Si, cum a fost vacanta de 1 mai? Scurta, stiu. Desi a avut cateva zile libere de Pasti si o zi in plus libera de 1 Mai, am impresia ca aceste “weekend-uri prelungite” mai mult ma destabilizeaza decat ma ajuta, nu apuc sa ma odihnesc cum mi-as dori si nici nu stiu cum sa ma impart: sa stau cu Luca, sa fac treburile din casa cu care am ramas in urma, sa ma bucur ca si agentiile sunt in concediu si nu mai primesc mail-uri sau, dimpotriva, sa ma agit ca prea “nu muncesc nimic” si sa profit de o zi libera in plus sa fac cat mai multe retete in avans. Complicat, complicat!
Si mai mult de atat, acum mi-a venit cu adevarat pofta de vacanta si…asta e imposibil chiar acum 🙂 Dar, asta este, mai mancam o bucata de Prajitura Paradis si ne consolam ca, la un moment-dat in anul asta, voi avea si un concediu in adevaratul sens al cuvantului!
Prajitura Paradis este o prajitura usoara, de vara, care se pregateste destul de simplu si are o crema fina, delicioasa, pe baza de mascarpone si frisca. Este o prajitura foarte versatila, puteti adauga cacao in blat sau fructe in crema, o puteti insiropa cu sirop din compot sau sirop de zahar ars si o puteti decora dupa cum va dicteaza imaginatia!
[box type=”info” size=”large” style=”rounded” border=”full”]Sfaturi utile pentru Prajitura Paradis[/box]
- ingredientele de mai jos sunt pentru o tava mare, de 30*40cm, cu portii suficiente pentru 20-30 persoane. Daca doriti o prajitura mai mica, puteti foarte usor sa injumatatiti cantitatile de mai jos
- folositi smantana pentru frisca, nu inlocuitori vegetali. Pentru ca frisca sa se bata foarte bine de fiecare data, va sugerez sa o bateti intr-un bol de sticla sau de inox. Bolul folosit, paletele mixerului si smantana dulce trebuie sa fie foarte reci. Eu le tin pe toate 5-10 minute la congelator inainte de folosire si nu am dat gres niciodata
- puteti coace doua blaturi separate, asa cum am facut eu, sau puteti coace un singur blat, pe care il taiati mai apoi in doua foi. Eu prefer mereu sa coc blaturi separate pentru prajituri si torturi, astfel cred mai frumos si mai uniform. Pentru a fi sigura ca blaturile sunt uniforme, cantaresc de fiecare data cantitatea de compozitie pentru a o imparti “frateste” intre tavi
- dupa ce ati copt blaturile si tava e rece, o tapetam cu folie alimentara si asamblam Prajitura Paradis in tava in care am copt-o
- daca doriti o prajitura mai “umeda”, o puteti insiropa cu sirop din compotul de fructe sau sirop de zahar ars
- daca nu gasiti crema de lapte condensat, il puteti pregati folosind reteta mea de AICI
Ingrediente pentru blat Prajitura Paradis:
- 350g faina
- 120g amidon
- 300g zahar tos
- 6 oua mari
- 400ml iaurt grecesc sau un iaurt gras
- 150ml ulei de floarea soarelui
- un pliculet praf de copt
- ½ ligurita sare
- o lingura coaja de lamaie
- miezul de la o pastaie de vanilie
Ingrediente pentru crema Prajitura Paradis:
- 500ml smantana dulce pentru frisca
- 500ml mascarpone
- 200ml crema de lapte condensat
- 3 linguri miere
Mod de preparare Prajitura Paradis
- incingem cuptorul la 180°, ungem cu unt si tapetam cu faina tava de 40×30 cm
- batem spuma ouale si zaharul tos, pana isi dubleaza volumul si granulele de zahar nu se mai simt
- adaugam iaurtul, vanilia, coaja de lamaie, uleiul si amestecam foarte bine
- cernem desupra faina, amidonul, sarea, praful de copt. Amestecam din nou pana avem o compozitie omogena, lucioasa
- distribuim compozitia in tava/tavi si coacem 25-30 min sau pana trece testul scobitorii. Atentie! Daca veti coace un singur blat, timpul de coacere creste, daca veti coace 2 foi separate, scade. Cel mai bine este sa urmariti prajitura pana este frumos rumenita si o scobitoare introdusa in centrul ei iese curata, fara urme de aluat
- lasam blatul sa se raceasca in tava, apoi il mutam pe blatul din bucatarie si il lasam sa se raceasca foarte bine inainte de a-l felia. Daca aveti doua blaturi, trebuie la fel, sa fie reci cand le umpleti
- pentru crema, batem frisca foarte bine, apoi adaugam restul ingredientelor si amestecam pana avem o crema omogena. Lasam crema la frigider pana se racesc blaturile
- pentru a asambla prajitura: tapetam tava in care am copt blaturile cu folie alimentara de plastic si asezam primul blat. Il insiropam daca dorim, apoi punem crema si o nivelam folosind o spatula. Nu uitati sa lasti cca o cana de crema pentru decor. Asezam al doilea blat/foaie si o apasam foarte bine peste crema. Folosim crema pusa deoparte pentru a decora Prajitura Paradis
Puteti sa folositi toata crema in interiorul prajiturii si apoi sa decorati prajitura simplu, cu zahar pudra sau cacao, in functie de preferinte. Este ideal ca Prajitura Paradis sa stea la frigider peste noapte inainte de a o felia. Se pastreaza foarte bine la frigider, in caserole inchise ermetic timp de 4-5 zile si este o gustare dulce ideala pentru pachetelul de la scoala. Sper ca v-a placut reteta de Prajitura Paradis si ca o veti incerca in aceasta vara. De fapt nu sper…chiar TREBUIE sa o incercati in aceasta vara!
Ah…Am un magazin in zona care face o prajitura asemanatoare, de-mi place la nebunie. N-am indraznit s-o caut pe internet, dar ma bucur ca am gasit intamplator reteta ta. O trecem la caiet.
Doamne ajuta! 🙂
Crema de lapte condensat?? Cum se face?
Cu reteta de aici: https://teoskitchen.ro/2016/02/lapte-condensat-facut-in-casa.html
Buna Teo, vreau sa fac si eu aceasta prajitura, problema e ca va trebui s-o transport cu masina si nu stiu daca rezista crema dupa cateva ore in caldura din masina. crezi ca ar fi mai bine sa folosesc putina gelatina pt crema?
Rezista crema foarte bine, dar poti pune si putina gelatina pentru extra-siguranta 🙂
Buna Teo! De catece ori caut o reteta ,o caut pe site ul tau pe care il urmaresc de ani de zile si am incredere in retele tale si de asemenea in gusturile tale. Vreau doar s te intreb de amidonul din aceasta reteta. Este 120g ? Eu nu ma pricep deloc la prajituri,dar mi s pare enorm deoarece cand am cumparat amidon am gasit la pliculete de cate 8g fiecare. Multumesc
Buna Beatrice 🙂 Cred ca confuzi midonul cu amoniacul 🙂 Amionul este la punga mare si inlocuieste/ajuta faina 🙂
Buna ziua! O intrebare! Am facut ieri prajitura… doar ca blaturile le’am insiropat si tot sunt mai tari..parca nu intra compotul de ananas in blaturi.. oare le-am copt prea tare sau? Iesea foarte bine daca blaturile erau insiropate.
Salut Gabriela, eventual niste fa niste gaurele cu scobitoarea in blat inainte de insiropare. Asa va intra bine siropul.