Va mai surpinde ca azi va vorbesc despre Idei pentru masa de Craciun? Nu trebuie sa fi venit vreodata la mine acasa sau sa ma cunoasteti personal ca sa stiti ca am o mica obsesie pentru Craciun. Bine, poate nu mica. E chiar destul de mare. Craciunul este perioada mea preferata din an, sarbatoarea cea mai draga, sufletul meu. Cred ca este o bucurie invatata din familie. Toate pregatirile, toate emotiile, bradul, Hrusca si colindele lui, care rasunau din casetofonul mamei in timp ce gatea? Nepretuite!
Oricat de mult mi-as si ne-am fi dorit, nu am avut niciodata o familie perfecta si nici un Craciun perfect. Dar am fost mereu impreuna si asta a fost cel mai important! Prajitura Petre Roman? Un hit in anii ’90 si mama era foarte mandra ca a primit “reteta originala” de la colega ei Eniko. Rezultatul? A scapat oala cu zahar caramelizat pe jos, in bucatarie, pe mocheta. A prins-o Ajunul Craciunului incercand sa-l dezlipeasca de pe covor. Dar a venit Buni cu provizii de biscuiti de casa spritati si Craciunul nostru a fost salvat!
Bradul cel mai frumos? L-am avut mereu, pentru ca tata era de la munte si mergea el personal sa taie un brad din curtea lor. Toti vecinii si musafirii ne-au admirat bradul argintiu, caruia nu i-am putut pune nici macar varf, atat era de inalt. Si, in mijlocul unui astfel de pelerinaj, in care musafirii veneau sa ne admire bradul, cineva a lasat usa deschisa. S-a facut un super curent si bradul cel argintiu s-a prabusit, cu tot cu globurile pictate manual si obtinute de tata “pe pile”. L-am legat cu o sfoara de calorifer si am inlocuit globurile sparte cu decoratiuni din hartie glasata, facute de mine si fratele meu. Si a fost, din nou, un Craciun Fericit.
Crăciunul tău, surprinzător așa cum e!
Despre asta e Craciunul. Sa fim impreuna. Sa fie fericire. Sa fim asa cum suntem fiecare, pentru ca fiecare omulet e minunat asa cum e. Si orice Craciun petrecut impreuna e perfect, indiferent ca prajitura creste sau nu, ca am impachetat cadourile ca de revista sau nu a fost funda suficient de lunga pentru cutia prea mare. In aceasta idee, prietenii mei dragi de la LIDL au creat campania #BeautifullyNormal – Craciunul tau, surprinzator asa cum e! Decat anost, pretentios si artificial, mai bine sincer, surprinzator si natural. Zgomotos dar distractiv si mereu fericit alaturi de cei dragi. Craciunul tau este exact asa cum iti doresti sa fie 🙂
LIDL vine in sprijinul Craciunului nostru surprinzator cu produsele Deluxe si Favorina, pe care le gasiti in toate magazinele Lidl si care au puterea sa transforme masa de Craciun intr-un adevarat festin, doar ca mult, mult mai usor de pregatit! Produsele Deluxe si Favorina sunt produse speciale, gourmet, de foarte buna calitate, speciale, asa cum trebuie sa fie produsele de sarbatoare. In plus, raportul calitate-pret este exceptional, deci musai musai sa le incercati in sezonul Sarbatorilor.
Le vezi pe raft in Lidl si nu stii cum sa le gatesti? Cum sa le combini pentru a iesi ceva minunat? Nu-i nimic, ma ai pe mine 🙂 Si eu am o sumedenie de idei si tips and tricks pentru folosirea produselor Deluxe in retete speciale pentru cei dragi.
Idei pentru masa de Craciun – Fructele de mare Deluxe, un deliciu light si special!
- gasiti in gama Deluxe diverse tipuri de cocktail de fructe de mare, gata asezonate, care trebuie doar pregatite in tigaie si sunt gata in mai putin de 15 minute.
- le puteti folosi ca si mine, in reteta de Crostini cu fructe de mare. Aveti nevoie doar de felii de paine prajita si amestecul de fructe de mare. Pentru un plus de gust, alegeti o paine speciala, cu seminte sau secara. Pregatiti fructele de mare in tigaie, dupa instructiunile de pe ambalaj. Crostini cu fructe de mare se pregatesc usor, sunt foarte aromati si reprezinta un aperitiv light si gustos pe orice masa festiva.
- puteti folosi cocktailul de fructe de mare si alaturi de paste sau orez, ca si fel principal.
- pentru si mai mult gust, stropiti fructele de mare cu putin vin alb, in ultimele 2-3 minute de pregatire in tigaie
Idei pentru masa de Craciun – Platoul cold-cuts, impresioneaza toti musafirii!
- “cold cuts” se refera la gustari reci: branzeturi, mezeluri, masline, legume etc, aranjate intr-un mod creativ pe un platou frumos. Aici aveti foarte multe optiuni din gama Deluxe: branzeturi (eu am ales Camembert si Parmiggiano Reggiano), mezeluri cum ar fi Mortadella cu trufe sau salamurile nobile (de incercat si Prosciutto crudo si selectiile de salamuri)
- cold cuts este un platou rustic, asa ca arata cel mai bine aranjat pe un fund de lemn sau o tabla de ardezia.
- alternati straturile de mezeluri/produse de carmangerie cu cele de branzeturi, legume proaspete (castraveti, felii de ardei, rosii cherry) si masline sau fructe confiate.
- asocierile de branzeturi si dulceata sunt delicioase! Poti adauga pe platoul tau si un borcanel cu dulceata sau chutney Deluxe.
- in magazinele Lidl gasiti mereu paine proaspat scoasa din cuptor. Incropiti un cosulet cu paine asortata, este perfect alaturi de cold cuts. Eu folosesc ciabatta, painea campionilor, paine padurarului, bagheta frantuzeasca sau painea multicereale.
Idei pentru masa de Craciun – Homarul Deluxe, atat de rosu, atat de prietenos!
- homarul este una dintre delicatesele pe care le gasiti in gama Deluxe si care trebuie sa isi gaseasca locul pe masa voastra!
- homarul se consuma rece, deci trebuie doar sa il lasati la decongelat, de preferinta peste noapte, in frigider. Apoi, daca doresti, il poti si opari in apa fierbinte cu putina sare si diverse condimente. Poti folosi boabe de piper, ienibahar, frunze de dafin, buchet de ierburi aromatice.
- homarul este perfect fiert si gata de consum cand este opac total. Daca il fierbi prea mult, carnea va deveni gumoasa, deci respecta instructiunile de pe ambalaj.
- asigura-te ca este suficiente apa in oala, astfel incat sa acopere total homarul.
- cum stii de cati homari ai nevoie pentru masa ta alaturi de cei dragi? Calculezi cate un homar de persoana.
- carnea de homar este delicioasa. O poti servi alături de maioneza sau unul din sosurile cu hrean din gama Deluxe. Poti pur si simplu sa storci putina lamaie peste carne si sa o servesti alaturi de o salata de orez rosu, de exemplu, asa cum am facut noi.
- daca iti ramane carne de homar, poti pregati o salata delicioasa: toci carnea grosier si o amesteci cu maioneza, putin iaurt grecesc, zeama de lamaie, sare si piper, o lingurita de mustar. Iese o salata delicioasa, perfecta pentru sandwichuri dar si pentru a umple oua, de exemplu.
- homarul este motivul perfect pentru a aduna familia in jurul mesei! Este amuzant de mancat, arata spectaculos, so messy but so much fun 🙂
Idei pentru masa de craciun – Panettone, deliciosul cozonac italian, simbolul Craciunului
- Panettone este cozonacul italian care nu lipseste de pe nicio masa de sarbatoare. Este extrem de popular la nivel mondial, nu doar in Italia.
- In gama de produse Favorina din magazinele Lidl gasesti Panettone clasic sau cu ciocolata. Abele sunt atat in marimea standard cat si mini-panettone. Acesta este ideal pentru cei mici, ca si portie individuala ca desert la sfarsitul mesei, dar si pentru a decora bradutul de Craciun!
- Panettone este delicios alaturi de un pahar de lapte rece, micul dejun perfect. Poate fi o gustare dulce in luna Sarbatorilor. Sau il puteti folosi ca ingredient in diverse retete.
- Triffle este un desert in straturi, in care alternam straturi de pandispan, fructe si crema. In reteta de Triffle cu panettone Favorina alternam straturi de panettone clasic, crema de patiserie (gasiti reteta AICI) si seminte de rodie.
- Triffle cu panettone se asambleaza foarte rapid, in orice vas transparent, putin mai inalt. Puteti sa il asamblati in ultimul moment, inainte de venirea musafirilor, fiind un perfect “desert de interventie”. Dar, la fel de bine puteti sa il asamblati cu cel putin o noapte inainte de servire. Il tineti apoi la rece, pentru a se intrepatrunde aromele.
- Triffle poate fi asamblat in cupe individuale sau intr-un singur vas, pe care il asezati in mijlocul mesei si va fi atractia centrala Crăciunului.
- pentru un efect wow, am decorat Tiffle cu panettone cu trufe de ciocolata Favorina, absolut fabuloase!
- daca va ramane Panettone dupa Sarbatori, il puteti folosi pentru french toast sau “paine in ou”. Taiati panetone felii, il dati prin ou batut cu putina scortisoara, apoi il rumeniti in ulei.
- la fel de bine puteti folosi panettone Favorina si pentru o budinca delicioasa la cuptor. Taiati panettone cubulete. Ungeti un vas termorezistent cu unt, puneti bucatile de panettone, nuci, bucatele de ciocolata. Turnati deasupra oua batute cu putin zahar pudra si putin lapte (un amestec ca pentru omleta). Dati totul la cuptor pana budinca e bine legata. O puteti servi fierbinte, alaturi de un glob de inghetata. Este la fel de buna si rece, de la frigider. O idee excelenta pentru a “recicla” panettone si cozonacul ramas de la Sarbatori, nu?
Sper (de fapt, sunt gospo-sigura) ca v-au fost utile aceste idei pentru masa de Craciun. Vedeti cat de versatile sunt produsele Deluxe si Favorina? In fiecare saptamana veti gasi noi produse Deluxe in magazinele Lidl, nu uitati sa consultati catalogul, ca sa nu ratati nimic 🙂 Iar eu promit sa revin cu noi idei de retete numai bune pentru masa de Craciun. Un Craciun #beautifullynormal surprinzator, asa cum suntem si noi 🙂 Sa va fie de cel mai bine!