Bucataria nordica – The Food Connection

the food connection

Cand Oana de la Savori Urbane m-a invitat sa particip in proiectul The Food Connection, am spus DA! fara sa stau pe ganduri! De ce? Pentru ca este un proiect foarte fain, in care sunt implicate 24 de blogguri culinare si care isi propune ca in fiecare luna sa exploreze bucataria unei anumite regiuni. Cred ca e cel mai fain tip de documentare posibil, ca si asa ne place noua romanilor sa vedem “ce mananca vecinii” (glumesc! 🙂 ) si acum avem posibilitatea nu doar sa vedem ce mananca, dar si sa incercam retete din anumite zone ale lumii pe care poate, in mod normal, nu doar ca nu le-am fi gatit niciodata, dar poate nici nu am fi auzit de ele 🙂

Mai jos aveti o lista completa cu toti blogerii implicati, dupa cum vedeti sunt unul si unul, deci ne asteptam la retete care mai de care 🙂

Laura Laurentiu – Retete Ca La Mama
Laura Adamache – Retete Culinare Laura Adamache
Teodora Rogobete – Teo’s Kitchen
Andreea Craciun – Andie: Fun. Food. PhotographyRETETE GERMANE
Cristina Toth – Diva in Bucatarie
Cornel Mitrut – The Wandering Oltean
Catalina Zaharescu Tiensuu – Kiss The Cook
Mihaela Sava – La PrajiturEla
Diana Duca – Disturbingly Delicious
Andra Constantinescu – Menta si Rozmarin
Cristina Mehedinteanu – Anason cu Lapte
Isabela Dobrin – Isabela Cuisine
Simona Haliga – Alison’s Trials
Brindusa – Cooking With My Soul
Didi – Food Design
Dia Daria – Retetele Mele Dragi
Dana Burlacu Visternicu – Prajiturici si Altele
Claudia Vasilache – Lecturi si Arome
Corina Adriana Ureche – Pofta Vine Gatind
Ionela Stoica – Milk and Toast and Honey
Cosmin si Daiana Ordean Boc – Simplu si Bun
Margot – Bistro Margot
Oana Igretiu & Diana Rajos Nicolin – Savori Urbane
Popel Cezar Stanislau – Skip to my Lou

Mie mi-a revenit luna retetelor scandinavice si baltice si m-am bucurat enorm, pentru ca…nu stiu mare lucru despre ele si acum e momentul sa aflu. Pana acum, din scurta documentare am aflat asa: ca pescuitul, pestele salbatic, crescut de mama natura fara niciun fel de implicare din partea omului, vanatul dar si carnea de miel sunt foarte in trend in bucataria Scandinava, nu doar acum, ci din totdeauna. Legumele care cresc in zonele acestea unde e…hai sa-o spunem p’aia dreapta un mega frigalau – varza de Bruxelles , varza rosie si alba, sfecla, cartofi, napi, urzici, conopida sunt la mare cinste in retetele lor, atat ca si garnitura, cat si in supe de peste sau tocanite de vanat. Oamenii au inteles ca au o perioada foarte scurta pentru a le cultiva si profita la maxim de ea.

Tot la mare cautare sunt si fructele de padure de toate felurile, chiar si capsuni salbatici si mai ales “cloudberries” care sunt niste fructe foarte asemanatoare cu murele, doar ca au culoarea portocalie si cresc nestigherite si fericite numai in tundra alpina si arctica. Nu stiam asta, multam Food Connection in acest sens!

Cloudberries

Tot pe motiv de “cam frigut pentru agricultura”, graul e destul de dificil de cultivat in tarile nordice, desigur ca importa la greu, dar pana la importuri, bucatariile nordice s-au bazat in principal pe cereale ca secara, orz sau ovaz pentru painicile lor de o varietate incredibila si budincile pentru micul dejun.

Sper sa ne bucuram impreuna de luna retetelor din bucataria Nordica, de retete din Danemarca, Suedia, Islanda, Finlanda, Norvegia! Pe masura ce blogerii implicati in The Food Connection vor posta retetele pe blogurile lor, vom avea aici o galerie cu toate pozele si trimiterea catre retete, va fi mica noastra biblioteca de retete Scandinave si Baltice 🙂

26 Comments

  1. Teo draga, ne bucuram tare ca ni te-ai alaturat in acest proiect!

  2. Pingback: RULOURI SUEDEZE CU SCORTISOARA – KANELBULLAR : Diva In Bucatarie

  3. Super faina ideea. Abia astept retetele. Spor la gatit.

  4. Pingback: Retete internationale - The Food Connection | Savori Urbane

  5. Pingback: JANSSONS FRESTELSE – TENTATIA LUI JANSSON : Diva In Bucatarie

  6. Eu am stiut ce reteta scandinava voi face, inca din prima zi cand am citit lista cu bucatariile. sotul meu a trait aproape 4 ani in Suedia mai demult … Sper curand sa gasesc timp ca sa o fac pt. ca nu e nimic complicat la ea.

  7. Pingback: Saffranskorpor /Biscotti cu sofran pentru Fika | Alison's Trials

  8. Pingback: Knackebrot/ Biscuiti-aperitiv suedezi | FOOD DESIGN

  9. Pingback: Midii in sos de bere cu marar | Alison's Trials

  10. Pingback: Clatite finlandeze la cuptor

  11. Pingback: Supa cremoasa de somon | Milk And Toast And Honey

  12. vaaai, ce frumos prinde contur galeria cu retete! multumim frumos, Teo!

  13. Pingback: Disturbingly Delicious - Gravlaks – Cured Salmon

  14. Pingback: Paine norvegiana cu secara si chimen

  15. Pingback: Plăcințele kareliene (Karjalan piirakkat) - KissTheCook

  16. Tema mea preferata, din motive evidente. Incarcam si noi acum a doua reteta, felicitari tuturor!

    • 🙂 Mi-am propus si eu sa fac vreo 5…am apucat una si una e pe drum, probabil o sa o public in afara proiectului…dar tema? MINUNATA! 🙂

  17. Pingback: Paine cu seminte din faina spelta si secara - Andie

  18. Teo draga, ai fost o gazda minunata! iti multumim pentru spatiul si timpul acordate si te asteptam la urmatoarele etape ale #thefoodconnection. Te pup!

  19. frumoasa galerie,frumoasa,interesanta si incitanta provocarea asta la cunoastere,multumesc de gazduire! 🙂

  20. Pingback: Knackebrot/ Biscuiti-aperitiv suedezi | Atelierele Roua

  21. Foarte bune retete.As aminti si Voileipäkakut ,un aperitiv demn de mesele pentru sarbatori.
    http://giorgig.blogspot.ro/2011/12/tortul-finlandez.html

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.