“Jumari!” asta mi-ati spus ca aveti la indemana in LIVE-ul “Ce-ai prin frigider?” pe care il tin in fiecare zi de luni, impreuna cu prietenii mei de la Coca-Cola, pe pagina de Facebook Teo’s Kitchen. Jumari aveti in frigider? Jumari vom folosi ca si ingredient principal in reteta noastra de azi – Pasta de jumari cu cartofi. Sigur, jumarile sunt delicioase de unele singure, alaturi de o ceapa rosie “cinstita” si, cel putin la noi in Ardeal, reprezinta o masa in sine. AICI gasiti reteta faimoasei Buni Sia pentru jumarile ei delicioase si azi vom folosi jumarile pe care si voi ati spus ca le aveti in frigider, intr-o reteta absolut delicioasa – Pasta de jumari cu cartofi.
Care sunt comentariile care au inspirat reteta de azi?
Ioana Cazacu “Pasta de jumari!”
Adriana Iuliana Ryan “Pogacele cu jumari?”
Maria Maria “Jumari si peste pls!”
Ramona Cojocaru “Vreau si eu jumaaaari!!”
Anca Ormenisan “Jumări, brânza topita, varza murata.”
Pasta de jumari cu cartofi este o reteta cu traditie in familia mea, mama Lucia, fiica lui Buni Sia, cum ar veni, pregatea mereu pasta de jumari de Sarbatorile de Iarna, ca si aperitiv. Imi aduc aminte cu mare drag borcanul care trona in frigider si de care nu aveam voie sa ne atingem pana la masa de Craciun. Si, pentru ca am vrut ca reteta pe care vi-o arat azi sa fie cat mai autentica, am sunat-o pe Buni Luci (pentru mine e mama Lucia, pentru Luca e “buni Luci”) sa imi aduca de urgenta caietul ei cu retete. Caietul cu retete, cel din care v-am adus unele dintre cele mai simpatice retete de pe blog, cum ar fi Piersicile umplute cu crema, fursecurile Non-plus-ultra sau Nucile umplute, a fost inceput de mama in 1979, cand s-a casatorit. Este un caiet cu paginile ingalbenite de vreme, stropite cu ulei sau murdarite de cacao, un caiet plin de retete pretioase, printre care si reteta de Pasta de jumari cu cartofi 🙂
Ingrediente pentru un borcan de 800g:
- 300g jumari
- 3 cartofi fierti in coaja
- 2-3 oua fierte tari
- 50g castraveti murati
- o ceapa rosie mare
- o lingura mustar
- sare si piper dupa gust
Fierbem cartofii in coaja, in apa cu sare. Cartofii sunt fierti cand furculita intra foarte usor in ei. Ii lasam sa se raceasca, ii curatam de coaja, ii taiem cubulete mari. Fierbem ouale tari, curatam ceapa si o taiem bucati mai mari, apoi punem toate ingredientele in blender si le amestecam pe functia pulse, pana obtinem o pasta in care jumarile si restul ingredientelor se simt in bucatele. Potrivim la gust de sare si piper.
Pasta de jumari este gata! Se pastreaza in borcanele inchise ermetic si rezista perfect o saptamana intreaga in frigider. Noi am servit-o pe felii de paine rustica, alaturi de o Coca-Cola rece. #tastethefeeling alaturi de toti cei dragi la masa de Craciun!
Si mustarul??
Mustarul se pune si el in blender alaturi de toate ingredientele, asa cum este mentionat in text.