Reteta noastra de azi – Prajitura cu prune si bezea – imi aduce aminte cu are drag de copilarie! Este o reteta de toamna-iarna, pe cat de delicioasa pe atat de usor de pregatit, va promit!
Pentru reteta video de Prajitura cu prune si bezea, apasa PLAY in fereastra de mai jos! Aboneaza-te la canalul de YouTube Teo’s Kitchen AICI: http://bit.ly/2kN0JaT♥
In sprijinul meu a venit faina superioara Baneasa, daca tot spuneam de traditie si copilarie! Este faina pe care mi-a recomandat-o Buni Sia mereu pentru reusita retetelor de orice fel. Este faina in ambalaj galben, pe care o recunoasteti usor pe rafturile din magazine si este unul dintre cele mai iubite produse! Perfecta pentru sosuri, prajituri, cozonac si…tot ce e mai bun intr-o bucatarie!
Prajitura cu prune si bezea este prajitura universala a copilariei mele! Buni ne-a povestit ca este cea mai simpla prajitura pentru ca o poti adapta usor cu fructele pe care le ai la indemana. Nu ai fructe? poti folosi branza de vaci amestecata cu oua, stafide si vanilie. Galbenusurile merg in blat, albusurile ne asigura o bezea pufoasa. Combinatia de prune proaspete si gem de caise? Delicioasa! Sunt sigura ca va deveni una din preferatele familiei voastre!
Prajitura cu prune si bezea – tot ce trebuie sa stii despre reteta
- Putem folosi prune proaspete sau uscate dar si fructe congelate. Dar este ceva special in mixul dintre prune proaspete, coapte si bezea, trebuie sa incercati!
- Aluatul este unul consistent, sfarmicios, ca de biscuite. Este ceea ce in Ardeal numim “aluat porono”, adica sfarmicios. De aceea si contrastul superb intre aluatul usor crocant, prunele suculente si bezeaua fina, care se topeste in gura!
- Putem folosi iaurt mai gras, cremos (de preferinta un iaurt grecesc) sau o smantana de 12% grasime.
- Mai intai coacem blatul cu prunele, apoi ungem cu gem de caise, adaugam bezeaua si coacem din nou. Putem folosi si alt tip de gem sau magiun de prune, dar si crema de vanilie sau ciocolata.
Ingrediente pentru 15-20 cuburi de Prajitura cu prune si bezea:
- 6 oua
- 200g zahar tos + 150g zahar tos
- 350g faina superioara Baneasa
- 150g iaurt natur
- 100ml ulei
- 1 lingurita esenta de vanilie
- 1 pliculet praf de copt
- 2 pliculete zahar vanilat
- 1 kg prune
- 200g gem de caise
- un praf de sare
Incingem cuptorul la 180°C. Tapetam cu unt si hartie de copt o tava de 25x35cm. Spalam prunele, le taiem in jumatate, indepartam samburii. Separam ouale, dam albusurile la rece pana pregatim blatul pentru Prajitura cu prune si bezea.
Pentru blat, punem intr-un bol incapator galbenusurile, 200g zahar si vanilia. Amstecam cu mixerul la viteza mare 6-7 minute sau pana alem o crema de consistenta unei alifii sau pana ouale isi dubleaza volumul, devin albicioase si granulele de zahar nu se mai simt.
Adaugam iaurtul, uleiul, amestecam din nou. La final punem faina si praful de copt. Amestecam pana avem un aluat omogen.
Punem aluatul in tava, nivelam cu spatula. Asezam prunele peste aluat. Dam la cuptor 30 minute sau pana Prajitura cu prune si bezea e usor rumenita si trece testul scobitorii.
Ungem prajitura cu gem de caise, intindem uniform.
Cat prajitura este la cuptor, batem albusurile cu 150g zahar tos, zaharul vanilat si un praf de sare. Amestecam pana avem o bezea tare, care nu cade de pe spatula. Urmeaza un strat generos de bezea.
Dam Prajitura cu prune si bezea la cuptor alte 20 de minute sau pana bezeaua e bine asezata si aurie.
Este ideal sa lasam Prajitura cu prune si bezea sa se raceasca foarte bine inainte de feliere, pentru a obtine straturi cat mai uniforme. Dar, nu va faceti griji, nu se supari nimeni daca prajitura nu sta perfect in straturi pentru ca e firebinte…siti de ce? Pentru ca in varianta ei fierbinte, Prajitura cu prune si bezea merge de minune alaturi de un glob de inghetata sau un mot de frisca!
Incearca si reteta de Prajitura Figaro sau Prajitura cu gem si bezea! Click pe titlu pentru a accesa reteta video!
Sa va fie de cel mai bine si, alaturi de Baneasa, va dorim spor la prajiturile de toamna si sa coacem numai minunatii impreuna!
Cat de minunat arata! Ma tot uit la prajitura asta de duminica! Abiaa stept sa o incerc.
Ma bucur ca iti place, sa imi spui cum iese!
Astazi o fac si eu, insa cu cirese❤️. Sigur iese o nebunie.
Va fi vis!
Este delicioasa.
Ma bucur ca ti-a placut.
Teo, a iesit de vis…foarte apreciata de toti ai casei. Super reteta!!!! Multumesc.
Ma bucur mult de tot, sa va fie de bine!