Platouri aperitiv | Charcuterie board

Putem sa le spunem „Platouri aperitiv” sau „Platou cold cuts”, „Charcuterie boards”, „Cheese boards” sau pur si simplu „aperitivi”, Italian Style! Oricum le-am spune, aceste „Platouri aperitiv” sunt adevarate aparitii pe orice masa. De la mesele simple de zi cu zi, pentru care putem pregati un mini-cheese-board pentru 2 si pana la platouri maaaari si spectaculoase, sunt usor de pregatit, daca ai tot ce iti trebuie la indemana!  ♥

platouri aperitiv

De aceea am apelat, ce de obicei, la prietenii nostri de la www.miramax.ro, pentru ca intr-o simpla comanda am luat branzaturi fine si variate, mezeluri de toate tipurile, masline si un vin delicios!

Nu uitati ca pe www.miramax.ro avem si un cod de reducere! Folositi codul TEO10 in cosul de cumparaturi pentru extra 10% reducere la comanda voastra. Comanda minima este de 150 lei (chiar si dupa aplicarea codului de reducere), iar Miramax livreaza in TOATA TARA!

platouri aperitiv

Apasati PLAY in fereastra de mai jos pentru 3 idei delicioase de PLATOURI APERITIV iar mai jos gasiti detalii despre produsele folosite si un mic ghid pentru alcatuirea unui platou reusit!

  1. Alegem board-ul potrivit! In functie de tipul mesei pe care o organizam, putem alege platouri de ceramica, marmura, lemn. Cea mai simpla varianta? Un tocator simpatic! Important este sa avem o suprafata de lucru plata.

In ceea ce priveste aranjarea pe platou, incepem mereu cu articolele mari: bucatile mari de branzeturi, bolurile cu masline sau dulceata. Desigur, folosirea bolurile nu este obligatorie, insa ne ajuta cu sosurile, dip-urile si din punct de verdere estetic, oferind inaltime si extra-textura platoului.

Pentru atractie vizuala, taiem branzeturile in diverse forme: bastonase, evantai, cubulete. Branzeturile moi se servesc in general exact asa cum sunt (brie, camembert, gorgonzola).

Dupa ce aranjam bucatile mari si bolurile, adaugam specialitatile de carne. Pentru salamuri sau carnati uscati, le feliem pur si simplu. Prosciutto, bresaola sau alte tipuri de mezeluri taiate foarte subtire, sunt usor de modelat in forme (conuri, trandafirasi) sau le putem infasura in jurul grisinelor sau a pepenelui galben.

Urmeaza sa umplem spatiile mici cu fructe proaspete sau uscate.

platouri aperitiv

  1. Alegem branzeturile potrivite pentru platouri aperitiv! Trebuie sa avem o varietate de branzeturi, astfel incat sa le includem si pe cele clasice, cu un gust neutru (mozzarella, gouda clasica, provolone) dar si specialitati, cu un gust mai puternic (parmesan, grana Padano, Emmentaler etc). Ideal este sa avem si branza tari, cu e parmesanul, dar si branzeturi moi, cremoase, cum e gorgonzola.

Gasiti AICI gama de branzeturi pe care le-am folosit, de la cascavalul Gouda Jacks Cheese cu pesto verde sau pesto rosu (acest cascaval este de mare efect pe orice platou datorita culorii, dar este si absolut delicios) si pana la parmezanul Parmareggio Snack, care vine gata taiat cubulete si noi il avem mereu in frigider.

Branzeturi maturate: Cheddar, Gruyere, Gouda.

Branzeturi moi: Brie, Camembert, Goat.

Branzeturi tari: Manchego, Parmigiano-Reggiano, Edam.

Branzeturi albastre: Gorgonzola, Roquefort, Stilton.

platouri aperitiv

  1. Specialitatile din carne sunt foarte importante si trebuie alese cu atentie. De aceea am ales de la Miramax aperitivo misto, care ofera mai multe tipuri de mezeluri italiene, apoi am ales bresaola (carne de vita) si salamul uscat Strolghino clasic si cu trufe. Bineinteles, nu putea lipsi clasica Mortadella Bologna, pentru cei care prefera mezelurile clasice, cu un gust moderat.

platouri aperitiv

  1. Ceva dulce? In acest tip de charcuterie boards se potrivesc foarte bine gemurile (de smochine, portocale, prune) dar si mierea. Tot la capitolul “ceva dulce” intra fructele uscate (smochine, caise confiate, stafide, prune uscate etc) sau fructele proaspete (struguri, mere, pepene galben/melone, afine, pere, capsune, zmeura, merisoare, coacaze, smochine proaspete). 
  1. Ceva sarat? Miez de anghinare, masline (am ales maslinele gourmet, un mix de 3 tipuri de masline din Italia), pasta de masline, caju, nuci. 
  1. Paine pentru platouri aperitiv? De la grisine pe care la invelim in prosciutto crudo si pana la biscuiti/crackers de orice fel, felii de bagheta, paine cu maia, paine toast prajita, toate se potrivesc perfect! 

platouri aperitiv

  1. Décor comestibil – la final, cand finalizam platourile noastre, le putem decora extra cu absolut orice consideram ca ar arata bine, de la flori comestibile la rosii, ierburi aromatice (frunze de busuioc, salvie, crengute de rozmarin etc).
  1. Ce bautura servim? Sigur, un vin bun este foarte important pentru a completa o astfel de masa! De aceea am ales de la Miramax vinul rose 12 E Mezzo Rosé – Varvaglione.

Vibrant, proaspat, elegant si putin ”frizzante”, cu arome placute de zmeura si capsune, impletit cu note florale si sfarsit racoritor.

platouri aperitiv

Sper ca acest mic ghid de alcatuire al unor “Platouri aperitiv” sa va fie util in pregatirea unor mese de neuitat!  ♥

platouri aperitiv

P.S. sa nu uitati de scobitori, furculite, lingurite si orice altceva e util pentru servire! Daca folositi branzeturi de specialitate, puteti adauga mici etichete simpatice, astfel fiecare stie ce serveste. Pentru a oferi o experienta senzoriala completa, includeti diverse tipuri de texturi si arome, cu cat mai variate, cu atat mai bine: moale, ferm, crocant, picant, cremos, dulce, sarat!

P.S. Intotdeauna, inainte de servire, lasati “Platourile aperitiv” sa ajuna la temperatura camerei, astfel aromele se simt la adevarata lor intensitate.

platouri aperitiv

 

 

2 Comments

  1. Andreea

    Poți menționa te rog și de unde le-ai achiziționat produsele? Multumesc!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.