Macaroane cu pesto de leurda – Paste de post

Macaroane cu pesto de leurda – o reteta de paste de post perfecta pentru primavara, plina de arome si usor de pregatit! Ai pranzul sau cina gata in mai putin de 15 minute!

pesto de leurda

Desi v-am mai povestit ca noi, in Ardeal, spunem la toate pastele “macaroane”, asa cum la toti pantofii le spunem “papuci”, fie ca sunt de casa sau nu, de daca aceasta chiar am folosit “macaroane” de la Paste Baneasa. Sunt mi-nu-na-te si perfecte pentru retetele de post. Sunt niste paste clasice, tradionale, tare bune atat in preparatele sarate, cat si in cele reci. Macaroanele sunt cele care se folosesc in mod clasic la reteta de “Budinca de macaroane” sau “Vargabeles” dar si la traditionalele “Macaroane cu branza”. Acest tip de paste nu imi lipseste niciodata din camara!

macaroane baneasa

Macaroane cu pesto de leurda – tot ce trebuie sa stii despre reteta

In mod traditional, cunoastem “pesto” ca fiind un sos pentru paste (sau focaccia sau alte preparate italiene) pe baza de busuioc. De ce l-am face din leurda? Pentru ca pesto cu busuioc, parmezan, ulei de masline si samburi de pin este reteta clasica de “Pesto alla Genovese”. Dar pesto poate fi si din rosii “pesto rosso” sau spanac, leuda, un mix de ierburi si plante aromatice si diverse seminte – nuci, migdale, caju, samburi de pin etc.

pesto de leurda

Pesto de leurda este un pesto foarte aromat, leurda fiind considerata “usturoiul salbatic”. In loc de parmezan am folosit un inlocuitor de parmezan pe baza de caju (sau puteti folosi caju macinat). Am adaugat si nuci, ulei de masline si, pentru extra cremozitate dar si pentru a “taia” din iuteala leurdei, am folosit lapte vegetal. Poate fi lapte de caju, migdale, ovaz, soia, in functie de ce aveti la indemana si gustul final pe care il doriti pentru pesto de leurda.

Macaroane cu pesto de leurda – ingrediente pentru 4 portii:

  • 330g macaroane Paste Baneasa
  • 3 legaturi leurda
  • 2 linguri ulei masline
  • 4 linguri inlocuitor de parmezan din caju (sau caju)
  • 3 linguri nuci
  • 3-4 linguri lapte de migdale

pesto de leurda

Mod de preparare Paste cu pesto de leurda

  1. Incepem cu macaroanele – punem la fiert 4 litri de apa. Can clocoteste, punem sare si macaroanele. Fierbem timpul indicat pe ambajal, 7-8 minute.
  2. Cat timp pastele fierb, pregatim pesto de leurda.
  3. Spalam leurda, ii indepartam cozile si o taiem bucati mai mici. Punem jumatate din cantitatea de leurda in blender. Adaugam uleiul, caju, nuca, laptele vegetal. Mixam.
  4. Adaugam restul de leurda, mixam pana avem o consistenta cremoasa. Potrivim la gust de sare si piper.
  5. Scurgem pastele, avand grija sa pastram 3-4 linguri din apa in care au fiert pastele. Nu le trecem pe sub jet de apa rece. Peste macaroanele fierbinti punem pesto de leurda si putin din apa in care au fiert. Amestecam bine si gata!

pesto de leurda

Garnisim cu extra “parmezan” din caju si avem o masa satioasa, rapida si delicioasa! Sa ve fie de cel mai bine!

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.