Gem de caise cu vanilie

Azi pregatim impreuna o reteta plina de gustul si amintirile copilariei – GEM DE CAISE CU VANILIE!

gem de caise cu vanilie

Cand Zaharul Margaritar mi-a lansant provocarea de a gati o reteta care ma duce cu gandul la copilarie, m-am gandit la clatite, placinte, gris cu lapte si alte bunatati pe care ni le faceau mama si Buni Sia. Si am realizat ca majoritatea au in comun GEMUL sau DULCEATA!

Imi amintesc si acum ca asteptam primavara cu mare drag, pentru ca insemana doua lucruri: GEM DE CAPSUNE si GEM DE CAISE! Si, implicit, un turn inalt de clatite proaspete pe care sa le umplem cu gemul preferat! Fratele meu il prefera pe cel de capsune, eu pe cel de caise. Cand Buni turna gemul fierbinte in borcane, stiam ca urmeaza sa le sigileze si nu mai aveam acces la ele, asa ca speram, offf cum speram, sa nu se umple borcanele la fix si sa ramana si pentru noi ceva! Sigur ca mereu ramanea gem pe care il savuram caldut, proaspat facut!

gem de caise cu vanilie

Pentru ca retetele dragi se pastreaza in familie si trec de la o generatie la alta, Buni a invatat-o pe Mama Lucia secretele gemurilor si, desigur, retetele au ramas scrise in “caietul mamei”, acel caiet in care ajung numai si numai cele mai iubite si bune retete.

In reteta de Gem de caise cu vanilie am folosit Margaritar Zahar Gelifiant 1:1, un zahar conceput anume pentru gemuri. De ce? Pentru ca leaga compozitia mult mai repede! Asta inseamna ca nu mai trebuie sa fierbem foarte mult fructele, iar aroma, culoare si proprietatile lor nutritive se pastreaza mult mai bine. Raportul de 1:1 inseamna ca folosim 1 kg de zahar gelifiant pentru 1 kg de fructe proaspete. Nu uitati, niciodata nu adaugam apa in gem sau dulceata!

gem de caise cu vanilie

Am spalat caisele, le-am taiat bucati potrivite, le-am pus la fiert cu zaharul Margaritar Gelifiant si am fiert cateva minute din momentul in care compozitia a dat in clocot. Rezultatul? Un gem de caise foarte viu colorat si aromat, cu bucatele de fructe! La ce visez? La o camara plina de culori si arome, fara prea mult efort!

Vezi si reteta de Chutney de mango cu ardei iute (click pe titlu pentru a accesa reteta), o reteta de gem cu origini exotice, dar care isi gaseste rapid loc in bucatariile noastre.

Ingrediente pentru 5 borcanele de Gem de caise cu vanilie

  • 1 kg caise proaspete (cantarite dupa ce le-am indepartat samburele)
  • 1 kg Margaritar Zahar Gelifiant 1:1
  • miezul de la o pastaie de vanilie
  • sucul de la 1 lamaie (optional)

gem de caise cu vanilie

Pentru modul de preparare al retetei de Gem de caise cu vanilie, apasati PLAY in fereastra de mai jos pentru reteta video 🖤

Aboneaza-te la canalul de YouTube Teo’s Kitchen AICI: http://bit.ly/2kN0JaT ♥

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.