Chifle Pave facute in casa

Painea facuta in casa este cu adevarat speciala. Mirosul cand e la cuptor, aroma cand e proaspat coapta, coaja crocanta? Toate fac din painea de casa un adevarat festin. Stiu ca va închipuiti ca e ingrozitor de greu sa faci paine in casa. Mult framantat, multe ingrediente, aluatul cu drojdie care e spaima gospodinelor. Dar cu reteta de azi – Chifle pave facute in casa, o sa va arat cam cat e de simplu!

chifle pave facute in casa

Secretele retetei de Chifle Pave facute in casa:

• este un aluat rapid, pe care il faceti in 5 minute, cu mana sau cu o lingura de lemn
• NU necesita framantare
• folosim o cantitate foarte mica de drojdie, deci nu este o paine crescuta artificial si nici nu se digera greu
• pentru ca folosim atat de putina drojdie, e nevoie ca aluatul sa stea la dospit minim 18-20 de ore. Eu il pregatesc de obicei dupa-masa si il coc a doua zi dimineata.
• din acelasi aluat puteti face si baghete sau paine.

chifle pave facute in casa

• in aluatul de baza puteti agauda, DUPA ce a dospit, seminte, ierburi aromatice, fructe uscate etc
• Chifle Pave este o reteta economica si toate ingredientele le gasiti in magazinele LIDL
• din cantitatile date ies 10 chifle
• chiflele au o coaja foarte crocanta si sunt foarte pufoase la interior
• pentru a dospi, aluatul trebuie sa stea intr-un loc ferit de lumina, le temperatura constanta de 22-23°C. Eu las de obicei vasul in cuptorul inchis, cu lumina aprinsa.

chifle pave facute in casa

Ingrediente pentru 8-10 bucati Chifle Pave:

  • 700g faina 000 Castello
  • 500ml apa calduta
  • 4g drojdie uscata Belbake
  • o lingurita sare Deluxe

chifle pave facute in casa
Intr-un bol foarte mare, punem faina, drojdia si sare. Amestecam cu o lingura de lemn. Turnam in mijloc apa calduta si amestecam cu lingura pana aluatul se leaga. Acoperim vasul cu folie alimentara si il lasam la dospit 18-20 ore. Cand a trecut timpul, rasturnam aluatul pe planseta bine pudrata cu faina. Pudram faina si peste aluat. Intidem aluatul cu mana, astfel incat sa avem o foaie dreptunghiulara. Taiem foaia in 10 fasii. Impaturam fircare fasie in 2, apoi iar in 2 si tot asa pana putem forma o bila de aluat.

chifle pave facute in casa
Asezam cele 10 bile de aluat in tava. Cu ajutorul unei forma pentru gogosi sau unei ustensile pentru curatat mere, facem cercuri pe suprafata chiflei. Desigur, acest pas nu este obligatoriu, dar le da chiflelor pave forma specifica. Deasupra mai pudram putina faina. Lasam sa dospeasca inca o ora, in tava.

chifle pave facute in casa
Dam tava la cuptorul incins la 220°C si coacem chiflele 20-25 minute. Punem tava pe gratarul din mijloc al cuptorului, iar sub el punem o cratita cu apa. Aburul ajuta chiflele sa creasca frumos. Timpul de coacere variaza in functie de cat de rumenita doriti sa fie coaja. Chiflele sunt gata cand le le batem pe fund si suna a gol, avand o coaja tare.

chifle pave facute in casa
La final obtinem niste Chifle Pave exceptionale, cu o coaja super crocanta si un miez pufos! Le putem folosi la sandwichuri si la orice vrea sufletul nostru. Va garantez ca o data ce la incercati si vedeti ca nu puteti da gres cu aceasta reteta, Chifle Pave vor fi mereu pe masa voastra. Si ce poatr fi mai fain de Craciun decat sa va serviti musafirii cu paine facuta in casa? Sa va fie de cel mai bine!

chifle pave facute in casa

12 Comments

  1. CORINA

    Buna Teo, cum le pastram daca nu le mâncăm pe toate? Ma refer 2…3 zile? Au iesit absolut delicioase. Sigur voi mai face!!!!

    • Salut, Corina. Ca pe orice paine, in punga intr-un dulap sau chiar frigider. Dupa 3 zile poti sa le bagi putin la cuptor sa le incalzesti sunt sunt perfecte.

  2. Se pot face si cu faină 650? Dacă da, care sunt proporțiile de apă și făină?

  3. Teo, la dospit la frigider sau temperatura camerei? Ca sunt multe ore de dospit și am dubii

    • Asa cum am mentionat si in text: pentru a dospi, aluatul trebuie sa stea intr-un loc ferit de lumina, la temperatura constanta de 22-23°C. Eu las de obicei vasul in cuptorul inchis, cu lumina aprinsa.

  4. Daniel

    Am făcut cu maia (50 g). 9 ore la temp camerei si restul la frigi, ca mi-a fost teama. Au iesti foarte bune. Multumesc!

  5. Buna, Teo! In cazul in care am doar drojdie proaspata, ar trebui sa dublez cantitatea (8-10 g drojdie proaspata)? Multumesc anticipat pentru raspuns:)

    • Buna, Mara. 7g drojdie uscata=25g drojdie proaspata, deci da, va trebui sa pui mai multa drojdie proaspata.

  6. Giulia

    Buna Teo! Si daca folosim drojdia proaspata respectam acelasi timp de dospit? Multumesc anticipat 🙂

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.