Salamurile crud-uscate – 3 posibilitati de servire

mezeluri crud uscate

Salamurile crud-uscate sunt slabiciunea mea inca de cand eram mica. Cred ca aveam undeva la 6 ani cand am inceput o noua traditie in familia mea – painea cu crema de ciocolata si salam uscat. Asta pentru ca, fugind de afara pentru o gustare rapida, mama m-a intrebat “cu ce iti fac sandiwch? Cu ciocolata sau cu salam?” Si, grabita sa ma intoc la joaca in curte dar si pofticioasa cum ma stiti (asa am fost de mica si vad ca mi-am pastrat naravul 🙂 ) am spus hotarata “cu amandoua!” Asa a facut mama primul sandwich cu crema de ciocolata si salam uscat si, ceea ce a inceput ca si o gluma, s-a transformat in una din mancarurile mele preferate ca si copil.

Nu stiam atunci ca, dincolo de gluma mea, mezelurile crud-uscate merg foarte bine in combinatie cu ceva dulce, poate nu chiar crema mea de ciocolata, dar cu siguranta alaturi de o dulceata de smochine sau de fructe ca pepenele galben/struguri, pe un platou de branzeturi. De aceea, una intre primele idei (a se citit “pofte”) cand am primit cosul de produse de la Cris-Tim a fost un platou cu branzeturile mele preferate – gorgonzola, brie, camembert si salamurile crud-uscate care completeaza foarte bine un astfel de platou – Salam Napoli, Salam Milano sau Salam Chorizo. Toate sunt feliate foate subtire si ambalate individual sau in colectii de salam-uscat, astfel ca sunt foarte usor de servit si aranjat pe platou.

mezeluri crud uscate

mezeluri crud uscate

mezeluri crud uscate

mezeluri crud uscate

Unul dintre salamurile pe care l-am vazut neaparat in combinatie cu produse pur-romanesti a fost Salamul Potcoava, un salam crud-uscat cu o aroma deosebita si o forma care il face atragator pe un platou “neaos” de la Cluj – branza de burduf in membrana, telemea sarata, rosii de gradina, ceapa rosie, de apa, stransa in prosop cu sare, ceapa verde si bineinteles salamurile Cris-Tim realizate dupa retete autentice din zonele istorice romanesti ca – Salamul Banatean, Salamul Sinaia, Salamul Potcoava sau Salamul Ardelenesc. Daca bunicii si strabunicii mei erau obisnuiti sa sparga o ceapa si sa muste direct din rosiile bine coapte, langa o bucata de branza, noi am pus la cale acest platou, asezat pe “stergura” adusa de buni de la Aschileu si ne-am bucurat de o gustare romaneasca mai ceva ca in Morometii 🙂

mezeluri crud uscate

mezeluri crud uscate

mezeluri crud uscate

Insa nu puteam uita de Luca si de mancarea lui preferata – pizza! Cu salamurile crud-uscate feliate am transformat o simpla pizza margherita intr-o pizza salami pe care am pus felii de Salam Sinaia si Chorizzo. A fost foarte apreciata si eu am “scapat” de cina in cel mai scurt timp.
Sigur, primul lucru care ne vine in minte cand spunem “mezeluri crud-uscate” este sandwichul si eu nu sunt o exceptie! De cand a inceput Luca scoala, anul trecut, a trebuit sa inventez zi de zi noi tipuri si combinatii pentru pachetelul lui, asa ca pot spune despre mine ca sunt o regina (inca neincoronata) a sandwichurilor si saptamana viitoare vreau sa va impartasesc nu doar reteta noastra preferata de sandwichuri ci si o maaaaaare supriza pe care am organizat-o pentru voi impreuna cu prietenii de la Cris-Tim, Laura Laurentiu, Oana Igretiu, Cristina Toth si Florin Itu 🙂

mezeluri crud uscate

mezeluri crud uscate

Pana atunci insa, vreau sa va spun despre Cris-Tim ca sunt preferatii mei atunci cand vine vorba de mezeluri romanesti, in primul rand datorita calitatii mezelurilor crud-uscate, care pot concura, din punctul meu de vedere, cu marii producatori cum sunt Italia sau Spania. Mezelurile crud-uscate contin carne de cea mai buna calitate si au in mod special nevoie de grija si atenție in fiecare etapa din procesul de preparare dar si in procesul de ambalare, de aceea sunt considerate cele mai nobile dintre mezeluri.

Fie ca le folosim pentru a transforma un banal sandwich intr-o mica opera de arta, fie ca le asortam cu branzeturi fine sau cu branza romaneasca de burduf, produsele crud-uscate dau o savoare deosebita oricarei mese, fie ea o masa de zi cu zi sau una de sarbatoare 🙂

One Comment

  1. D-abia astept sa impartasesti din variantele de sandwichurilor caci si eu sunt in aceeasi situatie cu baietelul meu. 🙂 Cat despre salamurile Cris-Tim sunt un fan dovedit, caci numai din acestea cumpar.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.