Minciunele

minciunele

De cand v-am invitat sa postati fotografiile cu mancarea voastra preferata si sa folositi hashtag-ul #HaiSaMancamImpreuna nu doar ca am gatit in sectiunea Din Poza in Farfurie de pe blog retete inspirate de fotografiile voastre, dar mi-ati trezit tot felul de amintiri dragi, legate de familie, de mesele impreuna, de mancaruri dragi, pe care le tineam ascunse intr-un colt de suflet si au iesit la iveala cand am vazut pozele voastre. Va multumesc din tot sufletul meu de gospo pentru asta si va rog sa continuati sa o faceti, postand cu #HaiSaMancamImpreuna 🙂

minciunele

Saptamana aceasta, surpriza si amintirile au venit din partea Dianei Secara. Ea a postat o fotografie cu cele pe care eu le cunosc ca “Minciunele”, alti ardeleni le spun “ciureghe”, iar in alte parti ale tarii sunt cunoscute ca “scovergi”. Cert este ca sunt delicioase, gogosi cu iaurt sau smantana, foarte fragede, foarte simplu de facut si care imi aduc aminte de zilele la bunici. Cand ne facea Buni Sia “un vailing” de minciunele, pudrate cu zahar. Jumatate din ele le mancam imediat ce le lua de pe foc si daca eram toti acasa. Pe buni o lua disperarea cand vedea cum se topesc sub ochii ei si nu mai pridideste cu prajitul. Asa ca, se apuca se framante inca o coca pentru minicunele. Inca nu stiu daca de teama ca ea nu mai apuca nici sa guste sau de drag, pentru ca ne placeau noua atat de mult 🙂

Noi ajutam cu ce puteam. În general cu furatul de ingrediente, mai ales de smantana sau iaurt si mai mult spor aveam la “furat” cand buni folosea caimac, o smantana dulce, stransa de pe laptele de la tara. Dupa ce intindea aluatul, ne imparteam sarcinile. Taiam cu rola (de obicei fratele meu) si eu le impleteam. Asta era singurul proces “safe”, in care buni ne lasa sa ne manifestam, cu speranta ca nu suntem in stare sa mancam chiar aluatul crud 🙂

minciunele

Cu siguranta le veti face o bucurie celor dragi incercand aceasta reteta. E suficienta o poza pe care sa le-o trimiteti tuturor pentru ca #HaiSaMancamImpreuna sa se intample chiar sub ochii vostri!

Ingrediente pentru “un vailing” de miciunele:

  • 250g smantana (20%grasime) sau iaurt grecesc (un iaurt mai consistent)
  • 2 oua mari
  • 5 linguri zahar
  • o lingura coaja de lamaie
  • o pastaie de vanilie sau o lingurita extract de vanilie
  • o lingurita praf de copt
  • 500g faina
  • 500ml ulei de palmier pentru prajit
  • zahar pudra pentru garnisit

Invata sa pregatesti MIUNCIUNELE pentru cei dragi cu un simplu click AICI🙂

8 Comments

  1. Roxana M

    Esti sigura ca sunt bune cantitatile? Tocmai am aruncat un aluat tare ca piatra si am pus intocmai ce scria. Mie mi s-a parut foarte multa faina la cantitatea de lichid
    E prima data cand o dau in bara cu reteta de la tine, asa ca nu imi pierd curajul
    Te pup
    Roxana

    • Roxana, sunt mai mult decat sigura 🙂 Trebuie sa fie un aluat mai moale, altfel ies foarte tari minciunelele, dar cantitatile sunt ok. Te pup si mult spor la bucatarit! 🙂

      • Roxana M

        Ceva nu facusem eu bine. A doua oara mi-au iesit foarte bune. Stiam eu ca o sa iasa. Daca nu, a treia oara ma incumetam sa stau la coada la Donuterie :))
        Te pup si multumesc
        Roxana

  2. Sunt extraordinar de bune!
    Multumesc tare mult pt reteta!

  3. Simona

    Multumesc de reteta,sunt delicioase si pufoase.❤❤❤❤❤

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.