Reteta de Baklava – un desert mediteranean delicios si aromat, pe gustul intregii familii!
Indiferent ca am fost in Turcia, Grecia sau Tunisia, Baklava a fost unul dintre deserturile care mi-au bucurat mereu sufletul! Si cel mai mult ma bucura sa gust Baklava facuta in diverse zone si cu diverse ingrediente, care de care mai variate!
Reteta de Baklava – tot ce trebuie sa stii despre reteta
- Puteti folosi pentru umplutura un amestec de miez de nuca, migdale, fistic, caju. Orice tip de “nuci” sunt perfecte pentru Blaklava, in functie de ce aveti la indemana in camara si, desigur, in functie de gusturi!
- Siropul de zahar si miere trebuie sa fie rece in momentul in care il turnam peste Baklava, da? Iar Baklavaua trebuie sa fie fierbinte, proaspat scoasa din cuptor.
- Cu cat Baklavaua sta mai mult dupa pregatire, cu atat va absorbi mai mult sirop si va fi mai delicioasa! De aceea, este ideal sa o lasati sa se odihneasca minim 2-3 ore inainte de servire.
Folositi cu incredere foile pentru placinta de la Morarita, sunt excelente, usor de folosit si au rezultate foarte bune de fiecare data. E foarte important insa sa ungeti FIECARE foaie cu unt sau ulei, numai asa veti obtine o placinta aerata si crocanta.
Reteta de Baklava - Ingrediente pentru 20-25 bucati:
- 400g foi de placinta Morarita
- 400g miez de nuca
- 150g fistic
- 250g unt
- 300g zahar
- zeama de la o lamaie
- 50g miere
- 400ml apa
- o lingura scortisoara macinata
Reteta de Baklava – Mod de preparare
- Lasam foile de placinta sa se decongeleze la temperatura camerei. Le scoatem din pachet si le acoperim cu un prosop curat, umed, pana la folosire.
- Incingem cuptorul la 180°C (cu ventilatie) sau 200°C (static). Macinam nuca impreuna cu fisticul decojit.
- Topim untul si il amestecam cu 100g zahar si scortisoara.
- Pregatim o tava de 35×45 cm unsa cu unt.
- Punem prima foaie pentru placinta, o ungem cu unt folosind o pensula pentru patiserie.
- Acoperim cu alte 3 foi de placinta. Ungem cu unt fiecare strat.
- Adaugam jumatate din amestecul de nuca, nivelam cu spatula.
- Continuam cu alte 3-4 foi de placinta, unse cu unt.
- Punem restul de amestec de nuca, acoperim cu foile ramase. Ungem si ultima foaie cu unt.
- Taiem prajitura in patratele sau romburi.
- Coacem 40-45 minute sau pana Baklavaua e frumos rumenita.
- Intre timp, fierbem apa cu zaharul ramas, zeama de lamaie si mierea pana avem un sirop.
- Lasam siropul sa se raceasca foarte bine, apoi il turnam peste Baklava. Decoram cu fistic taiat grosier si scortisoara macinata. /directions]
Sa va fie de cel mai bine si sper ca reteta de Baklava sa fie una pe care o salvati in caietul vostru!
O, doamne, pacatele mele! 🙂