Azi gatim impreuna o prajitura deosebita, extraordinar de gustoasa si cu un ingredient principal la care, sigur nu v-ati asteptat: painea! Deci pregatim impreuna Prajitura cu paine si ciocolata, un deliciu foarte isor de preparat, care ne duce cu gandul la gustul salamului de biscuiti!
Platforma de educatie financiara Money Bistro si experimentul “Luna detoxului financiar” – #ZeroWasteChallenge
Money Bistro este platforma de educație financiara lansata de Raiffeisen Bank, pentru a ne oferi informatii financiare intr-o forma cat mai usor de inteles si de aplicat de fiecare dintre noi. In primul sezon romanii au fost incurajati sa isi faca un budget, sa faca diferenta dintre dorinte si necesitati, sa gestioneze un fond de urgente pentru situatii neprevazute.
In sezonul doi, m-am alaturat si eu proiectului Money Bistro si am acceptat sa intru in “Luna detoxului financiar” – #ZeroWasteChallenge. Este o perioada in care ne curatam finanțele de calorii inutile, ne stabilim #rezoluțiifinanciare și le îndeplinim prin planificare și economisire.
Alaturi de Irina – Coffentropy – ne vom concentra pe risipa alimentara si vom schimba intre noi (si alaturi de voi) sfaturi, tips&tricks si idei care sa ne ajute sa economisim, sa ne planificam mai bine bugetul legat de cumparaturi generale si alimentare, SA RISIPIM MAI PUTINE ALIMENTE!
Va las mai jos cateva informatii legate de risipa alimentara, care mie mi-au dat foarte mult de gandit. Sper ca la finalul acestei luni, in care vom face eforturi REALE pentru a invata sa risipim mai putin, sa vedem astfel de cifre si statistici in scadere.
- La nivel mondial, între 25% și 30% din hrana produsă este „risipită sau pierdută”.
- In medie, un roman arunca in fiecare luna 9 -13 kg de mancare.
- Zilnic, 6.000 de tone de mancare ajung la gunoi în România.
- Aproximativ 1/3 din toate produsele din România ajung la cosul de gunoi ori sunt irositeinutil, anual. Adica cca 2.55 milioane de tone de produse alimentare. Stiti cat inseamna asta? Aproximativ 127.500 de tiruri aliniate in coloana din Bucuresti pana in Munchen!
- Absolut fiecare dintre noi irosește singur o medie de 350 grame de hrana pe zi.
- De cele mai multe ori, cantitatea de mancare aruncata reprezinta o masă completa.
- Este clar, cumpărăm prea multă mâncare pentru a reuși să o consumăm.
Am stat mult sa ma gandesc “Care sunt alimentele pe care le aruncam cel mai des in casa noastra?”. Si raspunsul a fost simplu: painea! Asta pentru ca fiecare dintr noi prefera un alt tip de paine si, cum nu putem cumpara doar 2-3 felii, cumparam o paine intreaga. Una alba. Una de secara. Una cu maia. Uneori chifle pentru copii.
Daca si voi va regasiti in aceasta situatie, m-am gandit sa va arat cum puteti transforma painea veche intr-o prajitura delcioasa – Prajitura cu paine si ciocolata. Este o reteta simpla, in care am adaugat si stafide, pentru ca aveam o punga desfacuta. Urmau sa se usuce si sa ajunga la gunoi. Le-am folosit! Am pus deasupra si nuca uscata. Pentru ca mai aveam putin intr-o punga si…de ce sa o arunc?
Alte metode a folosi painea veche?
- Crutoane facute in casa! Taiem painea cubulete, le stropim cu ulei de masline, le condimentam (sare, piper, praf de usturoi, boia afumata, oregano, busuioc, rozmarin) si le dam la cuptor 10-12 minute la 200°C.
- Painea foarte bine uscata si trecuta prin blender se transforma intr-un pesmet minunat, facut in casa! Ii poti adauga un plus de gust daca il condimentezi cu ierburi aromatice sau parmesan.
- Painea se poate pastra la congelator, gata feliata. Punem painea in pungi ermetice si hartie de copt intre felii. Astfel putem decongela exact atat cat avem nevoie. O punem direct in toaster sau o incalzim la cuptor.
Ingrediente pentru 8-10 portii de Prajitura cu paine si ciocolata:
- 350g paine tare
- 250ml lapte cald
- 100ml rom (sau esenta de rom dupa gust)
- 1 ou
- 150g zahar
- vanilie dupa gust
- 200g ciocolata amaruie
- 100g stafide
Pentru reteta VIDEO de PRAJITURA CU PAINE SI CIOCOLATA, apasati PLAY in fereastra de mai jos! ♥ Nu uita sa te abonezi la canalul de YouTube Teo’s Kitchen(click AICI)♥
Mod de preparare Prajitura cu paine si ciocolata
- Taiem painea cubulete potrivite. Turnam deasupra laptele cald si romul. Amestecam bine. Acoperim vasul cu folie alimentara si il lasam sa se odihneasca 30 minute.
- Intr-un bol spumam oul, zaharul, vanilia. 5 minute cu mixerul la viteza mare sau pana isi dubleaza volumul si avem o spuma densa.
- Topim ciocolata amaruie.
- Dupa ce au trecut cele 30 de minute, turnam peste cubuletele de paine ciocolata topita, spuma de ou, punem si stafidele. Amstecam foarte bine.
- Punem compozitia in tava de 20 cm unsa cu unt si faina sau spray non-stick. Apasam bine cu spatula pentru a nivela si compacta prajitura cu paine si ciocolata.
- Coacem 25-30 min la 180°C.
- Lasam sa se raceasca la t° camerei, apoi rasturnam Prajitura cu paine si ciocolata pe un platou. Eu am ales sa o decorez cu o glazura simpla, din 160g zahar pudra vanilat si 1-2 linguri apa. Si nuca macinata, pentru ca, asa cum va spuneam mai sus, mai era putin intr-o punga si…am refuzat sa o arunc!
Buna Teo! Am incercat reteta cu niste gogosi cumparate de cateva zile si a fost absolut geniala! Am pus mai putin zahar, gogosile fiind dulci oricum.
Multumesc pt reteta!
Salut, Irina! Ma bucur mult mult ca ti-au placut gogosile!
cred ca merge foarte bine si cozonac uscat in loc de paine…
Da, merge.