Paine cu cartofi

Cea mai mare bucurie in serile reci de toamna / iarna e o paine aburinda, proaspat scoasa din cuptor. Azi pregatim impreuna reteta de paine cu cartofi, o paine foarte pufoasa la interior, cu o coaja extraordinar de crocanta si pregatita cu minim de efort si framantare!

paine cu cartofi

In general, pentru toate produsele de brutarie, folosesc faina baneasa tip 650. E foarte important sa cunoastem semnificatia codurilor numerice de pe ambalajele de faina pentru ca acestea ne indica gradul de rafinare (cat de grosier sau de fin este macinata faina) dar si retetele pentru care e indicat sa o folosim. Faina 650 este o faina cu granulatie mai mare si super potrivita pentru aluaturi cum sunt cele de paine, focaccia, bagete, chifle, pizza. Este o faina mai bogata in proteine, necesare pentru dezvoltarea glutenului, iar o retea frumoasa de gluten inseamna un aluat bine crescut si o paine pufoasa.

paine cu cartofi

Paine cu cartofi – tot ce trebuie sa stii despre reteta

  • Trebuie sa alegem cartofi fainosi, cei speciali pentru fiert. Firebem cartofii in apa cu sare, vom stii ca sunt fierti in momentul in care furculita intra usor in ei. Intotdeauna fierbem cartofii intregi, cu coaja, pentru ca altfel vor retine foarte multa apa. Dupa ce sunt fierti, ii scurgem din apa, ii lasam sa se raceasca foarte bine si ii dam pe razatoare sau ii trecem prin presa speciala pentru cartofi. Nu dam cartofii prin blender, pentru ca vor deveni o pasta, care nu este utila pentru aceasta reteta.
  • Asa cum va spuneam, reteta de paine cu cartofi nu necesita foarte multa framantare, sunt suficiente cateva minute in robotul de bucatarie dar puteti la fel de bine sa framantati si cu mainile unse cu putin ulei.
  • Pentru un gust mai intens, puteti folosi ulei de masline sau ulei de floarea soarelui presat la rece. Optional, dup ace scoateti painea din cuptor, o puteti stropii cu ulei de masline peste care presarati sare grunjoasa.
  • Cea mai indicata pentru aceasta reteta este o oala de fonta cu capac. Daca nu aveti insa una, puteti coace painea si in tava pt cozonac, ajustand temperatura la 180°C – 200°C si timpul de coacere 35-40 minute sau pana painea e aurie.
  • Din acelasi aluat puteti coace chifle, focaccia sau pizza.

paine cu cartofi

Paine cu cartofi – ingredient pentru o paine de 20cm.

  • 600g faina Baneasa 650
  • 350ml apa calduta
  • 10g drojdie uscata
  • 2 lingurite zahar
  • 300g cartofi fierti
  • 80ml ulei
  • sare dupa gust (1 lingurita)
  • 100g faina Baneasa 650 pentru planseta

paine cu cartofi

Mod de preparare Paine cu cartofi

  1. Intr-un bol incapator (sau bolul mixerului) punem jumatate din cantitatea de faina, apa, zaharul si drojdia.
  2. Adaugam cartofii fierti, dati pe razatoare. Incepem sa framantam pana aluatul devine omogen.
  3. Adaugam treptat restul de faina, uleiul, sarea.
  4. Mutam aluatul intr-un bol curat, uns cu putin ulei, acoperim cu folie alimentara si lasam la dospit doua ore intr-un loc caldut si uscat. Va recomand sa lasati aluatul la dospit in cuptorul inchis, cu lumina aprinsa. Aici temperatura este constanta si caldura degajata de bec ajuta mult cresterea aluatului.
  5. Dupa ce timpul de dospire a expirat, infainam foarte foarte bine suprafata de lucru si rasturnam aluatul pe planseta.
  6. Pudram cu extra faina si framantam putin prin tehnica stretch and fold, respective intindem aluatul cu mana si il impaturim apoi repetam operatiunea.
  7.  Formam o bila de aluat si o mutam pe hartia de copt.
  8. Intre timp, punem oala de fonta in cuptor si pornim cuptorul la 220 de grade.
  9. Cand cuptorul e incins si oala e foarte fierbinte, o manevram cu grija si asezam aluatul, cu tot cu hartia de copt.
  10. Crestam painea in cruce sau dupa preferinte, punem capacul si dam la cuptor 30-40 minute in functie de cat de rumenita va place coaja painii.

paine cu cartofi

 

paine cu cartofi

Optional, asa cum va spuneam mai sus, puteti stropi painea cu ulei de masline si puteti presara sare grunjoasa. Reteta de paine cu cartofi este gata! Este absolut delicioasa si toata familia o va iubi. Desigur, sfatul meu este sa nu taiati painea fierbinte cu cutitul, ci sa o lasati sa se raceasca 15-20 de minute. Daca, insa, nu puteti rezista in fata unei felii fierbinte de paine unsa cu unt, ignorati sfatul de mai sus. Sa va fie de cel mai bine!

paine cu cartofi

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.