Una dintre marile mele bucurii? Salatele cu paste, pe care le pregatesc numai in sezonul primavara-vara si sunt mereu atat de racoroase si versatile si usor de adaptat pe gustul tuturor! Azi pregatim Salata primavera cu paste, un deliciu cu arome italiene – parmesan, prosciutto si trufandale de primavara: mazare, sparanghel, ceapa verde 🖤
Salata primavera cu paste – de ce va recomand salatele de paste?
- Puteti alege pastele voastre preferate, in functie de forma sau gust. Pentru salatele de paste va recomand pastele scurte: penne, farfalle, fusilli (spirale), sunt mult mai usor de amestecat si de consumat sub forma de salata.
- Ca de obicei, pastele pe care eu le-am folosit in reteta de azi (si de aproape 2 ani in Teo’S Kitchen) sunt pastele din grau dur 100% de la Paste Baneasa.
- De ce paste din grau dur? Rezista foarte bine la fierbere si isi pastreaza forma. Au un indice glicemic mai mic decat pastele din grau moale si au o cantitate mai mare de proteine. Asta le face mai hranitoare si mai sanatoase. In plus, au un gust deosebit si culoarea aurie specifica. In gama de paste 100% grau dur gasiti si pastele integrale, pentru un plus de sanitate si recomandate si celor care urmaresc dieta.
- Pastele din grau gur 100% Paste Baneasa si-au schimbat ambalajul! Acum nu le mai gasiti in cutie, ci in punga. Reteta a ramas, desigur, aceeasi si calitatea este cea cu care ne-am obisnuit.
- La capitolul dressing pentru salatele de paste, puteti opta pentru un dressing simplu din ulei de masline si zeama de lamaie, pentru un dressing pe baza de maioneza sau iuart, sos sweet chili sau…orice preferati! Tocmai de asta va spuneam ca iubesc salatele de paste pentru ca sunt atat de versatile!
Ingrediente pentru 4-6 portii Salata primavera cu paste:
- 2 linguri ulei de masline
- 500g sparanghel
- 4 fire ceapa verde
- 2-3 catei de usturoi
- 300g mazare
- 100ml vin alb
- 100ml supa de pui sau de legume
- 300g farfalle 100% grau dur Paste Baneasa
- 100g mix salata
- 200g prosciutto crudo
- 100g fasii de parmesan
- sare si piper dupa gust
Mai intai pregatim sparaghelul: taiem partea tare de la capete (daca indoiti firul de sparaghel veti vedea ca se rupe exact unde este parte tare) si taiem in bucatele de 2 cm lungime. Curatam ceapa verde si o taiem rondele. Vom folosi doar partea ala si partea verde dechis, nu si cozile foarte verzi. Curatam mazarea din pastai. Putem folosi mazare congelata, proaspata sau din conserva.
Intr-o cratita incapatoare incingem uleiul de masline. Punem sparaghel, ceapa verde, usturoi taiat marunt, mazare, sare si piper. Le calim impreuna 2-3 minute la foc mediu. Adaugam vin si supa de pui sau de legume. Fierbem totul la foc moderat 10-15 minute sau pana legumele sunt fierte.
Pentru paste, fierbem 3 litri de apa (cate 1 litru pentru fiecare 100g paste). Cand apa fierbe, adaugam o lingurita de sare si pastele. FIerbem pastele dupa timpul indicat pe ambalaj, respectiv 8 minute pentru farfalle. Scurgem apoi pastele si le trecem pe sub jet de apa rece. Atentie! Numai in cazul salatelor de paste clatim pastele. Pentru sos, adaugam pastele in sos fierbinti, din apa in care au fiert.
Intr-un bol mare amestecam pastele si legumele. Lasam la rece minim 20 minute, pentru ca pastele sa absoarba foarte bine sosul. Adaugam apoi fasiile de parmesan, mixul de salata, felii de prosciutto. Condimentam cu sare si piper daca mai este nevoie.
Salata primavera cu paste este delicioasa imediat dupa preparare DAR eu va recomand sa o tineti cateva ore la rece inainte de servire. Astfel aromele se intrepatrund foarte bine si salata este super aromata!
Vezi intreaga colectie de RETETE CU PASTE (click pentru a accesa retetele) 🖤