Azi va aduc o reteta pe care o stiu inca din copilarie – Lipii de casa. Se coceau la tara, o data pe saptamana, cand se cocea si painea. Noi, copii, le asteptam cu mare drag si, imediat ce primeam o lipie fierbinte, o presaram cu zahar sau o ungeam cu magiun. Este deliciul nostru!
Desigur, vremurile s-au schimbat si azi servim reteta de Lipii de casa alaturi de crema de branza, pateuri sofisticate, ton sau somon afumat, rosii cherry, mozzarella sau diverse branzeturi. Insa, imediat ce le-am scos din tigaie si Sergiu a infulecat una pe nerasuflate, mi-a spus ca si el le manca in copilarie, in zona lor le spunea “turte” si ca ii aduc aminte de timpul petrecut la bunici in Moldova 🖤
Acum, fie ca doriti sa le serviti simple, cu toping-uril clasice sau moderne, lipiile de casa sunt o alternativa minunata la painea clasica sau franzela. Le poti pregati chiar tu, nu au nevoie de timp de dospire si le poti tranforma usor chiar si in blat pentru pizza! Le ungi cu putin sos de rosii, pui cateva felii de mozzarella si salamul preferat, felii de cuperci sau ardei si dai totul la cuptorul incins la 200 °C timp de 10 minute. Pizza pe lipie e gata!
Lipii de casa – o reteta care sigur va intra in caietul tau! 🖤
Ingrediente pentru 6 lipii de casa:
- 400g faina Belbake
- un pliculet drojdie uscata Belbake (7g)
- 2 lingurite sare
- 120ml apa calduta
- 3 linguri ulei de masline (50ml)
Ingrediente pentru toping:
- cepa rosii taiata pestisori
- rosii cherry
- crema de branza Pilos
- ton in ulei de masline/apa Nixe
Toate ingredientele pentru delicioasa reteta de Lipii de casa va asteapta in magazinele LIDL 🖤
Punem toate ingredientele pentru blat in robotul de bucatarie. Amestecam, folosind cutitul de plastic pentru aluat, pana avem un aluat omogen, care se strange intr-o bila. Mutam aluatul pe masa pudrata cu faina, framantam pentru a-i da o forma rotunda. Asezam aluatul intr-un bol curat, uns cu putin ulei de masline. Acoperim cu un prosop si lasam la dospit 30 minute.
Taiem aluatul in 6 partii egale. Pe masa unsa cu putin ulei de masline, rulam cu ajutorul sucitorului lipii de 10x20cm si 2-3mm grosime. Coacem lipiile in tigaia grill, la foc moderat spre mic, pana sunt frumos rumenite pe ambele parti si isi tripleaza grosimea intiala. Puteti folosi si o tigaie normala, dar tigara grill le da lipiilor acele urme frumoase si le face mai aspectuoase.
O data coapte, lipiile sunt gata sa fie servite, ca atare, simple, dar si in loc de paine sau cu diverse toping-uri. Noi am ales combinatia preferata a lui Luca: crema de branza natur, ton, rosii cherry dulci si zemoase si, desigur, felii de ceapa rosii, de apa. Pofta buna la reteta de Lipii de casa!