Tort Mille Feuille cu profiterol

tort mille feuille

La reteta de Tort Mille Feuille am ajuns…din intamplare 🙂 Ma rog, nu chiar din intamplare, dar am pornit la cumparaturi pentru ingrediente si apoi am intrat in bucatarie cu gandul de a face un simplu Cremsnit. Apoi, lucrurile s-au complicat putin, asa cum imi place mie sa le complic! Vazusem la un moment dat pe Pinterest  un Mille Feuille care mi-a placut foarte mult si avea deasupra mici si delicioase gogosi de profiterol. Mi-a ramas pe retina si, in momentul in care ma pregateam sa dau aluatul frantuzesc la cuptor, mi-am zis  sa fac altceva!

Tort Mille Feuille sau Tortul Napoleon este un desert pe baza de aluat frantuzesc, crema de vanilie, alternata cu straturi de dulceata sau de frisca si cu o glazura de zahar pudra sau, cel mai frecvent, cu o glazura de fondant alb si negru, marmorate. Deci nu as spune neaparat ca noi facem azi reteta clasica de Tort Mille Feuille, dar facem o varianta mega-aspectuoasa si mega-delicioasa! Este un tort de primavara-vara, foarte racoros, pentru ca il servim direct de la frigider, este satios dar nu peste masura de dulce si, profiterolul il face cu adevarat special! Va spun de acum, din paragraful doi al acestei postari-de-3-pagini-stil-cearceaf NU VA TEMETI DE RETETA ASTA! Nu e complicata deloc, dar ma stiti voi pe mine, imi place sa va explic pana in cel mai mic detaliu, ca sa fim siguri ca totul iese perfect. Promit, PROMIT ca nu e complicata si, daca inca sunteti in dubii, va mai pun doua poze mai jos, ca o data stapaniti de pofta…sa uitati de “greul” procesului tehnologic!

tort mille feuille tort-mille-feuille-cu-profiterol-11

In varianta pentru cei care nu au foarte mult timp la dispozitie, puteti apela la aluat foietaj cumparat, eu vi-l sugerez pe cel proaspat de la Lild (il gasiti in frigidere langa produse gen drojdie proaspata, lipii etc). Se lucreaza impecabil de bine cu el, este deja intins pe o foaie de copt si nu trebuie sa asteptati sa se decongeleze. Trebuie sa recunosc, aluatul frantuzesc nu este complicat de pregatit in casa, dar este un proces anevoios, pentru ca trebuie sa intindeti de mai multe ori aluatul, la diverse intervale de timp, deci repet, daca nu aveti timp suficient la dispozitie, puteti apela la cel de cumparat dar, sincer, mie imi place mult mai mult cel facut in casa J Aici aveti reteta mea de ALUAT DE FOIETAJ pe care o fac de ani de zile si imi iese perfect de fiecare data.

Sa vorbim putin despre Profiterol. Este facut din aluatul clasic de choux, acelasi pe care il folosim pentru eclere, choux a la crème, churros mexicanos, gogosi frantuzesti (Cruller), Croquembouche , respectiv un aluat oparit, pe baza de unt sau ulei, apa sau lapte, faina si oua. Chiar daca nu se foloseste praf de copt sau agent de crestere, este un aluat care se bazeaza pe abur pentu a creste. Din aluatul acesta pregatim mini-gogosele. Aici aveti reteta completa, instructiunile, fotografiile detaliate si cam tot ce trebuie sa stiti despre cojile perfecte pentru Profiterol.

Crema pe care am folosit-o este crème patisserie, care nu trebuie sa va sperie doar pentru ca de pregateste pe foc. Va promit ca se face foarte usor si secretul este sa amestecati tot timpul. Dar tot timpul 🙂 Oricum, ne plangem mereu ca suntem sedentari, asa ca putin miscare cu telul in cratita…nu a facut rau nimenui, nu? Aici aveti reteta completa de crema de vanilie perfecta pentru Cremsnit, Tort Mille Feuille dar si pentru umplut Profiterolul.

tort mille feuille

Si acum, ca v-am povestit cam tot ce era de povestit si v-am lasat link-urile utile pentru a duce la bun sfarsit reteta, sa va scriu si reteta completa, da? 🙂

Ingrediente pentru un tort de 30×15 cm, suficient pentru 10-12 portii
– 800g aluat frantuzesc (aluat de foietaj)
Ingrediente pentru crema de vanilie (pentru foi si pentru Profiterol)
– 2 litri lapte (3,5%grasime)
– 250g amidon
– 6 galbenusuri
– 500g zahar
– 2 pastai de vanilie
Ingrediente pentru Profiterol
– 200g faina
– 260ml apa
– 80 ml de ulei
– 5 oua intregi
– un praf de sare
Ingrediente pentru glazura de cacao:
– 5 linguri zahar
– 4 linguri apa
– 50g unt
– 2 linguri cu varf de cacao 

FOILE. Incingem cuptorul la 200°C, intindem aluatul intr-o foaie de 30*45 cm si 0.5 cm grosime, apoi il taiem cu grija in 3 foi egale, de 30*15 cm fiecare. Coacem foile pe rand, in tava tapetata cu hartie de copt, pana cresc frumos si sunt rumenite, apoi le lasam sa se raceasca foarte bine.

CREMA. Amestecam 500ml lapte cu amidonul, amestecand foarte bine cu telul, pana nu mai sunt cocoloase de amidon. Adaugam apoi si galbenusurile si amestecam foarte bine. Intr-o oala mare, cu fundul dublu sau asezata pe o plita, ca sa ne asiguram ca nu ardem/afumam crema, punem restul de lapte, miezul de la pastaile de vanilie si zaharul. Amestecam bine, la foc mic, pana tot zaharul e topit si laptele e cald (apar margelute pe marginea laptelui), apoi adaugam amestecul de galbenusuri si amidon. Tragem oala de pe foc si amestecam energic cu telul pana amestecul de amidon e perfect incorporat in lapte si punem din nou oala pe foc. Continuam sa fierbem crema la foc mic, amestecand in continuu cu telul, exact ca la budinca. Incet, incet, crema incepe sa se ingroase. Continuam sa amestecam pana capata consistenta si ne este tot mai greu sa amestecam cu  telul. Tragem oala de pe foc si continuam sa amestecam pana crema incepe sa se racoreasca, apoi o acoperim cu o folie alimentara, astfel incat folia sa atinga crema, ca aceasta sa nu faca crusta si o lasam sa se raceasca de tot.

PROFITEROLUL. Fierbem apa impreuna cu sarea si uleiul. Cand dau in clocot, tragem oala de pe foc si punem toata faina o data. Amestecam bine, folosind un tel sau o lingura de lemn pana cand aluatul se desprinde de pe peretii oalei. Il lasam sa se raceasca si il mutam in alt vas. Incepem sa adaugm ouale, rad pe rand, amestecand foarte bine dupa fiecare, pana este perfect incorporat in compozitie.

Punem aluatul obtinut intr-un pos sau intr-o punga rezistenta, cu fermoar si spritam gogoselele pentru profiterol direct in tava, pe hartie de copt. Gogoselele trebuie sa fie de dimensiunea unei monede de 50 de bani, ele se mai umfla la copt. Le coacem 20 de minute in cuptorul incins la 180 grade. Nu deschideti cuptorul in primele 10 minute, ca sa nu se lase gogoselele. Le lasam sa se raceasca foarte bine.

GLAZURA DE CACAO. Punem la fiert toate ingredientele. Din momentul in care incep sa fiaba si untul e topit, amestecam bine bine cu telul, pana toate ingredientele sunt amestecate si avem o glazura foarte lucioasa. Glazura va incepe sa se intareasca pe masura ce fierbe. Dupa 6-7 minute de fiert la foc mediu-mare, este gata! O lasam sa se racoreasca.

ASAMBLARE TORT MILLE FEUILLE. Umplem profiterolul cu crema de vanilie, folosind un pos cu varful seringa, o seringa pentru patisserie sau, daca nu aveti, nu-i bai, taiati gogoselele pe jumatate si le umpleti cu crema, apoi dati capacelul lor prin glazura inainte de a-l aseza peste crema. Dupa ce profiterolul este umplut, il dam prin glazura de cacao. Asezati prima foaie pe un platou. Puneti 1/3 din crema de vanilie ramasa (nu intra atat de multa la profiterol) si o intindeti intr-un strat uniform. Pentru un efect vizual mai spectaculos, puneti crema intr-un pos cu dui rotund si spritati crema in gramajoare in loc sa o intindeti. Eu asa am facut. Turnati apoi glazura de cacao desupra, in strat fin, folosind varful unei lingurite. Apoi adaugati foaia 2 de aluat frantuzesc, inca un strat de crema, glazura, apoi foaia 3 si ultimul strat de crema, pe care fixam profiterolul. Cand tortul este asamblat, optional, puteti sa il garnisiti cu ciocolata alba si neagra topite si sa presarati nuci, fistic, alune de padure, caju, taiate grosier, din cutit.

TIPS&TRICKS (pentru o reusita mai mult decat garantata 🙂 )

  • Este foarte important sa folositi unt de foarte buna calitate, un unt gras, de 82-85% grasime. Nu doar in reteta aceasta, ci in general. Am mai spus si o repet: untul de 65%grasime NU este unt, are un continut foarte mare de apa si sansele sa strice orice reteta, fie ea de prajitura si in special de creme, este foarte mare. Gasiti unt gras de foarte buna calitate la preturi ok, nu va zgarciti pentru ca riscati sa irositi restul ingredientelor si cremele voastre sa se taie pentru ca untul e numai apa.
  • Eu va sugerez insa sa luati un sprit de patisserie, nu trebuie unul foarte sofisticat, gasiti la Magazinele DM sprit cu pungute de unica folosinta de foarte buna calitate si mai multe duiuri in set, undeva la 10 lei.
  • Ca si alternativa la glazura de cacao, puteti topi ciocolata neagra sau cu lapte, impreuna cu putin unt/ulei si cativa stropi de smantana dulce, pentru a face o glazura de ciocolata.
  • Asezati tortul de la inceput pe platoul pe care vreti sa il serviti si asigurati-va ca acesta incape in frigider, pentru ca al nostru Tort Mille Feuille trebuie sa stea la frigider cel putin 12 ore, de preferinta peste noapte si inca un pic, ca foile sa se inmoaie de la crema, toate aromele sa se intrepatrunda si , bineinteles, sa putem felia tortul foarte usor.
  • Pentru o varianta ultra-mega-uber luxoasa, puteti alterna peste straturile de crema si un strat de frisca batuta si abia apoi sa puneti glazura. Eu am considerat ca este totusi prea mult, asa ca am renuntat la frisca.
  • Puteti inlocui glazura de cacao si cu dulceata de fructe si sa decorati la final cu fructe proaspete (capsuni, fructe de padure) in loc de Profiterol

Pfffff si uite ca am scris 4 pagini! Si v-am dat o reteta frumusica, zic eu! Inainte de a va mai lasa cu 2-3 (hai 5) poze de final, trebuie sa vi-l arat si pe micul bucatar, care m-a ajutat cu tot ce a putut. A se remarca dezamagirea totala de pe mutrica lui cand a aflat ca NU putem sa mancam tortul imediat, ci numai maine 🙂

tort mille feuille

Sper din suflet ca v-a placut reteta, ca o sa o incercati la urmatoarea ocazie speciala din familia voastra si, pana atunci, o primavara frumoasa va doresc tuturor, exact asa cum sper sa fie si a mea!

tort mille feuille tort mille feuille tort mille feuille tort mille feuille tort mille feuille

 

16 Comments

  1. Esti fenomenala!Rabdare,pasiune, si multa intelegere pentru noi,cei ce te urmarim.
    Multumesc!

    • Multumesc, Elena! <3 din tot sufletul meu un mare MULTUMESC! Foarte putini oameni inteleg cu adevarat ce inseamna munca mea si cu cat drag scriu retetele ATAT de detaliat. Multumesc si te pup!

  2. Moai ce bine arata! Na ca acum vreau tort :))). Cu siguranta o sa-l incerc si eu :).

  3. Raluca

    Demential! Tortul, prezentarea, tot ce ne aduci! Și “micul bucătar”, evident!

    • Multumesc si eu si mini-masterchef-ul, care nu isi mai incape in piele cand il lauda cineva 🙂

  4. Amalia

    Wow
    Arata fenomenal si cred ca si gustul este pe masura!
    Felicitari pentru arta pe care o creezi!
    Il voi incerca si eu! 😉

  5. Buna, Teo! Ce fel de amidon trebuie sa folosim ( imi cer scuze, dar pana acum nu l-am inclus in retetele mele )? As vrea sa “pacatuiesc” si sa il pregatesc pentru masa de Paste. Tocmai acum m-am trezit sa tin dieta :)))

  6. Claudia

    Se pot folosi si foile gata preparate de la Boromir?
    multumesc

  7. Cristina

    Da, Napoleon! Asa îl cunosc eu. Mmm!!! Bun. Prefer sa îl cumpăr în cofetăriile din Republica Moldova. Lene mare ‍♀️ Nu am mai fost demult acasă. Poate prind curaj și îl fac.

  8. Violeta

    Wow! Chiar imi doream un astfel de desert pentru baiatul meu, mare amator de crema de vanilie si eclere…Multumesc! Chapeau bas!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.