Noi, romanii, avem “pita noastra”: de casa, pe vatra, cu cartofi si cum se mai prepara ea in diferite zone ale tarii. Italienii, dragii de ei, au si ei pita lor, care, desigur, vine in toate formele si-n toate combinatiile posibile. Pesemne ca italienilor le place pita! Si noua ne place pita, mai ales c-o slana si c-o ceapa sparta langa (unde “noi” = ardelenii in cazul descris). Si italienii au o pita mai speciala, pe care eu personal o iubesc din inima-mi de gospodina superma: FOCACCIA. Si cum noi avem pita pe vatra cu cartofi, au si ei FOCACCIA CU CARTOFI. Si asta e reteta noastra de azi!
Focaccia cu cartofi – Ce este si ce vrea de la viata noastra
- Daca iubiti pizza, o sa iubiti si focaccia, cam asta e regula. Pentru ca focaccia este, practic, o paine foarte aromata, pufoasa si coapta in tava. Este o paine plata, ca o pizza fara topping. Desi, are topping: ulei de masline, ierburi aromatice, masline, ceapa. Dar fara sosul de rosii. Si totusi, delicioasa!
- Focaccia este specifica regiunii Liguria, dar la fel de mega-ultra populara si in restul Italiei. Se serveste ca aperitiv, paine la masa de zi cu zi, pentru sandwichuri si gustari. Apoi daca eu va zic ca e buna, credeti-ma ca stiu ce spun! 🙂
- Focaccia poate fi taiata in jumatate si umpluta, ca orice sandwich cinstit, cu prosciutto, salami sau mezeluri de orice fel, branza (mozzarella face o treaba excelenta) si desigur, verdeturi: salata verde, spanac, rucola. De-li-cios! Dar, ca s-o vi-o spun pe aia dreapta, noi mancam focaccia asa, pur si simplu, ca pe o pizza. Ca fel principal. Pentru ca e consistenta si delicioasa. Si lui Luca ii place sa ii pun la scoala cate o felie de focaccia proaspata, varianta lui preferata fiind cea cu ierburi aromatice si mult usturoi, desigur.
Tot ce trebuie sa stii despre reteta de Focaccia cu cartofi
- Din cantitatile date, iese o tava mare, respectiv tava cuptorului. Poti injumatati foarte usor cantitatile pentru o focaccia mai mica.
- Poti alterna topingurile: pur si simplu imparti vizual aluatul in 4 parti si pui pe fiecare alt topping: masline, rosii uscate, ierburi aromatice proaspete, taiate marunt, file de ansoa, peste, ceapa taiata fideluta. Ohhhho, cate si mai cate! Regula este insa sa intepi bine focaccia cu degetul sau cu coada lingurii de lemn si apoi sa o stropesti cu ulei de masline extra virgin, inainte de a adauga toppingul ales.
- Toate ingredientele pentru Focaccia cu cartofi le gasiti in magazinele Lidl Romania de la uleiul de masline extra virgin si pana la diversele variante de topping.
Ingrediente pentru o tava de focaccia de 30*40 cm
- 200g cartofi fierti (un cartof mare)
- 500g faina Castello
- 42g (un cub) drojdie Uniferm
- 2 linguri zahar Castello
- 150g masline negre fara samburi Baresa
- 30ml (2 linguri) ulei de masline extra virgin Primadonna
- o lingurita sare Castello
- 200-250ml apa
Intr-un bol frecam drojdia si zaharul, pana drojdia se topeste si avem o pasta. In bolul mixerului punem faina, facem o gropita in mijloc si turnam uleiul de masline, drojdia, sarea si cartoful fiert, zdrobit. Framantam, folosind carligul de framantare al mixerului sau de mana. Adaugam apa, pana avem un aluat omogen, elastic, care nu se lipeste de peretii vasului.
Mutam aluatul intr-un bol uns cu putin ulei de masline si il lasam la dospit 3 ore, intr-un loc uscat si caldut. Puteti pune aluatul la dospit in cuptorul inchis, cu becul aprins. Cand aluatul isi dubleaza volumul, il intindem cu mana, in tava unsa cu putin ulei. Intepam aluatul din loc in loc cu degetul sau coada unei linguri de lemn. Stropim totul cu ulei de masline, care ajuta focaccia sa isi pastreze umiditatea si ii da un plus de aroma. Condimentam cu sare, ierburi aromatice. Punem si maslinele. Lasam sa dospeasca in tava, inca o ora. Coacem focaccia cu cartofi in cuptorul incins la 200°C, timp de 20-25 minute sau pana e frumos rumenita.
V-am spus eu ca nu se pregateste greu reteta noastra de Focaccia cu cartofi? La final veti avea o painica foarte consistenta, super aromata si absolut delicioasa! Va sugerez sa incercati si alte toppinguri pentru reteta de Focaccia cu cartofi, cum ar fi rosii uscate, pe care le gasiti la Lidl in borcanel, conservate in ulei de masline, dar si un strat subtire de pesto alla Genovese ar merge perfect! Sa va fie de cel mai bine si spor la copt!