Ragu de miel

Ragu de miel este o reteta foarte aromata, gatita la foc mic, muuuulte ore! Rezultatul? Un sos dens, foarte aromat, plin de legume, carne si rosii, perfect ca sos pentru paste, ca umplutura pentru lasagna, alaturi de cartofi sau orez sau un preparat de sine-statator, ca o tocanita!

ragu de miel

Ragu de miel – o reteta speciala, care si-a gasit loc in inimile noastre!

Inca de cand eram mici, carnea de miel era una din preferatele noastre. Insa la noi in familie, traditia spune ca miel se mananca doar de Paste si atunci se pregatesc retetele traditionale pentru care mama si buni Sia sunt cunoscute: ciorba de miel cu tarhon, tocanita de miel, friptura din pulpele de miel impanate cu slaninuta si usturoi si, bineinteles, drob. Asa ca, de prea putine ori am reusit sa “exprimentez” retete noi cu miel cat timp am locuit cu mama.

Cand m-am mutat “la casa mea” si Teo’s Kitchen a inceput cu adevarat sa prinda aripi, am incercat tot mai multe retete cu miel, de la kebap si pana la miel umplut, de la cotele si pana la reteta de azi, Ragu de miel.

ragu de miel

Ragu de miel – Tot ce trebuie sa stii despre reteta

  • Pentru a ne bucura cu adevarat de toate aromele acestui ragu, el trebuie sa fiarba minim 3-4 ore, la foc foarte foarte mic. De aceea, este o reteta care se preteaza excelent pentru slow-cooker.
  • Carnea de miel se poate trece prin masina, dar eu prefer sa o tai cubulete foarte foarte mici. Astfel, fiind fierte indelungat, la final se topesc in gura si totusi isi pastreaza foarte bine textura.
  • Ragu de miel poate fi congelat in pungi cu fermoar, pana la 2 luni! Cand vrei sa incalzesti sosul, trebuie doar sa adaugi un strop de apa pentru a-i readuce cremozitatea.
  • In loc de carnea de miel (daca nu iti place aroma ei) poti folosi carne de vita sau porc. Pentru reteta aceasta se potriveste pulpa sau cotletul, chiar daca este o carne slaba si in mod normal ar fi uscata sau “atoasa”. In sosul ragu se inmoaie si este delicioasa!

ragu de miel

Ragu de miel – combinatia perfecta cu rosiile decojite Mutti

  • Stiati ca toate rosiile folosite de Mutti pentru produsele lor sunt productie proprie? Urmarite cu atentie si culese exact la momentul potrivit! Rosiile pentru rosii decojite in conserva se culeg la sfarsitul verii, se decojesc folosind aburul si se imbuteliaza la mai putin de 24 de ore de cand sunt culese. De aceea isi pastreaza atat de bine gustul, culoarea si aroma.
  • De ce sunt perfecte pentru reteta de Ragu de miel? Pentru ca sunt rosii intregi, scufundate intr-un sos de rosii foarte cremos si, chiar in urma fierberii indelungate, isi pastreaza foarte bine textura.

ragu de miel

Ingrediente pentru 6 portii Ragu de miel:

  • 50ml ulei de masline
  • o ceapa mare
  • 2-3 tije de apoi (sau ½ dintr-o telina medie)
  • 1 morcov mare
  • 2 lingurite ierburi aromatice (busuioc, cimbru, oregano, rozmarin)
  • 800g pulpa de miel
  • 250ml vin alb
  • 2 cutii rosii decojite Mutti
  • sare si piper dupa gust
  • o lingurita zahar
  • o legatura patrunjel verde

ragu de miel

Mai intai taiem toate legumele si carnea de miel in cubulete foarte mici. Intr-o cratita incapatoare, incingem uleiul de masline. Prajim ceapa, telina, morcovul pana ceapa devine sticloasa. Punem carnea peste legume si o rumenim bine pe toate partile, pana nu mai lasa deloc apa si face crusta. Trebuie sa avem putina rabdare cu acest pas, va lua in jur de 10-15 minute, insa este esential sa sigilam carnea pentru un gust si mai intens. Cand carnea e rumenita, stingem totul cu vin. Amestecam bine, lasam 5 minute la foc moderat. Adaugam apoi rosiile decojite, sare, piper, zahar, ierburile aromatice. Amestecam foarte bine.

ragu de miel

Acoperim cu un capac si fierbem sosul 2-3 ore la foc foarte mic. Din cand in cand amestecam si mai completam cu putina apa daca ni se pare ca este prea uscat. De aceea e important sa fierbem sosul acoperit cu un capac.

ragu de miel

Va promit ca reteta de Ragu de miel va fi surprinzator de aromata, mai ales daca sunteti amatori ai carnii de miel. Este delicioasa, va promit! Noi am mancat cu paste integrale si putin…putin mai mult…parmesan proaspat razuit. Sa va fie de cel mai bine!

ragu de miel

Incearca si alte retete preparate cu rosiile Mutti! 

 

 

 

2 Comments

  1. Acest ragu pare delicios! Îmi plac rețetele atât de simple și sănătoase și o voi încerca curând. Mulțumesc!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.