Tocanita de cartofi la slow cooker

Uneori, o tocanita de cartofi, “cinstita” cum ii zicem noi in Ardeal, e tot ce ai nevoie. Si daca ai alaturi si niste castraveti si gogosari murati, deja vorbim de un total alt nivel de tocanita de cartofi! Ca no, in Ardeal; cartofii, fasolea si varza n-au farmec daca nu au si carne alaturi…ciorba de fasole cu afumatura, tocanita de cartofi cu carnati si carne, varza a la Cluj cu carne tocata…astia suntem si suntem chiar foarte mandri de asta!

tocanita de cartofi la slow cooker

Tocanita de cartofi pe care vi-o arat azi este rezultatul ultimelor 2 pungi de carne ramase in congelator de la taiatul porcului. Nimic nu se compara cu carnea de casa, care e super frageda si, la propriu, “se topeste in gura”. Tocanita de cartofi se pregateste foarte usor, eu am pregatit-o la slowcooker, pentru ca vara il folosesc foarte mult, cand nu am chef de stat la cratita. Asta imi place in mod deosebit la slowcooker: pui toate ingredientele si isi face treaba singur, nu il pazesti, nu trebuie sa amesteci. La final, Tocanita de cartofi a iesit delicioasa!

tocanita de cartofi la slow cooker

Tocanita de cartofi – Tot ce trebuie sa stii despre reteta

  • La unele retete, cum este cea de Tocanita de cartofi la slowcooker de azi, prefer sa calesc ingredientele inainte in tigaie, pentru a le rumeni si a le da un plus de gust. Imi place sa rumenesc bine carnea, care face o crista crocanta si isi elibereaza apoi si mai mult aromele in slow cooker si devine ultra-mega-frageda!
  • Daca nu aveti un slow cooker, nu-i niciun bai! Respectati toti pasii retetei si puneti 2 cani de apa peste tocanita si o lasati sa fiarba in tihna, la foc mic, pana carnea si legumele sunt fierte. Nimic complicat 🙂

tocanita de cartofi la slow cooker

  • Desigur, puteti si sa dati totul la cuptor, tot asa, la foc mic. Acoperiti tava cu folie de aluminiu in prima ora, pentru a accelera procesul de fierbere, apoi scoateti folia si lasati tocanita sa se coaca linistita, pana se evapora mai mult de jumatate din cantitatea de apa si in tava ramane doar un sos delicios!
  • Pentru un gust “si mai si”, va sugerez sa prajiti carnea in untura. Da, stiu: e o mancare grasa. Da’ tind sa cred ca nu facem tocanita in fiecare zi si ca, o data la cateva luni, ne permitem un astfel de lux ❤

Ingrediente pentru Tocanita de cartofi:

  • 400g pulpa de porc
  • 400g ceafa de porc
  • 2 cepe mari
  • o lingura ulei sau o lingura cu varf de untura
  • 6-7 catei de usturoi
  • o lingura boia afumata
  • 2 linguri amestec de condimente pentru porc (gasesti reteta AICI)
  • sare si piper dupa gust
  • 2 foi dafin
  • 1 kg cartofi
  • 3-4 morcovi
  • o conserva rosii tocate in suc propriu (450g)

Taiem carnea de porc bucatele mici si o prajim in ulei sau untura pana este bine rumenita. Adaugam ceapa taiata marunt si o calim impreuna cu carnea pana devine sticloasa. Tragem de pe foc, punem condimentele, amestecam. Punem din nou pe foc, adaugam si usturoiul trecut prin presa. Le calim impreuna 2-3 minute.

tocanita de cartofi la slow cooker

Intre timp, curatam cartofii si morcovii. Taiem cartofii cubulete si morcovii bucatele sau rondele. Le punem in slow cooker, adaugam peste amestecul de carne si sosul de rosii. Amestecam bine totul, mai condimentam daca este nevoie. Adaugam100ml apa si lasam in slow cooker 4 ore, pe functia HIGH.

tocanita de cartofi la slow cooker

E chiar atat de simplu! Secretele retetei de Tocanita de cartofi la slowcooker (sau in oala normal, nu-i bai): carnea de porc de foarte buna calitate, o untura de casa pentru prajit, condimentele folosite, mult usturoi, rosii dulci. Vara puteti pune rosii proaspete, bine coapte, pe care le taiati cubulete si le puneti in tocanita cu tot cu zeama pe care o lasa. Pentru un plus de gust, puteti pune in oala si cateva fire de cimbru, pe care le lasati sa fiarba impreuna cu tocanita de cartofi.

tocanita de cartofi la slow cooker

Sa va fie de cel mai bine! ❤

2 Comments

  1. Buna, Teo 🙂 Si multumesc pentru reteta! Am achizitionat de curand un slow cooker tocmai pentru mancarurile cu sos- nu prea am timp de gatit in timpul saptamanii, si doresc sa le las peste noapte.
    doua intrebari am, legate de aceasta reteta:

    1, cat de mare este crock pot-ul tau? al meu are 3,5 litri si ma tem sa nu fie prea mic pentru cantitatile expuse de tine.
    2 , in loc de 4 ore high, pot gasi cu 8 ore low? dupa cum am zis mai sus, nu prea stau bine cu timpul, si as vrea sa se faca in timp ce dorm 🙂

    Multumesc din suflet!

    • Salut, Ioana. Al meu e putin mai mare, dar tu poti adapta cantitatile, pui din fiecare mai putin. Si da, poti gati linistita pe low.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.