Colacei impletiti pentru Paste

La noi in Ardeal exista traditia “mersului la udat”, imprumutata de la maghiari din cate am inteles, dar foarte faina! In fiecare luni, prima zi de Paste, barbatii (si copiii, deci si Luca) merg in vizita la femeile dragi din viata lor, cu o sticluta de parfum. Este un fel de”mersul la colindat” de la Craciun, desigur! Copiii (hai sa recunoastem ca uneori si barbatii) spun o poezioara simpatica “eu sunt micul gradinar, cu sticluta-n buzunar. Am auzit ca aveti o floare, care vrea sa creasca mare. E voie la udat?”. Ardelenii stiu despre ce vorbesc, sunt sigura! Si, pentru udatorii, doamnele si domnisoarele au mereu prajituri sau colacei. Asa ca azi va propun o reteta speciala, perfecta pentru musafirii de Paste – Colacei impletiti pentru paste.

Colacei impletiti pentru Paste – o reteta perfecta pentru copii

Reteta de colacei impletiti va fi deliciul celor mici la masa de Paste! Sunt atat de simpatico, colorati si mai ales deliciosi! Puteti sa ii implicati pe cei mici in procesul tehnologic, va asigur ca se vor bucura atat de timpul petrecut impreuna in bucatarie, cat si de rezultatul final.

Sfaturi utile pentru reusita retetei de Colacei impletiti pentru Paste:

  • Este foarte important sa spalati foarte bine ouale pe care le puneti in mijlocul colaceilor, insistand cu un burete curat.
  • Puteti folosi oua rosii (sau colorate in mod natural, cu foi de ceapa, de exemplu) dar exista riscul sa se coloreze aluatul la copt. De aceea am preferat sa las ouale natur. Puteti sa le ungeti, pe partea superioara, cu o pensula inmuiata in colorant alimentar.

  • Daca nu ati remarcat pana acum in magazine ambalajele colorate ale fainii Delizia, va anunt ca este o faina de cea mai buna calitate, pe care o folosesc de luni bune in Teo’s Kitchen si am rezultate foarte bune de fiecare data. Gasiti in magazine faina Delizia roz – pentru patiserie, faina Delizia turcoaz – pentru pizza, faina pentru brutarie – cea portocalie si, desigur, Faina Delizia speciala pentru cozonac – cea in ambalaj verde.

Ingrediente pentru 5 bucati Colacei impletiti pentru Paste:

  • 250g faina Delizia 650 pentru brutarie
  • 100g zahar tos
  • Un praf sare
  • 10g drojdie proaspata (sau 7g drojdie uscata)
  • 60ml lapte caldut
  • 2 oua mari
  • 100g unt moale
  • miezul de la o pastaia de vanilie
  • o lingura coaja de lamaie razuita
  • 6 oua intregi (cate unul pentru fiecare colacel)
  • un ou batut pentru a unge colaceii
  • bombonele de zahar colorate

Aluatul se pregateste foarte simplu: amestecam lapte cu drojdia, lasam sa se odihneasca 10 minute. Intr-un bol amestecam faina, zaharul, sarea. Facem o gropita in mijloc si turnam laptele. Framantam. Adaugam ouale, framantan din nou, pana sunt bine incorporate in aluat. La final adaugam untul si framantam pana avem un aluat elastic, care nu se lipeste de maini sau de bol.

Mutam aluatul intr-un bol curat, il acoperim cu un prosop curat sau folie alimentara si il lasam sa dospeasca pana isi dubleaza volumul. Dupa ce a trecut timpul de dospire, impartim aluatul in 5 parti egale. Fiecare bucata de aluat o impartim in 2 parti egale, din care modelam doua fasii rotunde, de cca 40cm lungime. Impletim cele doua fasii de aluat.

O data ce avem fasia impletita, o impletim in jurul ei, astfel incat sa obtinem un melc de aluat. Mutam colaceii in tava, pe hartie de copt. Punem in mijlocul fiecarui colacel un ou. Lasam din nous a se odihneasca timp de o ora, intr-un loc caldut si uscat. Intre timp, incingem cuptorul la 200°C static sau 180°C cu ventilatie. Punem o tava cu apa pe fundul cuptorului. Aburul ajuta coleceii sa creasca. Inainte d a da colaceii la cuptor, ii ungem cu ou batut si presaram bombonelele de zahar. Coacem colaceii timp de 20-25 minute sau pana sunt frumos rumeniti.

Nu v-am spus ca sunt frumusei tare? Luca s-a indragostit de reteta de Coacei impletiti de Paste, pe care mi-a propus sa nu o postez sub numele asta, ca sa o puteti gati pe tot parcursul anului nu doar de Paste J Dar da, puteti sa pregatiti reteta de Colacei impletiti oricand, puteti chiar renunta la oul din mijloc. Sunt asa de buni…de numa-numa!

Impreuna cu prietenii mei de la Paste Baneasa si atat de utila Faina Delizia, va dorim Paste Luminat si Linistit alaturi de cei dragi! Sa va fie de cel mai bine!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.