In familia mea, dovleceii au avut mereu un loc de cinste, pentru ca, nu stiu cum se facea, dar in fiecare an Buni venea de la tara cu aceeasi replica “asa bine s-au facut dovleceii anul asta!” Asa ca, de voie de nevoie, mancam toata vara dovlecei sub diverse forme: mancare de dovlecei scazuti, dovlecel pane (una din marile slabiciuni ale mamei mele, care iubeste dovleceii pane in combinatie cu rosiile de gradina) si placinte de dovlecei, pe care ulterior, cand am devenit blogger culinar am inteles ca de fapt sunt pancakes cu dovlecei razuiti. De foarte multe ori am descoperit ca Buni Sia si mama Lucia faceau foarte multe retete internationale intuitiv, asa dupa cum considerau ele ca ar merge combinate 🙂
In ultimii ani, de cand mama a adus in familie diverse retete de pe unde a umblat in lume, Buni s-a obisnuit sa aduca de la tara nu doar dovleceii ci si florile de dovlecel, pe care mama le face pane, cateodata umplute cu crema de branza si sunt absolut delicioase! Bineinteles ca Buni e mereu reticenta la orice e nou si de obicei gusta, spune ca este “ioooooi, minunat”, dupa care isi face gris cu lapte sau mamaliga cu branza 🙂 Dar noi ne-am obisnuit deja si stim ca la capitolul “clasice” cum zice fratele meu, Buni e experta, apoi mama are unele inovatii si, pentru “modernisme”…#HaiSaMancamImpreuna la Dora! 🙂 Da da, acasa mi se spune Dora si nu Teo 🙂
Azi facem impreuna bastonase de dovlecei, inspirate de poza lui Dan Ciulea, care a postat pe Instagram seara lor greceasca, cu bastonase de dovlecei si sos tzatzyki. Toate fotofrafiile pe care le postati folosind #HaiSaMancamImpreuna ajung la mine si ma inspira in retetele pe care le postez in sectiunea Din poza in farfurie de pe blog 🙂 Va multumesc mult pentru inspratie, dragii si dragele mele 🙂
Ingrediente pentru 2 persoane:
– un dovlecel mare
– un ou
– 50g+100g faina
– 100g parmesan proaspat razuit
– sare, piper, boia afumata, oregano, busuioc, cate ½ lingurita din fiecare
– ulei pentru prajit
Ingrediente pentru sosul tzatziki:
– un castravete de marime medie
– 2 linguri ceapa rosie tocata foarte fin
– 400ml iaurt grecesc (sau 200g iaurt+200g smantana)
– 2 linguri maioneza
– 3 catei de usturoi trecuti prin presa
– zeama de la o jumatate de lamaie
– 2 lingurite marar proaspat tocat marunt
Invata sa gatesti pentru cei dragi bastonase de dovlecei cu sos tzatziki cu un click AICI 🙂
Cu drag! 😀
Pfuaaa ! Toata m-am topit. Deja imi ploua in gura. Cu siguranta voi incerca aceasta reteta. Multumesc!
Cu tot dragul, Adina 🙂