort: spumam untul (cele 130g) cu zaharul tos si miezul de la pastaia de vanilie, 5-6 minute cu mixerul la viteza mare. Adaugam ouale rand pe rand, amestecand bine dupa fiecare. Dupa aceea adaugam laptele si continuam sa amestecam. La final, nu ne ramane decat sa adugam faina, cernuta impreuna cu praful de copt si sarea si amestecam pana avem un aluat omogen.
Dupa cele 15 minute, bananele sunt caramelizate, asa ca deschidem aparatul si ne ajutam de spatula cu care vine prevazut aparatul multicooker si adaugam compozitia pentru tort. Inchidem aparatul, apasam butonul de meniu pana ajungem la functia BAKE, apasam butonul de temperatura de mai multe ori, pentru a ajunge la 180°C, apoi apasam butonul COOKING TIME, setam aparatul la 30 minute, apoi apasam butonul Start.
Cand tortul cu banane s-a terminat de copt (au trecut cele 30 minute), scoatem vasul din interiorul aparatului, folosind manusile de silicon care vin impreuna cu multicooker-ul si lasam tortul sa se racoreasca putin, inainte de-al rasturna pe un platou si a-l taia felii. A fost un tort excelent, usor, dar aromat, iar Philips Multicooker s-a descurcat excelent pe post de cuptor 🙂
Am facut si eu tortul, recunosc ca nu mi-a iesit asa bine dar pentru prima data e prea bine. Multumesc pt reteta !