Trei retete de bruschette sau bruschette mix, perfecte pentru platoul de aperitive la o masa festiva, ca sa aducem si un “altceva” alaturi de oua umplute sau sa prezentam altfel o banala salata de vinete 🙂 Bruschettele sunt de fapt paine de casa, prajita bine bine pana e foarte rumenita si crocanta si peste care, imediat ce o luam de pe plita, trecem un catel de usturoi si putem sa o stropim si cu un pic de ulei de masline extra virgin. Dar astea sunt doar regulile de baza, asa cum le-au dictat italienii, mama si tata bruschettelor. In realitate, nu exista nicio regula 🙂 Exista doar ce va place voua, asa cum azi, va prezint ce ne place noua ca aperitiv sau gustare!
Bruschetta cu vinete – coc 2 vinete medii, le curat, le toc bine bine cu cutitul special din lemn, apoi le amestec cu un galbenus (de preferat este sa pasteurizati ouale inainte), cu putin ulei de masline, o lingura de ceapa tocata marunt, un catel de usturoi dat pe razatoare sau tocat foarte fin – sau si mai bine doia catei de usturoi copt, un sfert de lingurita de mustar clasic sis are si piper dupa gust. Toate astea le amestec bine bine si le pun pe felia de paine prajita si unsa cu putin ulei si usturoi.
Bruschetta cu rosii – folosesc de obicei rosii bine coapte, pe care le oparesc, le decojesc, apoi le scot semintele si toc pulpa marunt marunt. Dar acum am folosit rosii cherry, foarte bine coapte si dulci, pe care le-am tocat pur si simplu marunt. Am pus 2-3 fire de ceapa verde, 3 linguri de cepsoara (chives) tocata marunt, usturoi dupa gust, sare, piper (musai musai sa fie proaspat macinat), cativa stropi de ulei de masline si muuuuult busuioc proaspat, tocata marunt. Un pont referitor la busuiocul proaspat? Eu pun frunzele unele peste celelalte, le rulez si apoi le apas bine bine prin rulare, ca sa iasa uleiurile esentiale din busuioc si sa fie o explozie de aroma in bruschetta 🙂 Aaaaa si mai pun deasupra si un strop de zeama de lamaie sau lime proaspat stoarsa. Pont: daca gasiti mix de rosii cherry, folositi-le cu incredere, aduc un plus de culoare si bruschettele sunt si mai apetisante!
Bruschetta cu branza – asta e una dintre preferatele mele, pentru ca, asa cum bine ma stiti, mor dupa orice fel de branza, cu cat mai “puturoasa” cu atat mai bine! 🙂 Pentru bruschetta cu branza fac un amestec (in proportii variabile) de crema de branza natur, gorgonzola (nu foarte multa pentru ca e mai ceva ca Imperiul Roman si tinde sa “cotropeasca” tot gustul cremei), un pic de branza de burduf sau mozzarella de bivolita data pe razatoare. Apoi pun sare si piper si un pic de cepsoara tocata. De vis!
Sper ca v-au placut ideile mele, simple dar totusi de efect pentru masa de Paste si, asezate frumusel pe un platou, cu niste valeriana sau baby spanac si cateva felii de prosciutto, arata intr-un mare fel 🙂 Sa va fie de cel mai bine!
Pingback: Te pui cu musafitii? | Aphex
Da,arata foarte bine si,la fel de bine si pe masa mea de Sf Pasti!
Multumesc!
Paste fericit!
Multumesc din suflet, Elena, la fel iti doresc si tie 🙂