Dulceata de dovlecei

dulceata de dovlecei

Dulceata de dovlecei, la fel ca dulceata de ceapa sau cea de ardei iute sunt dulceturi condiment, care se potrivesc mai degraba alaturi de branzeturi asezate frumos pe un platou, alaturi de carne la gratar, fripturi sau tocanite ori in sandwich-uri de tot felul mai degraba decat pe un biscuit, dimineata la micul dejun. Painea prajita, unsa cu un strat generos de branza de capra si un alt strat generos de dulceata de dovlecei? Asta da gustare!…sau pranz, sau aperitiv la o masa de sarbatoare. In plus, borcanele de dulceata de dovlecei pregatita in casa, decorate frumos cu o sfoara si cu o eticheta cu numele gospodinei care le-a pregatit, sunt cadouri minunate pentru cei dragi!

dulceata de dovlecei

Cum am ajuns la reteta de azi? Inspirata de voi, desigur! 🙂 In fiecare zi de luni, ca sa incepem saptamana culinara impreuna, ne vedem pe Pagina de Facebook Teo’s Kitchen, unde are loc minunatul-super-simpaticul LIVE “Ce-ai prin frigider?” powered by Coca-Cola si de drag sufletului meu. Cum decurg lucrurile? Voi imi spuneti in comentarii ce ingrediente aveti la indemana in frigider si in camara si eu gasesc retete in care sa le folosim! Apoi, in fiecare saptamana, ingredientele din comentariile voastre se transforma intr-o reteta pe blog 🙂

Care sunt comentariile care au inspirat reteta de azi?
Maria Mirela Buna,Teo !Bine ne-am regasit ! Sa va fie de bine concediul /vacanta !Asteptam impresii de pe unde ai fost ! In frigider am cam asa :dovlecei,cas,ardei,vinete,ton,iar langa el am tagliatele,ce imi sugerezi?

Adriana Iuliana Ryan Ce sa fac cu dovlecelul din frigider ?

Magda Stamate Dovlecei, vinete, ardei gras, morcovi, sfecla….

Delia Candea Salutare , Teo cea draguta! Am ciuperci champignon, dovlecei si zuchini.

Adelina Sontea Buna Teo , am iaurturi de băut , suc de roșii , dovlecei , branza. Multumesc!

dulceata de dovlecei

Asa ca azi gatim dulceata de dovlecei, un condiment exceptional, pe care o data ce il gustati, veti dori sa il aveti mereu in frigider. Sau in camara! Pentru ca dulceata se pastreaza foarte bine timp de minim 1 an daca sterilizati borcanele inainte si dupa ce le umpleti cu dulceata. Pentru a steriliza borcanele, le spalam bine, apoi le asezam pe o tava si le dam 10-15 minute in cuptorul incins la 110°. Punem dulceata fierbinte in borcanele fierbinti, pana la locul unde incepe filetul, apoi strangem bine capacul. Fierbem borcanele 10 minute, apoi le scoatem pe un servet de bucatarie si le lasam 24 de ore sau pana se racesc complet. Ne dam seama ca sunt sigilate daca butonul din mijlocul capacului nu se ridica atunci cand e apasat. Dulceata se pastreaza foarte bine 1-2 luni la frigider, fara a fi nevoie de sterilizare.

dulceata de dovlecei

Ingrediente pentru 4 borcane de 300g:
– 3 dovlecei medii
– 2 cepe rosii mari
– un ardei gras rosu
– un ardei gras galben
– 2 liguri sare
– 300g zahar brun
– zeama de la o lamaie
– 250ml otet de mere
– o lingurita turmeric
– o lingurita boabe de mustar 

dulceata de dovlecei

Spalam bine legumele, taiem cotoarele dovleceilor si ardeilor, curatam ceapa si le dam pe toate prin blender sau le taiem foarte fin din cutit. Peste legumele maruntite presaram sarea, amestecam bine si le lasam intr-o sita timp de cel putin 2 ore, pentru a lasa cat mai mult lichid. Dupa 2 ore, limpezim legumele de sare si le scurgem din nou, cat de bine putem. Intr-o cratita incapatoare punem la fiert restul ingredientelor pana se topeste zaharul, apoi adaugam si legumele bine scurse. Amestecam totul si lasam sa fiarba la foc mic, pana dulceata scade si incepe sa se lege,  cca o ora la foc mediu spre mic, amestecand des.

dulceata de dovlecei

Sper ca v-a placut reteta, sper sa o incercati si voi, este perfecta pentru toamna si chiar este ceva inedit la capitolul “Conserve si muraturi” 🙂 Sa va fi de cel mai bine si #tastethefeeling alaturi de Coca-Cola și gospodina voastra (sper) preferata 🙂

dulceata de dovlecei dulceata de dovlecei

3 Comments

  1. Milea Elena Izsabell

    Buna seara,
    ce crezi ca fac eu maine?
    Multumesc pentru inspiratie!

  2. Cristina

    Buna! Daca o facem în slow cooker cat timp ar trebui sa stea? Mulțumesc !

    • Salut, Cristina. Sigur gasesti informatia asta cautand informatii despre modelul de slow cooker pe care il ai, poate chiar el are o care cu retete unde este specificat acest lucru. Multumesc.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.