Negresa pentru Craciun

negresa de craciun

Negresa pentru Craciun este propunerea mea de prajiturica pentru mamici si copii: o negresa delicioasa, super-ciocolatoasa, pe care o prezentam insa intr-un mod inedit – o taiem in triunghiuri si o decoram cu ciocolata verde si bombonele, exact ca pe un bradut de Craciun 🙂

Multumesc, Pinterest, pentru inspiratie!

Cateodata ma intreb cum era viata de gospo-diva inainte de Pinterest. Si…era destul de grea: cumpara reviste, cumpara si mai multe reviste, cauta aici, cauta dincolo. Acum, toate ideile simpatice din care ma pot inspira pentru blog sunt intr-un singur loc: Pinterest. De acolo le pot intoarce, interpreta, modifica si transforma in idei noi si faine pentru voi. Pentru ca nu am o imaginatie chiar nesecata. 🙂 Asa am ajuns la propunerea mea pentru azi: Negresa pentru Craciun, in forma de braduti impodobiti!

negresa de craciun

[box type=”info” size=”large” style=”rounded”]Si mai multe idei de Negresa pentru Craciun![/box]

  • eu am ales negresa pentru ca si eu si Luca suntem fani ciocolata, dar puteti la fel de bine sa faceti un pandispan sau o prajitura la tava care va place foarte mult si sa o transformati in braduti
  • “ciocolata verde” sunt de fapt chips-urile de ciocolata de a Wilton, pe care le gasiti de cumparat online, dar, la fel de bine, puteti folosi ciocolata alba, ciocolata cu lapte sau ciocolata amaruie, in functie de preferinte sau puteti face o glazura din zahar pudra si cativa stropi de apa, apoi sa o colorati cu putin colorant alimentar gel
  • acadelele pe care le-am folosit pe post de “triunchi” al bradutilor le gasiti in perioada aceasta peste tot, in toate magazinele, dar puteti la fel de bine sa le inlocuiti cu fragarui sau mini furculite de lemn pentru aperitive

negresa de craciun

Ingrediente negresa (tava 2025cm):

  • 250g ciocolata
  • 200g unt
  • 4 linguri cacao
  • 200g zahar
  • miezul de la ½ baton vanilie
  • 3 oua mari
  • 130g faina
  • ½ lingurita praf de copt
  • ¼ lingurita sare

Pentru “negresa pentru Craciun”, topim untul si ciocolata intr-o craticioara, la foc mic, amestecand des. Trebuie sa rezulte o crema lucioasa, pe care o punem intr-un bol incapator. Amestecam zaharul si cacaua, apoi ouale, pe rand, amestecand dupa fiecare. Punem si vanilia si putina esenta de rom, daca va place. La final cernam faina, sarea, praful de copt si amstecam din nou. Turnam compozitia obtinuta (care trebuie sa fie omogena si lucioasa) intr-o tava de 20x25cm, pe care o tapetam cu unt si cacao sau unt si hartie de copt. Coacem negresa in cuptorul incins la 180°C timp de 20-25 min.

Negresa trebuie sa ramana usor lichida la mijloc si nu coapta complet, ca un pandispan. Lasam apoi negresa sa se raceasca foarte bine, o taiem in fasii, apoi in triunghiuri. Punem in fiecare triunghi o bucata de acadea, pe post de trunchi al bradutului. Topim candy melts verzi sau ciocolata alba in care punem in strop de colorant sau facem o glazura din zahar pudra si putina apa, cu un pic de colorant verde gel. Decora bradutii cu ciocolata pe care o punem intr-o punguta pe care o taiem la un colt, apoi decoram cu bombonele sau decoratiuni de zahar cu teme de Craciun.

negresa de craciun

Desi “pretextul” a fost ca “Negresa pentru Craciun” a fost un desert facut special pentru Luca, trebuie sa recunosc ca, la micul dejun, am furat si eu cate un bradut, care merge perfect langa o ceasca de cafea, de ciocolata calda sau lapte cald cu un strop de miere si scortisoara! Sa va fie de cel mai bine sis a aveti Sarbatori cu lumina si liniste in suflet!

negresa de craciun

 

 

 

4 Comments

  1. Corina

    Buna Teo. Poti sa imi spui ce tip de ciocolata folosesti. Ma gandesc ca ea are tot farmecul acestei prajituri . Multumesc si Sarbatori Fericite!

  2. Anisoara

    Am facut acesti braduti frumusei si gustosei pt masa de Craciun la church, pur si simplu au disparut intr-o clipeala. Foarte gustosei si foarte frumusei si taaare usor de facut, chear si o incepatoare in bucatarie ii face de nota 10. Multumesc de reteta

    • Ma bucur mult ca a fost pe placul vostru. E una dintre cele mai iubite retete si in familia noastra.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.