Branza Brie la cuptor

branza brie la cuptor

Saptamana Franceza cred ca este una din preferatele mele dintre saptamanile tematice de la Lidl pentru ca iubesc branza, oricand, sub orice forma si mor de drag sa intru in magazine luni, cand se da startul saptamanii franceze si sa vad frigiderele pline de branzeturi fine! Daca anul trecut va invatam tot ce trebuie sa stiti despre un PLATOU DE BRANZETURI reusit, atat in varianta economica, pentru zi de zi, cat si in varianta deluxe, pentu petreceri si musafiri speciali, azi va arat cum pregatesc eu Branza Brie la cuptor.

branza brie la cuptor

branza brie la cuptor

branza brie la cuptor

Am luat de la Lidl o rotocoala de branza Brie de toata fumusetea, mare si atat de aromata incat mirosea prin ambalaj. Da, cu riscul de a ma repeta…iubesc branza, cu cat mai “puturoasa” cu atat mai bine! Brie este o branza moale, din lapte de vaca, care sta ascunsa sub un strat de mucegai alb, comestibil si absolut delicios, denumita dupa regiunea Brie, din Franta. Mie imi place in mod deosebit cu putina miere, nuci, salam uscat si, bineinteles, dulceata de smochine. Daca ati intrat in magazinul Lidl din Floresti si nu ati mai gasit dulceata de smochine…sa stiti ca am luat-o eu…aproape pe toata! Imi place atat de mult alaturi de branzeturi si varianta Duc De Couer este atat de reusita incat imi fac stoc de fiecare data cand e in magazine 🙂

branza brie la cuptor

In reteta de azi am combinat branza Brie, aluatul frantuzesc Pate Brisee (aluatul lor classic pentru tarte, inclusiv faimoasa tarta Quiche Lorraine – reteta o gasiti AICI), dulceata de smochine si, bineinteles, o varietate de mezeluri fine frantuzesti. Am fost mai mult decat multumiti de rezultat!

branza brie la cuptor

Ingrediente pentru 6-8 portii:
Timp de preparare: 1 ora, dificultate medie
Ingrediente pentru aluat:
– 120g unt Pilos 82% grasime, foarte rece, de la frigider
– 175g faina Castello
– 10g zahar Castello
– ½ lingurita sare (4g)
– 30-50ml apa rece

branza brie la cuptor

Ingrediente pentru umplutura:
– 100g dulceata de smochine Duc De Coeur
– 500g branza Petit Brie
– un galbenus

branza brie la cuptor

Mai intai pregatim aluatul, pe care trebuie sa il lucram foarte repede, fiind un aluat pe baza de unt, cu cat intra mai mult in contact cu mainile noastre calde, cu atat untul se topeste mai mult, ia mai multa faina si implicit nu mai este la fel de usor si fraged. Asa ca, vom folosi un robot de bucatarie. Punem untul taiat cubulete, faina, sarea si zaharul si amestecam, pe functia pulse de cateva ori, pana compozitia are textura unui pesmet mare. Adaugam apoi apa, lingura cu lingura. Adaugam intre 30-60ml apa foarte rece, cu cuburi de gheata, pana aluatul incepe sa se lege cand il strangem intre degete. Nu exagerati cu apa, aluatul nu trebuie sa fie umed. Amestecam tot cu blenderul pe functia pulse. Mutam apoi aluatul obtinut pe o folie alimentara, formand un disc. Strangem aluatul folosind folia, cu miscari rapide. O data infasurat in folie, il dam la rece 30 min inainte de folosire.

branza brie la cuptor

Intidem o foaie de aluat de cca ½ cm grosime si o ungem cu dulceata de smochine. Punem branza Brie in mijloc si strangem aluatul in jurul ei, pentru a o imbraca. Sigilam aluatul ciupindu-l usor cu degetele. Asezam branza in tava, pe hartie de copt, o ungem cu galbenus de ou pe toate partile si o dam 25-30 minute in cuptorul incins la 160ºC.

branza brie la cuptor

E musai musai sa mancam branza brie astfel pregatita imediat ce este scoasa din cuptor, pentru a ne bucura de toata aroma ei. Daca doriti sa coaceti doar branza, fara aluat, trebuie sa o desfaceti din hartia in care este ambalata, appoi o puneti la loc in cutia de lemn si o coaceti asa. Este delicioasa cu biscuiti sarati, grisine, nuci, fructe uscate, mere taiate felii subtiri si…vesnica dulceata de smochine!

branza brie la cuptor

branza brie la cuptor

branza brie la cuptor

3 Comments

  1. Cea mai buna reteta!

  2. mi-ai facut pofta doar prin poze, trebuie neaparat sa incerc reteta asta!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.