Rulouri cu scortisoara si mere, o reteta de iarna pe care nu aveti voie sa o ratati! Combinatie mere+scortisoara este intodeauna castigatoare! O iubim cu totii inca din copilarie cand TOATE (da da, chiar sunt sigura ca toate) bunicile si mamele noastre o pregateau!
In reteta de Rulouri cu scortisoara si mere avem insa mai multe combinatii castigatoare, iar rezultatul este spectaculos. O tava nu va fi de ajuns pentru masa de Craciun, va garantez!
- Mere taiate cubulete + un amestec delicios de unt, zahar brun, scortisoara si cuisoare. Ceva mai delicios? Greu de gasit!
- Puteti folosi reteta mea de AMESTEC DE CONDIMENTE PENTRU TARTE (click pe tilu pentru a accesa reteta) pentru un plus de aroma, sau puteti folosi doar scortisoara.
- Cel mai pufos aluat de cozonac cu putinta! Se pregateste foarte usor cu mixerul sau cu mana. Folosim drojdie uscata, timpul de dospire nu este foarte mare, se coace perfect!
- O glazura de zahar care leaga rulourile si le transforma in desertul suprem
- Rulouri cu scortisoara si mere sunt alternative perfecta a retetei clasice de cozonac!
- Daca nu va place combinatia de mere si scortisoara, puteti umple rulourile cu nuca, cacao, rahat, la fel ca si in cazul cozonacului clasic.
- Puteti da merele pe razatoare. Puteti adauga in compozitia de mere si gutui date pe razatoare sau dovleac.
Rulouri cu scortisoara si mere – faina Delizia pentru patiserie
Pentru reteta de Rulouri cu scortisoara si mere am ales sa folosesc faina Delizia 000 pentru patiserie. Delizia este o noua gama de faina, pe care o gasiti in magazine si pe care vi-o recomand cu drag! In gama Delizia gasiti mai multe tipuri de faina, care se potrivesc oricarei retete pe care doriti sa o incercati pentru cei dragi, dar si pesmet si gris.
- faina Delizia 550 pentru pizza – eu o folosesc la retetele de pizza, focaccia sau piadine
- faina Delizia 000 pentru patiserie – ideala pentru aluaturi dulci, cum este si reteta noastra de azi, Rulouri cu scortisoara si mere
- faina Delizia 000 pentru cozonac – perfecta pentru cozonacul traditional dar si pentru cornuri, rulouri, panettone.
- faina Delizia 650 pentru brutarie – ideala pentru painea de casa si orice produse de brutarie – baghete, chifle, covrigi etc.
Sfaturi utile pentru reteta de Rulouri cu scortisoara si mere:
- puteti framanta aluatul cu mixerul, avand carligul atasat, cu masina de paine sau, desigur, cu mana.
- Daca nu doriti sa il coaceti in aceeasi zi, puteti sa pregatiti aluatul seara, il lasati in frigider peste noapte si apoi il lasati 2 ore la temperatura camerei inainte de a forma rulourile.
- Pentru a dospi aluatul, asezati bolul in cuptorul inchis sau incins la 35-40°C. Pentru a creste, aluatul are nevoie de o temperatura constanta, intr-un loc uscat si ferit de lumina. De aceea, cuptorul este perfect! In cuptorul inchis si cu becul aprins, temperatura este de 22-23°C. In cuptorul incins la 35-40°C (sau pe functia de dospire la cuptoarele electrice), aluatul creste mai repede.
- Dupa ce punem rulourile in tava, le lasam din nou la dospit, pana isi dubleaza volumul.
- Pentru un plus de aroma, puteti inlocui laptele din glazura cu cacao cu lapte sau sirop de caramel. De asemenea, puteti adauga si in glazura putina scortisoara. Sau, puteti decora rulourile cu ciocolata topita si amestecata cu putin ulei sau unt, astfel nu se crapa cand o taiem.
Ingrediente pentru 10-12 portii de Rulouri cu scortisoara si mere:
- 250ml lapte
- 150g zahar
- 14g (doua pliculete) drojdie uscata
- 130g unt topit si racit
- 2 oua mari
- 600g faina Delizia 000 pentru patiserie
- 3 mere mari, taiate cubulete
- 100g unt moale
- 100g zahar brun
- 2 linguri scortisoara
- ½ lingurita sare
- 150g zahar pudra vanilat
- 20ml (2 lingurite) lapte fierbinte
Pentru modul de preparare, apasati cu incredere PLAY in fereastra de mai jos! Va asteapta reteta video pentru RULOURI CU SCORTISOARA SI MERE, o reteta pe care TREBUIE musai sa o incercati!
Nu uitati sa va abonati la canalul de YouTube Teo’s Kitchen, pentru a fi mereu la current cu retetele video noi! SUBSCRIBE AICI
Mod de preparare reteta de Rulouri cu scortisoara si mere:
- Intr-un vas amestecam laptele caldut, zaharul si drojdia, pana drojdia este dizolvata. Lasam 10-15 minute intr-un loc caldut. Daca drojdia nu face spuma, o luam de la capat, inseamna ca aluatul nu va creste.
- In bolul mixerului punem ouale si untul topit si racit. Amestecam. Adaugam 600g faina Delizia 000 pentru patiserie. Framantam pana avem un aluat suplu, elastic, foarte bine legat.
- Mutam aluatul pe planseta pudrata cu faina, il mai framantam 1 minut de mana, apoi formam o bila de aluat. Asezam bila intr-un vas curat, acperim vasul cu un prosop sau cu folie alimentara. Lasam la dospit 2 ore sau pana isi dubleaza volumul.
- Cat aluatul sta la dospit, pregatim umplutura. Amestecam untul moale, zaharul brun, scotisoara, sarea. Taiem merele cubulete si le stropim cu putina zeama de lamaie, ca sa nu oxideze.
- Pe masa pudrata cu faina, rasturnam aluatul. Il intindem intr-o foaie de 3×45 cm.
- Ungem aluatul cu amestecul de zahar si scortisoara. Punem deasupra merele si le apasam usor in aluat. Rulam foarte strans.
- Taiem aluatul in fasii de 4-5 cm grosime. In total ies cca 15 rulouri, pe care le asezam I tava unsa cu unt, lasand spatiu intre ele. Lasam din nou la dospit, pana rulourile isi dubleaza volumul.
- Dam tava cu rulouri cu scortisoara si mere la cuptorul incins la 180°C. Coacem 30-35 minute pana rulourile sunt rumenite. Acopeim apoi tava cu folie de aluminiu si coacem alte 25-30 minute sau pana cand rulourile trec testul scobitorii. Este important sa acoperim tava cu folie de aluminiu, pentru ca rulourile sa fie bine coapte la interior, fara a fi arse la suprafata.
- Pregatim glazura din zahar pudra si lapte. Turnam glazura peste rulourile fierbinti.
Sa va fie de cel mai bine!