Cornulet, sn = Prajitura umpluta cu rahat, nuca etc. in forma de corn. Asta spune DEX-ul despre cornulete. Dar eu, ardeleanca get-beget, pot sa va spun muuuuult mai multe despre cornulete! Si va spun azi si una dintre retetele mele preferate – Cornulete fragede cu gem si nuca!
In tot neamul nostru (adica nu doar mama si Buni Sia, ci familia noastra extinsa) exista un adevarat cult al cornuletelor si fiecare retetar, al mamei, matusilor, bunicilor, are cel putin 3-4-5 retete de cornulete! Cornulete de post, cornulete cu untura, cornulete cu unt, cornulete cu rahat si, la loc de cinste, cornuletele cu magiun de prune, sau cel pe care il stim in Ardeal ca “silvoit”. Magiun vom folosi si noi azi in reteta de Cornulete fragede cu nuca, magiun pe care il amestecam cu nuci tocate grosier, ca sa le simtim bine gustul si aroma!
Stiu ca in mod normal, la cornulete si prajituri la bucata, vorbim despre “o portie” cand ne referim la 30-40 bucati. Dar in familia mea, astfel de prajituri au ca unitate de masura “vailingul”, adica un vas mareee, in care se si framanta aluatul. Iar retetete cu aluat dospit incep mereu cu minim in 1kg de faina. Asa ca, daca aveti si voi o familie numeroasa, multi invitati la mesele de Sarbatori sau asteptati multi colindatori, dublati cantitatile retetei.
Cornulete fragede cu gem si nuca – Tot ce trebuie sa stii despre reteta
- Pregatim un aluat dospit, cu bors, dar nu va faceti griji, borsul nu se simte in cornulete ca fiind acru, ci le da o textura frageda si un plus de aroma.
- Putem pregati aluatul din timp si il putem congela pana la 2 saptamani. Il lasam apoi sa ajunga la temperatura camerei si putem incepe sa pregatim cornuletele.
- Puteti rula cornulete si in varianta clasica: intindeti aluatul intr-o foaie de 3 mm grosime, apoi puneti deasupra o farfurile de 27-30cm diametru si taiati un disc perfect. Taiati apoi discul de aluat in 8 parti egale si astfel veti obtine cornulete perfecte, de acceasi dimensiune.
- Eu am ales sa tai aluatul in fasii de 5 cm latime, pe care le-am rulat ca bastonase. Aceste cornulete mi se par mai apetisante, pentru ca se vede umplutura delicioasa.
- Cand cornuletele se racoresc si ajung la temperatura camerei, e momentul sa le dam prin zahar pudra.
- In reteta de Cornulete fragede cu gem si nuca am ales sa folosesc zaharul Margaritar, un zahar preferat de gospodinele din familia mea, un zahar cu traditie, pe care il gasesti acum in foarte multe variante de prezentare: zahar tos, zahar gelifiant si mai multe sortimente de zahar pudra, de la cel clasic la cel extrafin sau in rasnita, perfect pentru a garnisi prajituri.
Ingrediente pentru 50-60 bucati Cornulete fragede cu gem si nuca:
- 500g faina
- 1/2 lingurita sare
- un cubulet de drojdie (25g)
- 4 linguri zahar tos Margaritar
- coaja rasa de la o lamaie
- miezul de la o pastaie de vanilie
- 150ml bors
- 150ml ulei de floarea soarelui
- 400g magiun de prune
- 200g nuca macinata grosier
- un ou batut
- 200g zahar pudra Margaritar pentru ornat
Amestecam drojdia proaspata si cele 4 linguri de zahar Margaritar pana drojdia devine lichida. Separat, intr-o craticioara, incalzim borusul si uleiul, fara a le lasa sa fiarba. Punem faina intr-un bol incapator, turnam deasupra amestecul de bors si ulei, dar si drojdia si vanilia. Framantam un aluat foarte bine legat. Vom obtine un aluat vartos, pe care il lasam la dospit 3-4 ore, intr-un loc caldut si uscat. Dupa ce aluatul a dospit, lucram cu 1/3 din aluat o data. Intindem aluatul pe masa pudrata cu faina sau unsa cu putin ulei. Intindem o foaie de 3 mm grosime, pe care o taiem in fasii de 5 cm latime.
Amestecam magiunul de prune cu nucile macinate. Putem adauga si putin rom pentru un plus de aroma. Punem o fasie subtire din amestecul de magiun pe fiecare fasie de aluat. Ungem marginile fasiei de aluat cu ou batut, cae va actiona ca un lipici. Rulam aluatul in jurul stratului de magiun.
Taiem apoi cornuletele, in bucati de 2 cm si le asezam in tava, pe hartie de copt. Nu le lasam sa dospeasca si a doua oara, ci le dam direct la cuptor. Cornuletele se coc in cuptorul incins la 180°C, timp de 12-15 minute sau pana sunt usor rumenite pe margini. Din cantitatile date ies cca 3 tavi de cornulete, deci trebuie sa le coacem pe rand. Pe masura ce coacem cornuletele si cuptorul devine tot mai incins, urmarim atent timpul de coacere, pentru a nu rumeni prea tare cornuletele da?
Cand cornuletele ajung la temperatura camerei, putem sa le dam prin zahar pudra Maragaritar.
Reteta de Cornulete fragede cu gem si nuca, atat de iubita in familia mea, va fi, cu siguranta, si una dintre preferatele voastre! Cornuletele sa pastreaza foarte bine in caserole inchise ermetic si pot deveni niste super cadouri comestibile pemtru cei dragi! Ajunge sa le asezati in borcanele simpatice, sa le legati o panglica in teme de Craciun si…ta-da-dam..aveti un super cadou!
Sa va fie de cel mai bine si sa aveti un Craciun Fericit alaturi de toti cei dragi sufletului vostru!
Ciao Teo. Imi spui te rog daca se poate inlocui borsul cu altceva? Merci!
Salut, Corina. Nu, nu se poate inlocui. Daca nu ai bors alege o alta reteta de cornulete, am pe blog mai multe retete faine. Mult spor si sarbatori frumoase!
foarte apetisante, felicitari
Asa e, multumesc!
Salut. Am o nedumerire in reteta scrie ca incalzim borusul si uleiul, fara a le lasa sa fiarba, inseamna ca le aducem aproape de punctul de fierbere sau doar sa fie caldute?
Salut, Elena. Da, doar le incalzim.