Cobbler cu afine – Reteta rapida de cobbler

Dupa 2 luni de vara ca o toamna lunga…in sfarsit la meteo se anunta soare! Sincer, dupa 2 tentative esuate de concediu petrecut pe furtuna si ploaie torentiala, abia daca indraznesc sa ma gandesc ca mai avem vreo sansa la vara. Si totusi…iata-ma aici, fortand vara cu o reteta excelenta, una dintre cele mai de vara retete posibile: Cobbler cu afine!

De ce este o reteta de vara? Foarte simplu: cobbler cu afine se mananca fierbinte, imediat ce a fost scos din cuptor si musai, dar absolut MUSAI, alaturi de inghetata! Si, la fiecare imbucatura, va promit ca se va produce o adevarata magie!

Ce inseamna “cobbler”? Nu am tradus numele desertului pentru ca aceasta este denumirea lui orginala, asa cum este salata Caesar, de exemplu. Cobbler inseamna un desert pe baza de fructe, care sunt coapte alaturi de un tip de aluat. Fie ca vorbim de un aluat asemanator cu cel de clatite, un aluat fraged ca si cel de biscuiti sau unul crocant, pe baza de fulgi de ovaz. Americanii fac insa o diferenta foarte clara intre cobbler, crisp si crumble, in functie de tipul de aluat folosit.

Retetele de cobbler au aparut in coloniile britanice din America, ca o alternative la clasicele budinci englezesti. Colonistii nu aveau toate ingredientele necesare pentru budinci sofisticate si nici ustensilele necesare. Asa ca au simplificat reteta

Cobbler cu afine – Reteta rapida de cobbler – Tot ce trebuie sa stii despre reteta

  • Aceasta este reteta de baza pentru cobbler, asa ca o puteti adapta foarte usor la fructele pe care le aveti la indemana. Eu am folosit afine pentru ca am gasit la Lidl niste afine maaari si aromate. La fel de bine puteti folosi fructe de padure, nectarine, piersici, caise. Pe timpul iernii puteti folosi fructe din compot sau mere/perre taiate cubulete.
  • Reteta nu este deloc pretentioasa si o puteti tine mine foarte usor: 100g unt topit si apoi cate o cana din fiecare: zahar, faina, lapte.
  • Aromele sunt in functie de prefetintele voastre: esenta de vanilie sau rom in aluat, coaja de lamaie, scortisoara, nucsoara pentru fructe.
  • Eu am folosit o tava rotunda cu diametrul de 18-20 cm. Pentru o tava mai mare si o cantitate mai mare de fructe, dublati cantitatile din reteta.
  • Folosim o cana de 250ml pentru masurarea ingredientelor.

Toate ingredientele folosite in reteta le gasiti in magazinele Lidl 🙂

Ingrediente pentru Cobbler cu afine – Reteta rapida de cobbler

  • 100g unt Pilos 82% grasime
  • o cana de lapte Pilos
  • o cana de faina Castello
  • o cana de zahar Castello
  • ½ pliculet praf de copt Castello
  • miezul de la o pastaie de vanilie Belbake
  • 500g afine
  • 3 linguri zahar Castello
  • coaja de la o lamaie

Incingem cuptorul la 180°C. Topim untul la baie dde abur sau in cuptorul cu microunde. Punem untul in tava. Separat, amestecam laptele, faina, zaharul, praful de copt, miezul de pastaia de vanilie. Amestecam cu telul pana nu mai sunt cocoloase. Turnam compozitia in tava, peste unt. Amestecam afinele cu cele 3 linguri de zahar si coaja de lamaie. Punem amestecul de afine peste aluatul din tava. Dam totul la cuptor timp de 35-40 minute sau pana aluatul este frumos rumenit si bine legat.

Desi in general va recomand sa lasati orice reteta sa se racoreasca inainte de servire, sfatul este exact invers in cazul retetei de Cobbler cu afine! Se serveste fierbinte, cu inghetata alaturi. In cazul nostru? Cate o mini inghetata de la Gelatelli! Noua ne place mini inghetata Gelatelli pentru ca intr-o cutie sunt 12 mini bucati de inghetata, in 4 sortimente delicioase!

Sa va fie de cel mai bine sis a va bucurati de putina vara care ne-a mai ramas 🙂

2 Comments

  1. Alexandra Soimu

    Se pot folosi afine congelate?
    Familia vine in vizita la sfârșit de săptămână si vreau sa ii rasfat cu ceva simplu, dar bun, rău tare. Iar sezonul afinelor nu a inceput inca.
    Am facut rețeta de cateva ori cu afine proaspete si e delicioasa.
    Mulțumesc mult pentru retete si inspiratie
    🙂
    Alexandra

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.