Sarmale de post in foi de vita – o reteta care va ajunge cu siguranta in caietul tau de retete, nu doar pentru perioada de post, ci in general in perioadele in care doresti sa variezi meniul clasic sau sa impresionezi musafirii cu ceva nou!
Sarmalele traditionale le cunoastem si le iubim cu totii, fie ca sunt cu varza dulce sau varza murata, fie ca sunt fierte in craticioara lor, pe aragaz, umpland casa de arome sau coapte in vas de lut. Eu va propun azi o alternativa la reteta traditionala de sarmale – Sarmale de post in foi de vita!
Inlocuim carnea tocata cu ciuperci, o sursa excelenta de proteina vegetala, iar in locul orezului folosim arpagic sau grau spelta. In plus, adaugam ingredientul speciale care face din sarmalutele noastre de post o adevarata explozie de arome – mixul de condimente pentru sarmale din gama Savori Romanesti, de la Kotanyi.
Sarmale de post in foi de vita – Savori Romanesti de la Kotanyi
In gama “Savori Romanesti” de la Kotanyi gasiti selectii de condimente special create pentru a fi folosite pentru cele mai iubite retete din bucatariile romanilor! Condimente pentru Carnati, pentru Cartofi prajiti, Chiftele sau Sarmale, toate sunt menite sa aduce savoare retetelor traditionale. In reteta noastra de azi – Sarmale de post in foi de vita – folosim mixul pentru Sarmale, care contine sare iodata, usturoi, coriandru, cimbru, boia afumata, piper, marar, ghimbir. Adica un mix complex de arome, astfel incat nu e nevoie sa adaugam alte condimente, nici macar sare si piper. Dar nu putem uita, desigur, de crengutele de cimbru si marar, care se pun pe fundul oalei de sarmale, asa cum am invatat de la Buni Sia inca din copilarie!
Sarmale de post in foi de vita – Tot ce trebuie sa stii despre reteta
- Ciupercile sunt considerate “carnea vegetala”, deci sarmalutele noastre sunt foarte hranitoare si satioase, desi nu contin carne.
- Eu am ales sa folosesc ciuperci pleurotus, foarte accesibile si foarte “carnoase” ca textura. Acestea nu scad la fel de mult la fiert ca alte tipuri de ciuperci, dar alegerea este a voastra, in functie de ciupercile care va plac. Puteti folosi si un mix de ciuperci de cultura (pleurotus, champignon) sau ciuperci de padure (ghibi, galbiori, ghebe).
- Desigur ca puteti folosi si orez in reteta de Sarmalute de post in foi de vita, dar de ce nu ati incerca arpacas/grau spelta? Arapcasul este crocant si are o aroma speciala, iar timpul de fierbere este acelasi cu cel al orezului.
- Foile de vita sunt minunate pentru sarmale, fiind foarte populare in Balcani si Orientul Mijlociu, unde umpluturile variaza de la carne tocata la orez simplu sau diverse legume. Astfel, foile de vita se potrivesc perfect in reteta de sarmale de post. Le gasiti in magazine la borcan, in saramura. Este ideal sa le tineti in apa inainte de folosire, pentru a nu fi prea acre pentru sarmalute.
- Daca nu va plac foile de vita, puteti opta pentru varza murata. E indicat sa o tineti in apa inainte de folosire pentru a o desara. Sau puteti folosi varza dulce, proaspata, pe care o opariti inainte de folosire.
Sarmale de post in foi de vita – Ingrediente pentru 30 bucati
- 2-3 lingurite mix de condimente “Savori Romanesti” Kotanyi
- 4 linguri ulei de floarea soarelui
- 1 morcov mediu, dat pe razatoarea fina
- o felie de telina data pe razatoarea fina
- o ceapa alba mare, taiata marunt
- 700g ciuperci pleutorus, taiate cubulete
- 200g arpacas/grau spelta
- un borcan 800g foi de vita in saramura
- 500ml suc de rosii
- crengute de marar si cimbru
Scoatem frunzele de vita din borcan, le scurgem de saramura, le tinem in apa rece 30 minute, pana pregatim compozitia.
Pentru compozitia cu care vom umple sarmalele, incingem intr-o tigaie incapatoare uleiul. Calim ceapa, morcovul si telina pana ceapa devine translucida. Adaugam ciupercile si arpacasul, le calim impreuna cu ceapa 4-5 minute la foc mediu, pana ciupercile sunt moi. Adaugam 2 lingurite mix de condimente Kotanyi pentru sarmale sau dupa gust. Amestecam bine.
Pe fiecare frunza de vita punem cate o lingura generoasa de umplutura. Rulam sarmalutele, nu foarte strans, pentru ca arpacasul sa se poata umfla la fiert.
Pregatim o oala potrivita. Punem crengute de marar si cimbru pe fundul oalei, apoi acoperim cu un strat generos de foi de vita. Cladim sarmalele in straturi. Dupa fiecare strat de sarmale, punem suc de rosii si condimentam. La final, acoperim sarmalele cu inca un strat de foi de vita, punem suc de rosii. Adaugam 150-200ml apa. Fierbem sarmalele la foc mic o ora – o ora si jumatate, sau pana arpacasul este fiert.
Servim sarmalutele de post cu smantana, zeama de lamaie sau, daca va plac, cu ardei iuti murati. Sa va fie de cel mai bine si va invit sa incercati intreaga gama de condimente “Savori Romanesti” de la Kotanyi, va promit ca veti ramane placut surprinsi!