Prajitura cu portocale, o prajitura pe cat de simpla, pe atat de spectaculoasa datorita gustului inedit. Nu, nu folosim esenta de portocale si nici alte arome, ci gustul special este dat de piureul de portocale facut dintr-o portocala intreaga, data prin blender. Restul ingredientelor sunt la fel de simple si accesibile si le gasiti oricand, in orice magazin Lidl 🙂
[box type=”info” size=”large” style=”rounded” border=”full”]Ce mai trebuie sa stiti despre reteta de Prajitura cu portocale?[/box]
- eu am folosit o tava rotunda, cu diametrul de 20cm, dar puteti folosi si o tava de copt dreptunghiulara, de 25x30cm
- pentru glazura de ciocolata am folosit 50g ciocolata amaruie Bellarom, o lingura de ulei si o lingura de miere, pe care le-am topit impreuna la baie de abur, la foc mic. Am lasat totul sa se racoreasca putin apoi am turnat glazura peste prajitura cu portocale
- prajitura cu portocale este foarte densa, asa ca o puteti folosi si pe post de blat de tort, nu necesita insiropare pentru ca este foarte “umeda”. Puteti umple tortul cu o Crema rapida de ciocolata si mascarpone, pe care o gasiti aici
- pentru varianta cu vanilie, puteti incerca reteta de Crema de vanilie pentru torturi si prajituri (click pe denumire pentru reteta)
- pentu decor am ales cateva felii de portocala si putina nuca taiata grosier si cred ca nici nu e nevoie de mai mult pentru o prajitura impresionanta
- daca nu va place combinatia de portocala-ciocolata si doriti o altfel de glazura pentru Prajitura cu portocale, puteti sa o glazurati cu dulceata de portocale diluata cu putina apa sau cu dulceata de caise, imediat ce o scoateti din cuptor, cat e inca fierbinte
Ingrediente pentru Prajitura cu portocale (10-12 portii)
- 250g faina Castello
- 250g zahar tos
- 100g unt Pilos
- o portocala mare
- 3 oua
- un pliculet praf de copt Belbake
- miezul de la o pastaie de vanilie Belbake
- un praf de sare Castello
Incingem cuptorul la 180°C si ungem cu unt si faina sau non-stick spray o tava de copt rotunda, cu diametrul de 20 cm.Spumam ouale impreuna cu zaharul, 10 minute cu mixerul la voiteza mare, pana avem o spuma albicioasa. Intre timp, taiem portocala cubulete si o dam prin blender, cu tot cu coaja, pana obtinem un piure.
Adaugam untul topit si racit, vanilia, faina, sarea si praful de copt. Amestecam pana avem un aluat omogen. Adaugam piureul de portocala in compozitie si omogenizam. Coacem prajitura 30-40 minute sau pana este frumos rumenita si trece testul scobitorii.
Este o prajitura delicioasa, foarte aromata, care se pastreaza la fel de umeda si pufoase 3-4 zile la figider…desi mi-e greu sa cred ca va rezista 4 zile 🙂 Sa va fie de cel mai bine!
un fel de portocalabread, foarte buna. recomand
Buna, Teo! Arata foarte bine prajitura. Imi poti spune ce functie trebuie setata pentru cuptor ca sa creasca atat de frumos blatul?
functia de ventilatie 🙂 mult spor!
Bună Teo! Am făcut prăjitura, dar am folosit-o drept blat pentru tortul de Revelion. Foarte, foarte bun! Într-adevăr nu mai trebuie însiropat. Pentru că tava mea are diametrul de 26 cm, am dublat cantitățile și mi-a ieși un suuper blat, destul de înalt și foarte aromat. Bineînțeles că s-a dublat și timpul de coacere. Mulțumesc pentru rețetă și continuă să ne încânți cu rețetele tale!
Buna, Teo! Arata minunat si sunt convinsa ca e absolut delicioasa.
Imi poti spune, te rog, cum trebuie sa adaptez cantitatile pt o tava cu un diametru de 26 cm?
Multumesc
Salut, Paula. Va trebui sa faci cateva mici calcule in functie de tava ta, cu regula de 3 simpla merge repede. Sau poti face aceasta cantitate in tava ta, nu va iesi o prajitura la fel de inalta, dar gustul va fi la fel. Mult spor!
buna, Teo…si deasupra, glazura de ciocolata amaruie , nu?
Salut, Iulia! Glazura de ciocolata amaruie merge de minune! Dar cum ziceam si in articol, merg si alte variante.
Buna, pot folosi amidon in loc de faina? dubla cantitatea dupa cate stiu. Multumesc!
Salut. Nu as recomanda asta, sincer. Mai degraba cu un mix de faina fara gluten, care are si alte tipuri de faina, nu doar amidon.
Multumesc!