Dragi mamici (in special de baieti) acesta este tortul pe care Luca l-a iubit cel mai mult in cei 7 ani de existenta a lui in viata mea: TORT LEGO! Ideea pentru tort a venit din pasiunea lui Luca pentru Lego, care este una nemarginita si niciun lego, fie el cat de mic sau de mare, nu ii scapa! M-am tot gandit cum sa fac sa fie un tort care sa mearga in tema petrecerii Lego si totusi sa nu fie extrem de complicat de facut, asa ca am ajuns la concluzia ca, cel mai simplu ar fi sa fac piese de Lego si sa imbrac tortul in ele. Asa le puteam da jos foarte usor si copilasii ramaneau cu un tort simplu, curat, un diplomat cu fructe.
“Bine bine, Teodoro, dar cum faci piesele de Lego?” a fost urmatoarea intrebare. Si mi-am raspuns foarte simplu: cumperi de la magazinul Lego din Polus o forma din silicon, care in mod obisnuit e pentru cuburi de gheata si topesti ciocolata. Multa ciocolata. Apoi am realizat ca piesele trebuie sa fie colorate si ca, pentru ciocolata alba (care nici nu e atat de alba, ci mai degraba crem) am nevoie de coloranti speciali, pentru ciocolata. Colorantii gel sunt pe baza de apa si, in contact cu ciocolata topita o intaresc instant, deci….not a good ideea.
Asa ca am inceput sa caut Candy Melts de la Wilton, care sunt pastilute de ciocolata gata colorate, foarte usor de topit si perfecte pentru piesele mele de Lego. Apoi am realizat ca am nevoie si de fondant alb, in care sa imbrac totul si pe care sa lipesc piesele. Dar cu ce le lipesc? Cu lipici alimentar! Si de unde le iau pe toate? Si uite asa am ajuns in vizita la Cake Decor 🙂 Stiti cum se simte un copilas intr-un magazin de bomboane? Asa m-am simtit eu in magazinul lor! Nu am mai stiut unde sa ma uit si ce sa aleg si pana la urma am plecat cu o plasa plina, de la platoul pe care sa pun tortul si pana la cele mai mici detalii 🙂
Candy Melts au fost super simplu de folosit, vi le recomand cu mare mare drag, au gust de vanilie si piesele mele de Lego au iesit perfecte. Cele 140 de piese cat am facut in total 🙂
Ok, mamici, sunteti pregatite? Trecem la treaba? Sa stiti ca din cantitatile date iese un tort imens, de minim 30 de portii, asa ca, daca aveti o petrecere mareeeeeee, este perfect! Daca aveti o petrecere mai restransa, puteti injumatati cantitatile, da?
Ingrediente pentru blatul de tort:
– 10 oua
– 10 linguri cu varf de zahar
– un pliculet praf de copt
– 10 linguri cu varf de faina
– miezul de la o pastaie de vanilie
– 3 linguri zahar pudra vanilat
Mai intai incingem cuptorul la 180°C si tapetam cu hartie de copt fundul a 2 tavi cu peretii detasabili, iar peretii ii ungem cu unt si ii pudram cu faina. Tavile mele au fost de . Puteti sa coaceti blatul si intr-o singura tava si apoi sa il taiati cand este rece, dar eu prefer intotdeauna la torturi sa coc blaturi individuale, foile ies mult mai egale si cresc mai bine iar la final tortul este uniform si inalt. Cand tavile sunt pregatite si cuptorul incins, facem blatul: separam albusurile de galbenusuri. Batem albusurile spuma cu un praf de sare pana avem o spuma moale, apoi incepem sa adaugam zaharul, cate 2 linguri o data, pana avem o spuma foarte tare. Cu mixerul dureaza undeva intre 10-15 minute. Adaugam apoi galbenusurile, unul cate unul, amestecand bine dupa fiecare, miezul de la batonul de vanilie si zaharul pudra. La final cernem deasupra faina, impreuna cu praful de copt si sarea. Amestecam cu o spatula, de sus in jos, pana se incorporeaza toata faina. Turnam compozitia in tavi, in mod egal si coacem blaturile 15-17 minute sau pana trec testul scobitorii. Daca puneti toata compozitia intr-o singura tava, coaceti blatul 30-35 minute sau pana trece testul scobitorii, apoi il lasati sa se raceasca si il taiati in doua parti egale, pe lungime. Cand blatul e racit, tapetam tava in care a copt cu folie alimentara de plastic (in mai mult straturi, astfel incat sa depaseasca bine peretii tavii) si asezam primul strat pe fundul tavii. Insiropam foarte bine blatul cu siropul de la compotul de fructe sau cu sirop de zahar ars.
Ingrediente pentru crema:
– 8 galbenusuri
– 500 gr zahar
– 500 ml lapte
– miezul de la o pastaie de vanilie
– 500 ml smantana dulce pentru frisca
– 150 ml apa
– 4 plicuri gelatina fin maruntita alba (40g)
– 600g fructe (eu am folosit piersici din compot si fructe confiate)
Amestecam cu mixerul la viteza mica la inceput si apoi la viteza mare, galbenusurile si zaharul, pana isi dubleaza volumul, apoi adaugam miezul de la pastaia de vanilie si laptele, in fir subtire, pana avem o compozitie omogena. Punem compozitia pe foc, la foc mic, amestecand in continuu, pana incepe sa se ingroase si glazureaza lingura. Dizolvam gelatina in 100 ml de apa si o punem in crema fierbite. Amestecam cu o lingura de lemn pana se topeste. Lasam crema sa se raceasca si cand incepe sa se ingroase, punem smantana dulce batuta, amestecand incet cu o spatula, pana se incorporeaza toata crema in frisca. Va sugerez sa folositi smantana dulce pentru frisca, smantana naturala. Daca o tineti la frigider inainte de folosire si o bateti cand e foarte rece, intr-un bol bine degresat, se bate fara probleme si chiar nu e nevoie sa folositi frisca vegetala.
Adaugam si fructele in crema si turnam crema in tava, peste blat. Nivelam cu spatula si asezam a doua jumatate de blat, apasand cat de bine pentru a fixa totul. Dam tortul diplomat la rece peste noapte, apoi il scoatem din forma, indepartam folia alimentara si il asezam pe platou.
Inbracam tortul intr-un strat subtire si uniform de frisca batuta, apoi framantam bine fondantul alb si, pe masura ce il framantam, va deveni tot mai maleabil. Il intindem apoi intr-o foaie subtire si uniforma, suficient de mare cat sa imbrace tortul complet. Fondantul se intinde cel mai usor pe masa pudrata cu putin amidon. Asezam foaia de fondant pe tort si o nivelam cat de bine putem (eu nu sunt as la asta, mai am de lucrat putin).
Abia acum vine partea cu adevarat amuzanta: DECORATUL! Pregatim Candy Melts in culorile clasice Lego: galben, rosu, albastru, verde, alb. Topim cca 100g Candy Melts (in cuptorul cu microunde, scotand bolul la cateva secunde pentru a amesteca sau pe baie de abur, asa cum am facut eu) apoi le turnam cu grija in forma pentru Lego. Umplem fiecare casuta din forma pe jumatate, apoi batem usor tavita de masa pentru a uniformiza ciocolata. Dam tavita la congelator 10-15 minute sau pana ciocolata e intarita.
Apoi scoatem piesele de Lego din forma. Ies foarte usor si, din 140 de piese cat am facut eu, nu s-a rupt niciuna! Cu un cutitas bine ascutit, le nivelam marginile si apoi le curatam usor cu o pensula. Un pic de munca de chinez batran aici, dar cine sta sa se uite cand e vorba de Luca 🙂 Incepem sa lipim apoi piesele de Lego pe tort, una cate una, folosind lipici comestibil (l-am luat de AICI). De aici, fiecare mamica e pe cont propriu! Lasati-va imaginatia sa intre in schema si…abia astept sa vad ce modele inventati!
Asa a iesit tortul nostru, de care Luca s-a indragostit total si, desi nu e frumos sa scriem asta despre un ditamai baietelul de 7 ani, se prea poate sa fi varsat 1-2-5 lacrimi de emotie 🙂 Am avut si ajutor la construirea tortului, au venit tot felul de omuleti din Lego, mai unii cu tarnacoape, altii cu lopeti si piese de lego, si, impreuna, am facut tortul pentru rasfatatul nostru cel mai rasfatat! Va las cu pozele tortului nostru minunat, v-am pus chiar si doua poze cu sectiunea, sa vedeti ce frumos a iesit diplomatul si abia astept sa faceti si voi tortuletul sa imi spuneti cum au reactionat piticii vostri! Multumim, Cake Decor pentru toata materia prima, nu stiu ce ne faceam daca nu va gaseam pe voi! Si, sa nu-l uitam pe Kevin, minionul care a adus tortul la petrecere si copiii au fost lesinati de dragul lui! Pe Kevin il gasiti la Fantasmagia si va fi succesul oricarei petreceri de copii! 🙂 Acum….pozeeeee!
e o opera de arta! felicitari!
Super tare tortul 😀
Senzational!!! Wooow, cata munca!!! Bravo Teo!
Stiu ce inseamna sa fii pasionat de Lego! Baiatul meu Radu este si el extrem de interesat de aceste jocuri!;-)
Buna Teo!
Noi gatim cu drag retetele tale 🙂 Sunt pretextul unor seri delicioase in familie. Ultima reteta de la tine pe care am incercat-o, cea de ciocolata de casa, a fost si subiectul unui post pe blogul nostru foto.
Pentru ca suntem si parinti sensibili la educatia lipsita de discriminari, vroiam sa iti atragem atentia ca Lego nu e un joc da baieti. Chiar in primele reclame Lego aparea o fetita 🙂 Si spoi de ce ar fi? Lego e un joc al creativitatii, al rabdarii si al ingeniozitatii. Toti copiii, in masura in care ne jucam cu ei si ii incurajam, iubesc acest joc. Noi avem o fetita de 4 ani si iubeste Lego, construieste castele si grajduri ptr caluti. De ce? Pentru ca ne-am jucat cu ea, fara sa gandim stereotip ca Lego e de baieti. Sunt convinsa ca in egala masura parintii de fete si de baieti sunt interesati sa dezvolte la max potentialul copilului, iar gandind stereotip nu faci decat sa iti limitezi propriul copil.
Sper ca postul nostru sa iti schimbe parerea despre fetite si despre interesul parinitilor lor pentru Lego 🙂
Noi in continuare te vom citi si vom incerca cu drag retetele tale!
Salutari din Vilnius!
Alexandrina
Woooow, unde s-a ajuns 🙂 cred ca nu ne-am inteles foarte bine, in niciun caz nu am zis ca Lego este pentru baieti sau ca fetitele nu au voie la Lego. Nu am de ce sa imi schimb parerea despre fetite, nu e ca si cum as fi avut o parere proasta 🙂 Cand au venit copiii la ziua lui Luca, toate fetitele au zis ca e petrecere Lego de baieti, deci…nu cred ca am fost departe de adevar 🙂 Si nu, nu gandesc in stereotip si nu mi-am limitat sau nu o sa imi limitez vreodata propriul copil sau copilul altuia.
Sincer, iti inteleg punctul de vedere, dar este exagerat in situatia data, chiar nu cred ca era cazul 🙂
Felicitari, arta super! La multi ani, puiului 🙂
Wow! Asta e arta! Chiar ca merita cateva lacrimi de bucurie. Luca e un baietel tare fericit.
Magazinul “Cake Decor” exista si fizic sau doar virtual?
Exista si fizic, dar comenzicle se fac doar virtual 🙂
Frumos tort! Daca imi permiti iti pot da un sfat pentru viitoarele torturi acoperite in fondant. Fa crèma de unt(buttercream) si acopera-l un strat , apoi dai tortul la rece juma de ora. Il scoti si-i mai dai un strat, incearca sa-l faci din crema de unt sa arate cat mai frumos si muchiile cat mai drepte. asta e cel mai important pas. dupa ce arata asa cu vrei mai lasa-l la rece pana se intareste crema de unt si apoi pune fondantul peste. frisca si fondantul nu fac prietenie buna. nu trebuie sa publici comentariul , vroiam sa te ajute pentru viitoarele torture….o pasiune mai veche a mea, care cere mult timp, rabdare ….dar e fain:)PS: te cunosc personal ,dar nu cred ca iti aduci aminte de mine(aveai vreo 13 ani) si nici nu conteaza. felicitarile mele pentru realizarile tale pe plan profesional
Multumesc, Oana draga de sfat 🙂 Eu am evitat buttercream tocmai pentru ca nu am vrut sa incarc tortul. Frisca a facut o treaba super ok, la-m facut dimineata si s-a mancat seara fara niciun incident 🙂 Multumesc mult inca o data!
Teo, servus! In primul rand, sa- ti traiasca Luca!!! A crescut mare si frumos. Te urmaresc de f f mult timp…de pe miresici,daca mai stii;-) ne- am cunoscut.
Am o intrebare legata de tortul lego, fiul meu fiind si el un mega fan..se poate face cu ciocolata si fondant alb deasupra? Multumesc frumos si felicitari ptr tot! Te imbratisez cu drag, raluca
Buna! Multumim, sa iti traiasca si tie feciorul! 🙂 Da, se poate imbraca si in ciocolata si apoi sa atasezi piesele de lego 🙂
Multumesc, teo! Azi am luat produsele de la cake…de abia astept sa il fac. Teo, intrebarea era daca tortul poate fi de ciocolata. Cu fondant alb deasupra. Multu!!
Sigur ca da! 🙂 se poate! imbraci tortul in ciocolata si apoi aplici piesele de lego! 🙂
Teo draga, iti multumesc din suflet! Am facut tortul..varianta ciocolata. Tortul l-am facut dupa 2 din retele tale, iar piesele dupa tortul lego. A iesit minunat! Sarbatori fericite! Te pup
buna teo, ma poti ajuta sa gasesc si eu forma din silicon pt gheata? nu gasesc nicaieri sa cumpar. nici in magazin nici pe net.
Irina, eu am luat-o de la magazinul Lego din Polus Center, Cluj. AM vazut ca sunt si pe olx: http://olx.ro/casa-gradina/articole-menaj/faurei_72091/
Buna Teo! O întrebare. ….frisca, atunci când o adăugăm în crema, crema sa fie fierbinte sau rece? MulÈ›umesc anticipat!
Crema trebuie sa fie aproape rece, in niciun caz fierbinte 🙂