Briosele sunt, cu siguranta, unul dintre cele mai “transportabile” deserturi. Desigur, puteam sa spun “usor de transportat”…dar atunci unde mai era farmecul? Azi va aduc o reteta de briose foarte faina, foarte draga mie – Briose cu banane si iaurt grecesc!
Da, stiu ca spun despre foarte multe retete ca imi sunt foarte dragi, dar, in general, pe blog nu ajunge o reteta decat daca este testata de mai multe ori si mai ales daca ajunge in topul preferintelor noastre. Acum, daca tot am laudat atata reteta de Briose cu banane si iaurt grecesc sa va spun si DE CE imi place atat de mult!
Nu e nevoie de mixer, va descurcati perfect cu o lingura de lemn. Ceea ce v-am spus si la reteta de Prajitura cu ricotta, dar mi se pare esential pentru o reteta pe care vi-o prezint in mijlocul perioadei de concedii. Nu aveti nevoie de mixer si ustensile? Asta inseamna ca puteti pregati reteta oriunde ati fi in concediu, la o cabana la munte, la o pensiune cu acces la bucatarie, la casuta voastra de la tara.
Desigur, pentru reteta de briose este nevoie de o tava de briose, veti spune. Si aveti dreptate! Doar ca puteti coace compozitia in orice tava: patrata, rotunda, dreptunghiulaara, tava mare de la cuptor etc. Important este sa fie o tava bine tapetata cu unt si faina sau unt si hartie de copt. Ajustati timpul de coacere astfel incat sa va asigurati ca indiferent de forma in care coaceti prajitura, ea va trece testul scobitorii si va fi bine coapta la mijloc.
Briose cu banane si iaurt grecesc – o reteta care va deveni preferata voastra
- Din cantitatile date ies 18-20 bucati de Briose cu banane si iaurt grecesc, suficiente pentru toata familia, prietenii, musafirii, pofticiosii.
- Reteta de Briose cu banane si iaurt grecesc va da posibilitatea exceptionala sa folositi “acele doua banane” prea coapte, care raman mereu in cosul cu fructe si va e mila sa le aruncati. Si nici nu ar trebui sa aruncati nimic in bucatarie! Totul se recicleaza! Ca mamica stiu cum e: il vezi ca iti cere zi de zi banana, te bucuri ca mananca, ii cumperi 10. Cand sunt 10 banane in cos? Nu le mai mananca nimeni Cunosc situatia si va aduc reteta aceasta salvatoare, care “recicleaza” bananele prea coapte, bananele “alea cu pete negre”. Acelea sunt bananele perfecte pentru reteta asta!
- Este foarte simplu sa dublati cantitatile pentru mai multe briose sau o prajitura intr-o tava mai mare.
- Bananele foarte coapte si iaurtul grecesc fac o treaba deosebita impreuna: ies niste briose foarte pufoase si foarte “umede”, ai zice ca-s insiropate!
- In compozitie puteti adauga fulgi de ciocolata (eu am adaugat fulgi de ciocolata alba) dar si fructe uscate, nuci tocate, migdale, samburi de pin, stafide etc.
Toate ingredientele le gasiti in magazinele LIDL, desigur! Iar pentru mai multe retete, accesati cu incredere Bucataria Lidl
Ingrediente pentru 18-20 bucati de Briose cu banane si iaurt grecesc
- 2 banane foarte bine coapte
- 180g iaurt grecesc Pilos
- 60ml ulei Vita D’Or
- 60ml lapte Pilos
- 1 ou
- miezul de la o pastaie de vanilie Belbake
- 150g zahar tos Castello
- 3 linguri cacao Castello
- 200g faina Castello
- 1 lingurita praf de copt Castello
- un praf de sare Castello
Incingem cuptorul la 180°C si punem hartiute pentru briose in tava. Intr-un bol incapator, strivim bananele cu furculita, pana avem un piure. Punem iaurtul, oul, vanilia si amestecam cu spatula sau lingura de lemn. Adaugam ulei, lapte, zahar. Amestecam. La final punem faina, cacao, praf de copt, sare. Amestecam din nou, nu prea mult, ci doar cat sa fie omogena compozitia.
Acum este momentul sa adaugati ce mai doriti in compozitie: fulgi de ciocolata, stafide, fructe uscate, afine, nuci, etc. Umplem formele astfel incat sa fie ¾ pline. Cel mai usor este sa folosim 2 linguri sau o lingura pentru inghetata. Dam tava la cuptor 35-35 minute sau pana briosele trec testul scobitorii.
Reteta de Briose cu banane si iaurt grecesc va fi, cu siguranta, pe gustul tuturor! Pana si Sergiu, care nu este fan dulciuri, spune ca sunt cele mai bune briose pe care le-a mancat vreodata! Deci…trebuie sa icnercati reteta si veti vedea singuri ca va deveni una dintre favoritele voastre! Sa va fie de cel mai bine!
Abia aștept să încerc rețeta! Arată super delicios!
Ma bucur ca iti place, sa imi spui impresiile!
Nu imi dau seama ce am gresit la reteta asta! Briosele au iesit uscate la exterior si umede in interior, desi le-am tinut 45 min la cuptor. In plus, s-au lipit de hartiute.
Sorina, nu stiu ce sa iti spun. Daca ai respectat reteta intocmai nu ar fi trebuit sa apara probleme.
Exact acelasi lucru l am patit si eu….tari la exterior, f umede in interior si s au lipit de hartiute. Este a 2a cand nu ies, cred ca voi renunta la briosele cu banane
Imi pare rau sa aud.
Bună, și la mine s-au întărit la exterior dar de lipit nu s-au lipit pt ca am folosit forme de silicon.
Sorina, o posibila explicatie pe care am cautat-o si eu, poate fi faptul ca ai pus prea multa compozitie in spatiul pentru cupcake. Si eu am patit acelasi lucru, desi am respectat intru-totul reteta. Sper sa-ti fie de folos si spor la copt!
Oare dacă pun mai puțin zahar, ies ok?
Vor fi mai putin dulci, atata tot.
Sunt delicioase! Multumim pentru reteta! Am facut si au iesit super bune!
Acum as face iar dar nu am iaurt, l-as putea inlocui cu mascarpone?
Este super reteta!
Pentru ca era seara si nu aveam banane in casa, am schimbat bananele cu nutella si am pus mai putina cacao, dar au iesit foarte bune! Multumesc pentru reteta!!
Minunat, ma bucur ca ai gasit alternativa!
Ca, gust, excelente! Dar textura a fost într-un fel,, gumoasa”, ai idee de ce? Am respectat rețeta întocmai.
Pentru ca asa sunt ele, mai umede. Atat de la iaurt cat si de la banane.
Eu le-am incercat si mi s-au ars pe fund (a trebuit sa le tin mai mult de 35 de min pt ca iesea scobitoarea umeda). Poate o temperatura mai mica ar fi potrivita?
Pentru mine aceasta a fost temperatura potrivita, pentru cuptorul meu.
Am făcut briosele ca in reteta postata. Nu au crescut, s-au lipit de hârtiuțe. La gust sunt ok dar nu sunt multumita de rezultat. Poate am greșit cu ceva dar eu zic ca am respectat tot ce scria in reteta.
Briosele acestea contin atat banane, cat si iaurt, asadar sunt niste briose umede care nu vor creste la fel de mult ca cele clasice, unde proportia de ingrediente umede este mai mica. Se vede si din poze ca nu sunt super crescute.
Buna seara. As putea pune visine in loc de fructe uscate? Influenteaza reteta in vreun fel?
Salut! Nu, nu influenteaza cu nimic, poti pune linistita.
Multumesc mult :)! Voi incerca si eu, cu faina mea fara gluten :))
Sa ne spui si noua cum ies cu faina fara gluten.
Au iesit foarte ok!Cu faina fara gluten, cu visine si fara zahar.
Probabil depinde si de faina, aceasta fiind si mai pretentioasa. Acum o folosesc pe cea pentru prajituri, de la Doves Farm, dar am avut si alte retete nereusite. Oricum mai am de invatat la capitolul- copt pentu “consistenta umeda”.
P. S. Checul cu spanac si cheddar a iesit ok de fiecare data, indiferent de faina folosita. Multumim pentru reteta si spor la bucatarit !
Multumim mult pentru feedback.