Eu si micul dejun suntem prieteni foarte buni 🙂 As putea rata sau sari orice alta masa sau gustare de peste zi, da fara micul dejun simt ca nu functionez asa cum trebuie! Probabil este un obicei cu care am ramas de mici: micul dejun era pregatit in fiecare dimineata, cand ne trezeam pentru scoala si buni sau mama ne asteptau in bucatarie sa mancam impreuna inainte de a pleca fiecare la trebusoara lui, unii la birou, altii la scoala 🙂 Cand eram mica, mancarea mea preferata la micul dejun era salata de vinete cu ceai de menta sau paine cu unt si conopida murata (pana in ziua de azi, de fiecare data cand deschid un borcan de conopida murata imi amintesc diminetile frumoase alaturi de cei dragi). Fratele meu insa, avea alt “feng-shui” – nicio dimineata nu era perfecta pentru el daca micul dejun nu continea oua, sub orice forma, numai oua sa fie: fierte, papara (adica oua jumari, cum ii spunem noi la Cluj), ochiuri. Era atat de impatimit dupa oua (si este si acum) incat mama ajunsese sa le numere in cofraj ca sa fie sigura ca nu mananca pe ascuns! Chiar si acum, mare fiind, a ramas singur acasa cateva zile si mama spune “sa il chemi sa manance la tine, ca asta e in stare sa manance un cofraj de oua pe saptmana!” 🙂
Asa ca, fotografia postata de Laura pe Facebook cu hashtag-ul #HaiSaMancamImpreuna, m-a dus cu gandul direct la fratele meu mai mare si m-am gandit “no, asta ar fi micul dejun perfect pentru el – Oua Benedict!” Ce sunt ouale astea Benedict pe care le vedem in meniurile de breakfast din restaurante, bistro-uri si cafenele? Sunt un preparat extraodinar de gustos – o briosa englezeasca, felii de sunca, ou posat si un foarte fin sos olandez care completeaza totul! Noi vom merge azi pe o varianta mai simpla a sosului olandez, pentru ca da, trebuie sa recunosc, este un sos pretentios, care are sanse foarte mari sa se taie foarte repede si nu as vrea deloc-deloc sa va temeti sa incercati reteta de Oua Benedict din cauza lui!
Asa ca vom face o varianta foarte simpla de olandez, care nu presupune bain-marie (adica fierbere la abur) si nici sa amestecati in continuu cu telul pana nu va mai simtiti pretioasele manute, pentru ca se face foarte rapid, in mai putin de 5 minute, folosind blenderul!
Vedeti cate lucruri faine invatam impreuna datorita conceptului #HaiSaMancamImpreuna? Voi puneti fotografii cu mancarea voastra preferata sau o reteta pe care doriti sa o invatati pe Facebook sau Instagram folosind hashtag-ul #HaiSaMancamImpreuna si eu aflu reteta din spatele fotografiei si vi-o arat pe blog, in sectiunea Din poza in farfurie! Astept in continuare pozele voastre si tare m-as bucura sa fie cat mai multe si mai variate, pentru ca, pana si cea mai priceputa gospodina are nevoie de inspiratie in bucatarie!
Ingrediente pentru briose englezesti (10 bucati)
– 250ml lapte
– 50g unt
– un ou
– ½ lingurita sare
– o linguita zahar
– 350g faina
– 10g drojdie uscata
Ingrediente pentru sosul olandez facut in blender:
– 3 galbenusuri de ou
– o lingurita zeama de lamaie
– 120g unt gras (82%grasime)
– sare si piper dupa gust
Ingrediente pentru asamblare:
– 10 oua
– 10 felii de prosciutto sau sunca voastra preferata
Invata si tu sa pregatesti Reteta de oua Benedict! Gasesti toti pasii de preparare AICI 🙂