Focaccia rapida este painea ideala pentru mesele festive! O pregatesti usor, intr-o jumatate de ora, fara framantare si fara dospire. Toata casa miroase minunat si nimic nu se compara cu aroma si gustul painii proaspat coapte! Este minunata de servit alaturi de aperitive, de orice tip de salata (da da, merge si alaturi de Salata Boeuf sau Salata de vinete), crema tartinabila sau hummus. In plus, sta proaspata si moale 2-3 zile!
Focaccia este un produs de brutarie Italian, o paine plata, in general coapta in cuptor (desi exista si variante de focaccia prajita in ulei). Este foarte similara ca textura si mod de preparare cu blatul de pizza si este aromata cu diverse ierburi. Focaccia rapida nu are nevoie de dospire si nici de framantare, asa cum procedam pentru focaccia clasica.
Focaccia rapida – tot ce trebuie sa stii despre reteta 🖤
- Pentru ca este suficient de inalta, o poti folosi, la fel ca in Italia, ca paine pentru sandwich. Putina crema de branza, un strop de pesto de busuioc, felii de mozzarella si prosciutto crudo si…ai un pranz excelent!
- Focaccia rapida are in compozitie cartof fiert. Acesta o face densa dar si moale si pufoasa si o ajuta sa se mentina asa mai multe zile.
- La capitolul ierburi aromatice, puteti folosi orice va place: oregano, busioc, rozmarin, salvie sau un amestec de ierburi.
- Daca doriti si mai multa savoare, puteti adauga si topinguri: masline verzi sau negre, ceapa, felii de carnaciori sau ardei.
- Puteti coace Focaccia rapida in tava dreptunghiulara, de 25×15 cm sau in tava rotunda, de 23-28 cm.
Ingrediente pentru 10 portii Focaccia rapida
- 300g faina Belbake
- 2 oua
- 100ml ulei de floarea soarelui VitaD’Or
- 1 cartof mare, fiert
- 150ml lapte Pilos
- 1 pliculet praf de copt Belbake
- sare Castello dupa gust
- piper Kania dupa gust
- oregano, busuioc
- o lingura ulei de masline Primadonna
Toate ingredientele pentru reteta de Focaccia rapida te asteapta in magazinele LIDL 🖤
Incingem cuptorul la 180°C si ungem cu putin ulei o tava de copt de 25×15 cm. Daca dorim sa servim focaccia direct din tava, la mesele festive, alegem un vas de copt din ceramica sau sticla termorezistenta.
Fierbem cartoful in apa cu putina sare, pana furculita intra usor in el. Il curatam, il dam pe razatoarea cu ochiuri mari.
Intr-un bol incapator batem ouale ca pentru omleta. Adaugam uleiul, laptele, ierburi aromatice, praful de copt. Amestecam. Urmeaza sa adaugam faina, amestecam din nou, cu lingura de lemn.
Incorporam in compozitie si cartoful dat pe razatoare. Punem aluatul in tava pregatita si il intindem bine cu degetele. Stropim cu ulei de masline, condimentam cu putina sare si oregano/busuioc/rozmarin. Coacem Focaccia rapida 30-35 minute sau pana trece testul scobitorii.
Focaccia rapida este o reteta pe care e bine sa o ai mereu la indemana, pentru ca este un adevarat deliciu! In plus, este salvatoare mai ales pentru momentele in care ai uitat sa cumperi paine pentru sandwich-urile de a doua zi sau ai musafiri neasteptati la masa. Pofta buna!
Iti place focaccia? Incearca si alte retete! Click pe titlul fiecareia pentru a accesa reteta!
E super rețeta…dar nu apare laptele…cand se pune? Pupici.
Imediat dupa ce batem ouale, inainte de faina.
Offf…am citit mot a mot si nu am mai pus lapyele, rog editare pentru amețită ca mine…mi se părea mie putin prea densă fata de ce ai tu in poze, well, e deja in cuptor, sper sa iasa “mâncabilă” macar…Hugs, dear Teo!
rezolvat
Am facut reteta de mai multe ori, chiar si cu faina integrala, a iesit de fiecare data. De obicei, cand fierb cartofi pentru alte mancaruri las 2-3 mai mici deoparte pentru focaccia.
Crina draga, ma bucur sa aflu ca reteta este pe placul tau. Sa iti fe de bine!
mie nu mi-a iesit si s tare trista. Am urmat toti pasii, inainte sa pun cartofii mi s-a parut mie compozitia cam tare si lipicioasa. Abia am reusit sa amestec cartofii. In interior nu mi s a copt. Nu stiu de ce.
Draga Ana, compozitia este lipicioasa, insa nicidecum nu este greu de amestecat. Verifica sa fi respectat intocmai retetea, ingrediente si temperatura+timp de coacere. Multumesc!