Paste dulci cu nuca

In zona noastra, la Cluj, dar si in general in Ardeal, pastele pot fi si dulci: cu nuca, cu mac sau sub forma de budinca dulce cu branza de vaci (vezi aici reteta de Vargabeles). Acestea sunt retete de influenta maghiara, ramasite delicioase ale imperiului austro-ungar, daca vreti sa le vedem asa. Eu am crescut cu reteta de Paste dulci cu nuca, o ador si pentru mine inseamna “gustul copilariei”…cu mentiunea ca bunica mea le spunea “macaroane cu nuca”. Nu pentru ca ar fi folosit macaroane la pregatirea retetei, ci pentru ca, in Ardeal, tuturor pastelor li se spune “macaroane”, asa cum tuturor pantofilor li se spune…papuci.

Paste dulci cu nuca

Paste dulci cu nuca – tot ce trebuie sa stii despre reteta

  • “Diós tészta”, pentru ca asa se numesc pastele dulci cu nuca este o reteta foarte simpla, cu putine ingrediente, de aceea e important sa folosim ingrediente de calitate. Sa incepem cu pastele. Este recomandat sa folosim paste cu ou, care au un gust deosebit, amintindu-ne de pastele facute in casa. Am ales Scoici de la Paste Baneasa, mi se par ideale pentru aceasta reteta pentru ca nuca intra bine in interiorul lor si avem o explozie de arome in fiecare imbucatura. Dar la fel de bine se potrivesc si taieteii, patratele (care in Ardeal sunt numite “laste”) sau alt tip de paste cu ou. In pastele cu ou de la Baneasa se foloseste ou lichid, de aici gustul deosebit si culoarea specifica.

Paste dulci cu nuca

Paste dulci cu nuca – tot ce trebuie sa stii despre reteta

  • Putem folosi unt sau ulei, dare u prefer untul, pastele ies mult mai cremoase. La capitolul arome, folosim scortisoara si rom. Romul este optional, dar da un plus de gust, deci va recomand sa il folositi, mai ales daca e una din aromele voastre preferate in dulciuri.
  • Pastele pot fi cu nuca sau mac, in functie de preferintele voastre. Pastele cu mac sau Mákos Tészta sunt tot un preparat din bucataria maghiara, se prepara la fel ca pastele cu nuca, cu mentiunea ca macinam macul, impreuna cu zaharul, intr-o rasnita de cafea inainte de a-l adauga peste unt.

Paste dulci cu nuca

Paste dulci cu nuca – ingrediente pentru 4 portii:

  • 240g scoici cu ou Baneasa
  • 100g miez de nuca macinat
  • 50g unt
  • 50g zahar
  • ½ lingurita scortisoara
  • ½ lingurita esenta rom

Paste dulci cu nuca

Mod de preparare paste dulci cu nuca

  1. Punem la fiert 3 litri de apa cu putina sre. Can apa clocoteste adaugam pastele. Fierbem timpul indicat pe ambalaj. Scurgem pastele fara a le trece pe sub jet de apa rece.
  2. Daca avem miez de nuca intreg, il rumenim usor intr-o tigaie anti-aderenta, fara adaos de grasime. Apoi il tocam grosier din cutit sau il  macinam, in functie de preferinte.
  3. Cat timp pastele fierb, punem intr-o tigaie untul, zaharul, scortisoara si romul. Lasam la foc mic, amestecand des pana untul si zaharul sunt topite.
  4. Punem deasupra pastele fierbinti si, daca e nevoie, 1-2 linguri din apa in care au fiert pastele.
  5. Amestecam bine si gata!

Paste dulci cu nuca

Reteta de Paste dulci cu nuca este gata! Sa va fie de cel mai bine!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.