Prajitura cu visine si lapte batut

Ingredientele de sezon sunt unul din marile secrete ale retetelor cu gust. Normal ca vom face dulceata de capsuni in mai-iunie, cand capsunii sunt in plin sezon. Normal ca vom pune zacusca la sfarsitul lui august sau inceputul lui septembrie, cand gogosarii, vinetele si ardeii sunt in plin sezon. Iar acum, in piata e plin de visine. Am profitat de visine pentru un sirop delicios, o damigeana de visinata si, desigur reteta noastra de azi – Prajitura cu visine si lapte batut.

prajitura cu visine si lapte batut

Prajitura cu visine si lapte batut – Tot ce trebuie sa stii despre reteta

  • Este o prajitura foarte pufoasa si foarte aromata. Are consistenta unui cozonac, in ciuda faptului ca este foarte frageda.
  • Puteti scoate samburii visinelor, eu am ales sa ii pastrez si sa ii averitzez pe cei care mananca prajitura cu visine ca are samburi. De ce? Pentru ca am avut visine foarte proaspete si efectiv se rupeau cand am incercat sa le scot samburii. Asa ca am renuntat. Doar ar fi lasat prea mult lichid in prajitura, care ar fi fost apatoasa indiferent cat de mult as fi lasat-o la copt.

prajitura cu visine si lapte batut

  • Pentru glazura, am folosit zahar pudra si cativa stropi de lapte, pana am obtinut o o glazura care curge de pe lingura, dar nu foarte usor. Ideea este ca am folosit 150g zahar pudra si cam o lingura si jumatate de lapte. Adaugati laptele treptat, pana obtineti consistenta dorita. Eu am pus si un strop de colorant alimentar roz, pentru o glazura “asortata” cu visinele. Dar glazura nu este obligatorie, desigur. Puteti pur si simplu sa lasati prajitura sa se raceasca si apoi sa o pudrati cu zahar. Sau sa o lasati simpla, este delicioasa oricum.

prajitura cu visine si lapte batut

  • Referitor la timpul de coacere: desi in fiecare reteta va scriu la cate grade incingem cuptorul si cate minute coacem fiecare prajitura, timpul de coacere este, in realitate, foarte relativ. In functie de tava folosita, timpul de coacere creste sau scade. Eu, de exemplu, am folosit o tava rotunda cu diametrul de 20 cm si am copt prajitura o ora, la 180 grade, in cuptorul static. Daca folositi ventilatie, scadeti temperatura la 160 grade. Daca folositi o tava mai mare (puteti coace Prajitura cu visine si lapte batutut in tava dreptunghiulara si apoi o taiati bucatele) scadeti timpul de coacere. In principiu, prajitura cu visine este gata cand trece testuul scobitorii.

prajitura cu visine si lapte batut

Toate ingredientele folosite in reteta le gasiti zi de zi in magazinele Lild 🙂

Laptele batut face prajitura mai pufoasa, untul o face mai frageda. Combinatia dintre blatul dulce si aromat si visinele acrisoare e bestiala. Iar Prajitura cu visine si lapte batut este si mai buna dupa ce a stat o noapte la frigider. Ceea ce nu stiu daca se va putea intampla, la noi nu prea a fost cazul, prajitura fiind “devorata” aproape fierbinte. Abia le-am explicat ca trebuie sa fac si poze pentru voi inainte de a o casapi!

prajitura cu visine si lapte batut

Ingrediente pentru Prajitura cu visine si lapte batut:

  • 100g unt Pilos la temperatura camerei
  • 200g zahar tos
  • miezul de la o pastaie de vanilie Belbake
  • 2 oua
  • 200g faina Castello
  • un pliculet praf de copt Castello
  • un praf sare Castello
  • 150ml lapte batut Pilos
  • 500g visine
  • 50g faina

prajitura cu visine si lapte batut

Incingem cuptorul la 180°C, fara ventilatie (static). Ungem cu unt si faina sau cu spray non-stick o tava rotunda de 20cm. Spumam untul moale, zaharul tos si miezul pastaii de vanilie pana avem o spuma in care granulele de zahar abia se mai simt. Adaugam ouale, amestecam. Punem apoi faina, praful de copt, sarea. Amestecam. La final punem laptele batut si continuam sa amestecam pana avem o compozitie omogena.

prajitura cu visine si lapte batut

Incorporam visinele, pe care le-am amestecat in prealabil cu cele 50g faina. Turnam compozitia in tava si coacem prajitura o ora sau pana trece testul scobitorii si este frumos rumenita. Dupa ce o scoatem din cuptor, o lasam cateva minute sa se racoreasca in tava. Mai apoi o rasturnam pe un gratar sau un fund de lemn si o lasam se raceasca foarte bine. Abia apoi o putem pudra cu zahar sau ii facem o glazura.

prajitura cu visine si lapte batut

Este o prajitura rapida, de vara, in care puteti folosi si alte fructe: piersici, nectarine, afine, struguri, merisoare, prune etc. In timpul iernii, puteti folosi cu incredere fructe din compot, desigur 🙂 Sa va fie de cel mai bine si sunt sigura ca toata familia va aprecia reteta de Prajitura cu visine si lapte batut. Mai ales daca le-o serviti calduta, alaturi de un glob de inghetata!

prajitura cu visine si lapte batut

4 Comments

  1. Foarte buna si aromata.

  2. o reteta pentru toppingul de deasupra?

    • 4-5 linguri de zahar pudra amestecat cu zeama de lamaie. Puneti o lingura de zeama de lamaie si amestecati, apoi adaugati cate putin pana ajungeti la consistenta care va place. Puteti adauga si putina vanilie daca doriti sau esenta de migdale.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.