Salut gospodinele mele dragi! 🙂 A venit toamna in bucataria voastra? E cu miros de dovleac si miros de mere coapte? Cu putina aroma de scortisoara si un hanorac pufos luat peste sortul de bucatarie? Eu stiu ca a venit toamna in bucataria voastra pentru ca mi-ati scris asta intr-o sumedenie de comentarii! In fiecare luni, pe Pagina de Facebook Teo’s Kitchen avem LIVE-ul “Ce-ai prin frigider?” powered by Cola-Cola, unde voi imi spuneti ce ingrediente aveti la indemana in frigider si in camara, iar eu va propun retete noi, in combinatii inedite, retete pe care le puteti pregati foarte usor, cu ingrediente comune.
Care sunt comentariile care au inspirat reteta de azi?
Adriana Iuliana Ryan “Avem mere dar avem si dovleac!”
Denisa Lazar “Nu ma uita cu dovleacul si smantana lichida ! Am avut un dovleac mare, jumatate l-am copt si nu stiu ce sa fac cu cealalta jumatate ramasa, mi-ar parea tare rau sa il arunc.”
Grozea Moga Alina “Buna Teo. Am ceva pesto, zuchinni, dovleac, si niste creveti! Hai salveaza ma :)) te puuup”
Alina Dragu “Dovleac neplacintar am!”
Elena Rahim “Broccoli, conopida,morcovi, ciuperci, fennel, dovleac placintar, dovlecel!”
De ce m-am gandit sa va propun reteta de negresa cu dovleac?
✓pentru ca este o idee noua pentru folosirea dovleacului copt, pe langa retetele clasice, cum ar Placinta cu dovleac sau Supa crema de dovleac copt
✓pentru ca este o reteta foarte rapida, pentru care nu aveti nevoie de ingrediente deosebite si nici de alte ustensile in afara de un bol incapator si un tel sau un mixer. In plus, pentru masurarea ingredientelor folosim o cana de 250ml, fara a fi nevoie de un cantar de bucatarie
✓este o negresa foarte sanatoasa, o gustare de care ne putem bucura fara a avea remuscari. Eu am folosit cacao indulcita, dar puteti folosi si cacao amara daca va doriti un gust mai intens de ciocolata. Am adaugat si putin zahar brun, pe care il puteti omite sau puteti folosi pentru indulcire sirop de artar, de agave sau miere.
✓am ales scortisoara pentru ca imi place foarte mult combinatia scortisoara+dovleac, dar puteti aroma negresa cu dovleac si cu vanilie sau rom, dupa cum va dicteaza sufletelul
✓cu tot cu timpul de coacere, negresa cu dovleac se pregateste intr-o jumatate de ora, deci este un minunat “desert de interventie” cand va e pofta de ceva dulce
✓este un desert de post, vegan si fara gluten! Iar daca nu va place dovleacul in mod deosebit sau nu il aveti la indemana, puteti inlocui piureul de dovleac cu piure de cartof dulce sau banana foarte bine coapte, date prin blender. Dupa cum vedeti, posibilitatile sunt nenumarate, trebuie numai sa va inarmati cu un pic de creativitate in bucatarie, cu buna dispozitie, chef de gatit si o Coca-Cola rece 🙂
✓puteti folosi unt de arahide cremos sau chunky, pentru o negresa cu o textura mai crocanta
Ingrediente pentru 6-8 portii:
– 2 cani piure de dovleac copt (500g)
– o cana unt de arahide (250g)
– 2/3 cana cacao dulce (80g)
– 1/2 cana zahar brun (optional)
– un praf de scortisoara
Mai intai incingem cuptorul la 180° si ungem cu unt sau ulei o tava cu dimensiunile 10x15cm. Cu cat tava este mai mica, cu atat negresa va fi mai inalta. Nu uitati ca nu avem niciun agent de crestere (praf de copt, bicarbonat). Punem toate ingredientele intr-un bol incapator si le amestecam foarte bine cu mixerul sau telul pana avem o compozitie omogena, foarte bine legata.
Turnam compozitia in tava si o nivelam folosind o spatula. Negresa se coace 13-15 minute, sau pana face crusta. Nu uitati ca o negresa care se respecta, are un mijloc cremos, deci nu coaceti prajitura prea mult, crezand ca este necoapta la mijloc.
Cam atat este de simpla reteta de azi! Daca doriti, puteti sa ii faceti negresei si o glazura foarte simpla, din mascarpone, frisca batuta si putina miere – Sper ca v-a placut reteta de azi, sper ca si voi considerati ca este o idee buna pentru folosirea dovleacului si abia astept sa vad ce ingrediente imi spuneti ca aveti in LIVE-UL “Ce-ai prin frigider?” de saptamana viitoare! #tastethefeeling of brownies si nu uitati sa folositi hashtag-ul #tastethefeeling pe Facebook si Instagram cand pregatiti retetele de pe Teo’s Kitchen!
Cred ca asta va fi desertul meu preferat. Combina 2 lucruri de care sunt absolut indragostita: dovleacul si ciocolata.
Este delicioasa, promit! 🙂
Sigur negresa asta este fara faina? Multumesc.
Foarte sigur 🙂
Untul de arahide din comert are zahar… am cautat o groaza si nu am gasit… cred ca trebuie sa imi fac eu untul, in casa, ca prajitura sa fie chiar fara zahar!
Este si in comert unt de arahide fara zahar, i varianta lui bio 🙂
Buna ziua,
Eu folosesc unt de arahide de la firma Calvè si este fara zahar. Se gaseste aproape in toate magazinele mega image ( chiar si in cele mai micute)