Mai e putin, foarte-foarte putin si incepe vremea taierii porcului! Acum, indiferent ca taiati porc sau cumparati carne de porc pe care o pregatiti pentru Sarbatori, eu va aduc una dintre retetele traditionale, nu doar in familia mea, ci peste tot in Romania – CARNE SI CARNATI LA GARNITA! ♥
Carne si carnati la garnita – o reteta vecheeee, de cand e lumea
Imi aduc aminte si acum borcanele pline de carne si carnati, in untura usor portocalie, pe care le tinea Buni in balcon. Una din marile noastre placeri era sa mergem in balcon “inarmati” cu o felie de paine si un cutitas, sa ne ungem painea cu untura DIRECT din borcan. Si, nu stiu cum se facea, dar langa era intotdeauna borcanul cu muraturile noastre preferate: conopida si gogonele murate. Putine “gustari” mi-au bucurat vreodata viata ca o felie de paine cu unt sau untura direct din borcan, de pe carne si carnati, mancata acolo, in balcon, cu o bucata mare de conopida in cealalta mana!
GÁRNIȚĂ, garnițe, s. f. Vas de metal cu care se transportă lapte și alte lichide. Asa spune DEX-ul. Si da, la tara asa se conserva carnea cel mai bine: prajita bine, apoi pusa in garnita, intre straturi de untura si pastrata la rece, in pivnita. Noi folosim borcane inchise foarte bine pentru a conserva carnea si carnatii si rezultatele sunt excelente: nu s-a stricat niciodata! Nu ca ar apuca sa se strice…daca intelegeti ce vreau sa spun ♥
Inainte sa trecem la ingrediente si modul de preprare al retetei de Carne si carnati la garnita, hai sa va spun cate ceva. Noi am folosit carne proaspata, de la “porcul nostru” si la fel, carnati de casa, foarte condimentati si afumati. Tocmai pentru ca am avut carnatii de casa foarte bine condimentati, nu am mai condimentat carnea. Dar, daca doriti, puteti condimenta bucatile de carne inainte de prajire sau puteti condimenta untura in care le prajiti cu foi de dafin, boabe de piper si ienibahar, boia dulce sau afumata etc.
Ingrediente pentru Carne si carnati la garnita:
- bucati de carne de porc (spata, pulpa)
- carnati de casa
- untura suficienta pentru a umple borcanele folosite
Pentru reteta de Carne si carnati la garnita, taiem carnea si carnatii in bucati potrivite. Intr-o oala mare, topim untura. Prajim mai intai carnatii (ca sa aromatizeze untura), pana sunt bine rumeniti. Ii scoatem cu o paleta, ii lasam deoparte. Prajim apoi si bucatile de carne, pana sunt facute (le testam). Punem apoi bucatile de carne si carnati alternativ in borcane si turnam untura topita desupra, astfel incat sa acopere foarte bine carnea si carnatii.
AICI gasiti reteta mea pentru Carnati de casa ♥
Pastram borcanele la rece, in camara sau in pivinita. Cand avem nevoie de carnita/carnati? Pur si simplu scoatem in borcan cantitatea de care avem nevoie si le incalzim. Iar untura? Stiti cum merge de bine intinsa pe o pita? Cu un pic de boia deasupra si musai cu o ceapa rosie, sparta alaturi? Imi aduc aminte si acum de bunicul meu iubit, care “spargea” ceapa rosie, de apa, in prosop, cu un pic de sare. O strangea bine in prosop, apoi mai punea deasupra un strop de otet! Pfffff!
Sper ca v-a bucurat retet de azi si vi-a adus aceleasi amintiri faine pe care mi le-a adus si mie! Sa va fie de cel mai bine! ♥
Asa simplu? Untura aceea le pastreaza conservate? O sa incerc reteta ca pare foarte apetisanta, mai ales acum ca vine iarna.
Da, da, atat de simplu.