Eu si painea avem o love-hate relationship si ea stie foarte bine asta 🙂 Trec foarte usor de la “de maine nu mai mananc paine” la “wow, au scos un sortiment nou de paine la brutarie si o sa o dezovorez cu jumatate de borcan de zacusca”! Desi imi impun sa NU mai mananc paine, nu pot rezista unui colt de paine calda, aburinda, din aceea pe care abia poti sa o tii in mana de cat e de fierbinte si care umple toate casa de aroma ei. Adevarul este ca nici faptul ca stau vis-a-vis de o brutarie nu ma ajuta foarte tare in procesul meu de “renuntare la paine” si de fiecare data cand ies din casa sau pe balcon ma “izbeste” mirosul de paine proaspat scoasa din cuptor!
Cand eram mici, nu stiu cum se face, dar tot langa o brutarie locuiam si mancam paine proaspata in fiecare zi. Chiar ieri, cand ne-am strans toata familia la masa si am degustat zacusca mea de anul acesta, imi spunea fratele meu “mai stii cand eram mici si dadeam gata un borcan de 800 de zacusca si o franzala intraga?” 🙂 Nu doar ca mai stiu, dar inca simt gustul acela de franzela fierbinte, pe care abia putea Buni sa o felieze si combinatia cu zacusca ei magica 🙂 Ce vremuri faine am trait si ce rol important a avut painea in multe dintre ele! Alta data, pe vremea cand erau cozi infernale la paine si tata era inca printre noi, imi aduc aminte cum, de ziua lui, casa era plina, masa era plina de aperitive si mancaruri de tot felul, numai ca nu aveam paine 🙂 Asteptam cu infrigurare sa vina o cunostinta care lucra “la panificatie” sa ne aduca painea pe care sa ungem salata de vinete. Si, pana a venit, toata lumea a ciugulit si nu mai era nimeni infometat. Cand in sfarsit a venit painea, tata umbla disperat pe la fiecare invitat, cu cosul de paine in mana si le spunea “no hai no, luati cu pita, ca acuma este!” 🙂
Dar azi nu mancam “ceva cu paine”, ci transformam painea cea de toate zilele in ceva special – paine inflorita – inspirata de fotografia postata de Gabriela pe Facebook, folosind hashtag-ul #HaiSaMancamImpreuna 🙂 Ce este asa deosebit la painea inflorita sau painea impanata? Este foarte aromata si foarte usor de servit ca aperitiv la orice petrecere sau masa in familie: cubuletele de paine se desprind atat de usor, se servesc cu mana si sunt adevarate bombe de aroma!
Ingrediente pentru o paine inflorta/impanata:
– o franzela sau o paine de 500g
– 300g cascaval feliat subtire
– 200g sunculita taiata foarte subtire
– 200g unt
– o legatura ceapa verde
– sare si piper dupa gust
Invata si tu sa pregatesti PAINE INFLORITA pentru masa in familie! Reteta detaliata o gasesti cu un simplu >>CLICK AICI<< :)
Arata foarte bine. Eu fac ceva asemanator, dar cu cartofi. Am sa incerc in weekend, dar o sa fac eu si painea, fac o reteta de paine cu rosii uscate si masline 🙂