Azi pregatim impreuna Fursecuri “Baci di dama” pentru ca…#SaptamanaItaliana la LIDL!!! De fiecare data cand se intoarce Saptamana Italiana stiu ca urmeaza un cos plin de produsele Italiamo, pe care le iubesc maxim si care imi aduc aminte mereu de concediul cel frumos la Roma…sau poate de cel la Venetia? 🙂 Prosciuto crudo, provolone, Mortadella,mascarpone, pe toate le gasiti saptamana aceasta la Lidl! Apropo, de fiecare data cand insirui produsele italiene in ordinea de mai sus, imi aduc aminte de melodia mega simpatica si vesela – Zuppa Romana. O piesa de rezistenta la toate nuntile la care am fost vreodata, melodia care iti declanseaza buna-dispozitie de la primele acorduri si pe care o iubesc maxim! Asa ca m-am gandit sa va las si piesa aici, in caz ca doriti sa o ascultati pe fundal, cat timp cititi reteta de “Baci di dama”. Si sper eu va si apucati sa pregatiti ingredientele.
Ce sunt “Baci di dama”? Sunt niste fursecuri absolut delicioase, super fragede, care se topesc in gura, o combinatie perfecta intre alune de padure sau migdale si ciocolata neagra. Aceste fursecuri sunt originale din orasul Tortone, Piemone iar denumirea lor, care se traduce “Sarutari de doamna” vine tocmai de la forma lor: doi biscuiti fragezi, lipiti impreuna cu ciocolata, la fel ca buzele indragostitilor 🙂 In reteta initiala de la 1800, erau folosite exclusiv alune de padure, migdalele fiind mult prea scumpe la vremea respectiva. Ulterior, faina din alune de padure a fost inlocuita cu cea de migdale. In varianta lor cu faina de migdale, fursecurile se mai numesc si “Baci Dorati”, adica “Sarutari de aur”. In prezent, fursecurile “Baci di dama” se pregatesc atat cu alune de padure cat si cu migdale. Sau chiar cu un mix din ambele.
Este o reteta care se pregateste foarte rapid. Aluatul fiind gata in doar cateva minute, trebuie tinut la frigider 10-15 minute, numai cat preincalzim cuptorul. Este un aluat simplu, pe baza de unt, pe care il puteti pregati folosind mixerul sau, la fel de bine, il puteti framanta cu mana. Adevaratul test de rabdare si minutiozitate vine cand trebuie sa modelam fursecurile in bilute perfecte, de marimea unei alune de padure. Este foarte important ca bilutele de aluat sa fie de acceasi dimensiune, pentru ca fursecurile sa fie perfecte.
Asa ca, daca aveti ajutoare in bucatarie, acum e momentul sa le chemati la treaba 🙂 Din ingredientele date ies undeva la 100 de jumatati, deci 50 de fursecuri finite. E ceva treaba, insa rezultatul final merita tot efortul! In plus, “Baci di dama” se pastreaza foarte bine pana la 2-3 saptamani in cutii inchise ermetic. Aluatul se poate congela, daca nu doriti sa le coaceti pe toate o data. Eu am facut exact asa: din jumatate de compozitie am copt fursecurile pe care le vedeti in poze, iar cealalata jumatate de compozitie sta cuminte la congelator, intr-o punga cu fermoar si asteapta sa fie coapte de ziua lui Luca 🙂
Ingrediente pentru 50 fursecuri:
Timp de preparare 1 ora, dificultate medie:
- 150g zahar pudra Castello
- 300g unt Pilos rece
- un galbenus
- 450g faina Castello
- 150g migdale Belbake
- un praf sare Castello
- 200g ciocolata amaruie Bellarom (pentru a lipi fursecurile)
Mai intai pregatim aluatul: taiem untul rece cubulete si il amestecam cu zaharul pudra, cu mixerul la viteza mare, pana avem o spuma. Adugam galbenusul si sarea, amestecam bine. Dam migdalele prin blender si le maruntim foarte fin, ca pe o faina. Adaugam faina si faina de migdale peste amestecul de unt si continuam sa amestecam cu mixerul. Va rezulta un aluat tare si foarte bine legat. Dam aluatul la rece 10-15 minute sau pana cuptorul este incins la 180°C.
Pregatim 2 tavi mari, pe care le tapetam cu hartie de copt. Formam bilute de aluat, de marimea unei alune de padure, cate se poate de egale si le asezam in tava, lasand 2 cm intre fiecare. Cu cat bilutele de aluat sunt mai mici, cu atat scad si sansele ca ele sa se lateasca exagerat la copt. Coacem fursecurile 10-12 minute sau pana se crapa usor deasupra. Pentru ca vom coace mai multe ture, nu uitati sa scadeti usor timpul de coacere de la o tura de fursecuri la alta, pe masura ce cuptorul se incinge tot mai mult. Fursecurile trebuie sa fie complet racite inainte de a le lipi, pentru ca aluatul este foarte fraged si sfarmicios.
Cand fursecurile sunt reci, le putem lipi doua cate doua, folosind ciocolata amaruie, pe care o topim la baie de abur, apoi o lasam sa se raceasca la temperatura camerei, altfel va curge din fursecuri. Punem cate un sfert de lingurita de ciocolata pe fursec, apoi ii lipim jumatatea.
Sunt niste fursecuri extraordinar de aromate, care creeaza dependenta si veti constata ca 50 de bucati dispar mai repede decat le-ati copt 🙂 Sper din suflet ca va place reteta de azi, sper sa o incercati pentru familia voastra, iar daca aveti copii, sa ii chemati sa va ajute la modelarea fursecurilor, pentru ca vor fi absolut incantati!
Sa va fie de cel mai bine si sa va bucurati de #SaptamanaItaliana de la Lidl! Si, daca aveti nevoie de si mai multa inspiratie pentru ingredientele Italiamo, aveti mai jos idei de retete cu produsele din aceasta gama 🙂
RISOTTO CU DOVLEAC SI GORGONZOLA
Buna seara. Ce se intampla daca folosesc ingrediente si de la alti…producatori ? Schimba fragezimea si deliciul acestor fursecuri ? Multumesc.
🙂
Multumesc tare mult!
Salut Teo! Ciocolata dintre cele doua jumătăți se va întări într-un final?
Cu siguranta da 🙂
Cele mai bune fursecuri!!!! Le-am facut de Craciun si au fost tare apreciate. Eu am copt fursecurile seara si a 2 a zi dimineata am avut ajutoare la lipitul lor din partea baietilor doar ca usor, usor tot dispareau din fursecuri. Doua se mancau, unul ajungea in recipient si tot asa. Multumim, Teo! ❤
Draga Teo, vad ca ai migdale de la Lidl! Unde Doamne iarta-ma le tin, ca eu nu le gasesc niciodata?!?
Daca le gasesc faci si eu niste pupici de-astia!
Salut! Migdalele sunt la standul cu chestii pentru copt, nu la cel cu nuci & co 😀
Buna! Daca nu am sufieciente migdale, le-as putea inlocui cu altceva? Mersi! 🙂
Salut! Eventual cu alune.