Prajitura Zi si noapte de post

Prajitura Zi si noapte de post este o prajitura care va suprinde prin modalitatea simpla de pregatire. Pur si simplu aveti nevoie de doar cateva ingrediente, foarte accesibile, iar rezultatul este unul spectaculos!

prajitura zi si noapte de post

Zi si noapte este o alta prajitura clasica, o reteta a copilariei. Sigur o veti gasi in caietele mamelor si bunicilor. Buni Sia o pregatea in special in perioada de post pentru ca nu necesita mari pregatiri, avea mereu in camara o sticla de sifon gata sa fie folosita si putea adauga in reteta orice avea la indemana: magiun de prune sau gem intre cele doua straturi, miez de nuca deasupra sau in compozitie si aromele preferate: vanilie, migdale, coaja de lamaie sau de portocale etc.

prajitura zi si noapte de post

Faina Baneasa 000 este nelipsita din camara noastra, astfel ca am folosit-o cu succes si in aceasta reteta. Este faina perfecta pentru deserturi, astfel ca o puteti folosi la retele de cozonaci, cornulete si prajiturile voastre preferate. Si ce imi place cel mai mult este faptul ca o pot folosi si la retele sarate, astfel ca apelez la ea cand vreau sa fac sos bechamel sau sosuri de rosii pentru supe. Se comporta minunat de fiecare data!

Prajitura de prune cu bezea, biscuitii taiati cu forma sau negresa de post sunt doar cateva dintre retetele pe care le gasiti pe blog si in care am folosit minunata faina. Click pe titluri pentru a accesa retetele!

prajitura zi si noapte de post

Prajitura Zi si noapte de post – tot ce trebuie sa stii despre reteta:

–  In locul esentelor de vanilie si rom puteti sa folositi esenta de migdale, daca aceasta va place mai mult.

–  Pentru mai multa aroma se poate adauga coaja de lamaie sau portocala.

–  Daca nu aveti miez de nuca, puteti sa il inlocuiti cu migdale sau alune de padure rasnite. O aluta varianta este sa nu adaugam nucile inainte de coacere. Coacem prajitura, apoi cand e gata o ungem cu un strat generos de magiun sau gemul preferat. Abia apoi presaram nuca macinata.

–  Putem adauga fructe in aceasta prajitura? De ce nu! Se potrivesc foarte bine fructele proaspete, dar si cele congelate daca inainte de a le adauga in aluat le trecem prin putina faina.

–  Putem coace compozitia si intr-o forma de chec, ajustand timpul de coacere. Stim ca va fi gata cand checul trece testul scobitorii.

prajitura zi si noapte de post

Ingrediente Prajitura Zi si noapte de post

  • 550g faina Baneasa 000
  • 500ml apa minerala sau sifon (2 cani)
  • 250ml ulei (1 cani)
  • 200g zahar (1 cana)
  • 1 lingura cu varf cacao
  • 100g nuca macinata
  • 1 lingurita praf de copt
  • 1 lingurita estenta de vanilie
  • 1 lingurita esenta de rom sau zahar cu aroma de rom

prajitura zi si noapte de post

Mod de preparare Prajitura Zi si noapte de post

Pornim cuptorul la 180°C si punem hartie de copt intr-o tava de 20x30cm.

Intr-un bol punem apa minerala, uleiul, zaharul, coaja de lamaie, esenta de vanilie. Amestecam foarte bine, pana nu se mai simt granulele de zahar. Adaugam faina cernuta impreuna cu praful de copt. Amestecam pana obtinem un aluat omogen.

Impartim compozitia in 2 parti egale. In jumatate adaugam esenta de rom si cacaua, pe care o cernem ca sa evitam formarea de cocoloase. Amestecam bine-bine!

In tava pregatita turnam aluatul aluatul alb, nivelam cu spatula intr-un strat uniform.

prajitura zi si noapte de post

Deasupra turnam aluatul cu cacao, in fir subtire, avand grija sa acoperim intreaga suparafata a tavii. Nivelam usor cu spatula.

Punem pe deasupra nuca macinata sau taiata grosier. Dam tava la cuptor 25-30 de minute sau pana trece testul scobitorii. O scobitoare introdusa in mijlocul prajiturii va iesi curata, fara urme de aluat necopt.

prajitura zi si noapte de post

Nu-i asa ca Prajitura Zi si noapte de post de face foarte usor? In plus, este una dintre cele mai pufoase prajituri si va garantez ca nimeni nu va ghici ca nu are oua, unt sau lapte! Alaturi de prietenii de la Baneasa va dorim Pofta buna! si un post cu folos!

prajitura zi si noapte de post

10 Comments

  1. Salut Teo! Prajitura asta arata intr-un mare fel! Cred ca sigur va fi pe meniul nostru de Prajitura de Duminica 😀 Spune-mi te rog, ce dimensiuni are tava folosita de tine? Multumesc.

  2. Scuze, cred ca nu mai vad de pofta, desi am verificat de 2 ori, si cand colo erau dimensiunile la inceputul retetei. Pupicei

  3. O voi face și eu în weekend!

  4. Buna! As dori sa introduc visine/cirese din compot in compozitie. Ma intreb daca aceasta va influenta coacerea prajiturii ? Mi-e teama sa nu ramana aluatul necopt din cauza lichidului cu care vin acestea. Ce imi recomanzi? Multumesc!

    • Salut. Scurge foarte bine fructele de sirop, apoi pune peste ele putina faina si imbraca-le in faina. Le poti folosi apoi in prajitura.

  5. Suerba acum o am la cuptor sper sa iasa ca a ta arata divin.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.